Avrupa'da Turizm Karşıtı Protestolar Artıyor
Avrupa'da Turizm Karşıtı Protestolar Artıyor Avrupa'da turizm karşıtı protestolar hız kazandı. Barselona ve Mallorca'da turistlere yönelik tepkiler, artan kiralar ve yerel halkın yaşam koşullarını zorlaştıran turizm baskısına dikkat çekiyor. Barselona'da turist vergileri artırılırken, Venedik'te yeni giriş ücretleri uygulandı.
Bu yaz, Avrupa'da turizm karşıtı gösteriler dikkat çekti. Hollanda, Yunanistan ve İspanya'da turizm karşıtı eylemler düzenlendi.
Temmuz ayının başında, İspanya'nın Barselona kentinde popüler turistik bölgelerde yürüyüş yapan protestocular, turistlere su tabancaları ile su sıkarak "Turistler evine dönsün" sloganları attılar. Son olarak, İspanya'nın Mallorca adasında binlerce kişi protesto gösterisi düzenledi ve eylemi organize edenler, adanın turizm modelinin "işçileri yoksullaştırdığını ve sadece birkaç kişiyi zenginleştirdiğini" ifade etti.
AŞIRI TURİZM TEPKİSİ
Protestoların merkezinde, turistik bölgelerde yaşayan sakinlerin ev sahibi olmasını neredeyse imkansız hale getiren artan kiralar ve ev fiyatları yer alıyor. CNN'in haberine göre, Barselona'da öğretmenlik yapan Carlos Ramirez, yıllardır ilk evi için para biriktirdiğini ve "makul" bir devlet maaşı aldığını belirterek, kentten uzaklaşmak zorunda kalmasının kendisini tedirgin ettiğini söyledi. Ramirez, Barselona'da yaşamanın tek yolunun birden fazla kişiyle ev paylaşmak olduğunu belirtti.
Ramirez, şehir nüfuslarının sezonda popüler yaz rotaları olarak ikiye katlandığı Güney Avrupa'daki diğer sakinler gibi artan maliyetler için kitle turizmini suçladı. "Yerel halkın, özellikle de gençlerin kendi evlerine sahip olmaları giderek zorlaşıyor. Yıllar geçtikçe daha fazla turist gelmeye başladı," dedi.
PROTESTOYA 2.800 KİŞİ KATILDI
Barselona Belediye Başkanı Jaume Collboni'ye göre, Barselona'da kiralar son on yılda yüzde 68 oranında arttı. Benzer bir artış diğer Avrupa şehirlerinde de yaşanıyor. Pek çok sakin, bu durumdan bıkmış durumda ve kimi zaman aşırı turizmin neden olduğu pahalılığa karşı "aşırı" önlemler alınıyor. Örneğin, İspanyol Kanarya Adaları'ndaki aşırı turizme karşı gösteri yapan yerel halk, nisan ayında açlık grevi çağrısında bulunmuştu. 6 Temmuz'da Barselona şehir merkezinde ziyaretçilere su tabancalarıyla ateş açmaya başlayan protestocular, uluslararası alanda büyük ilgi gördü. Barselona Belediye Meclisi'ne göre, protestoya yaklaşık 2.800 kişi katıldı.
EYLEMLER, ŞEHRİ ZİYARETLERİ ETKİLİYOR
Ramirez, protestoların turistleri şehri ziyaret etmekten caydırdığını belirtti. Queensland Üniversitesi'nden sürdürülebilir turizm uzmanı Antje Martins de bu tür protestoların turistlerin seyahat tercihlerini etkileyebileceğini söyledi. Ancak, Avrupa'nın bir seyahat rotası olarak tanıtımından sorumlu kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Avrupa Seyahat Komisyonu'nun CEO'su Eduardo Santander, Barselona'daki protestoların "münferit" olduğunu ve "İspanya ya da Avrupa'nın tüm gerçekliğini yansıtmadığını" öne sürdü.
Ramirez, "Onlarla empati kurabiliyorum, doğrudan turistleri suçlamıyoruz. Politikaları değiştirmesi için hükümetimize baskı yapmak istiyoruz," dedi.
BAZI AVRUPA ŞEHİRLERİNDE CESUR ADIMLAR ATILIYOR
Bazı Avrupa şehirlerinde yerel yetkililer, turizm seviyelerini kontrol altına almak amacıyla cesur adımlar atıyor. Venedik'teki yetkililer, kısa bir süre önce turist sayısını düzenlemek için geçici bir giriş ücreti uyguladıklarını duyurdu. Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro'ya göre, yeni turist ücreti beklenenden çok daha fazla, 2,4 milyon euro gelir getirdi.
Ancak Venedik merkezli Konut Dayanışma Ağı grubundan Susanna Polloni, bu verginin "sadece yararsız değil, aynı zamanda zararlı" olduğunu söyledi.
Barselona Belediye Başkanı Jaume Collboni de bazı kruvaziyer yolcuları için kentin turist vergisini yükseltmek istediğini açıkladı. Kentin basın ofisi, kısa dönemli kiralamalar için onaylanmış ortalama 10 bin dairenin ruhsatını iptal etmek istediklerini belirtti.
TEK MESELE KONUT DEĞİL
Ramirez, turistlere karşı tepki yaratanın sadece konut problemi olmadığını, bazılarının saygısız davranışlarının da bunda rol oynadığını söyledi. İtalya'nın Floransa kentinde genç bir kadın şarap ve şehvet tanrısı Bacchus'un heykelini öperken, onunla sevişirken ve ona sürtünürken filme alınmıştı. 2023 yılında ise bir turist, şehrin Piazza della Signoria'daki 16. yüzyıldan kalma Neptün Çeşmesi'ndeki bir heykele zarar vermekle suçlanmıştı. Aynı yıl, İtalya'nın başka bir bölgesinde bir grup turist, bir villadaki değerli bir heykeli devirmişti.
Ramirez, kötü turist davranışlarının Barselona, Mallorca, Magaluf ve Benidorm dahil olmak üzere Avrupa'nın diğer bölgelerinde de mesele olduğunu söyledi. "Kendi vatanlarında yapamadıklarını burada yapıyorlar gibi görünüyor. Kendimizi çok aşağılanmış hissediyoruz," dedi.
"Avrupa'da Turizm Karşıtı Protestolar Artıyor" haberi, 28 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Avrupa'da Turizm Karşıtı Protestolar Artıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Avrupa'da Turizm Karşıtı Protestolar Artıyor 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 03 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.