Ax-3 ekibinin uzay yolculuğu tamamlandı!

Ax-3 ekibinin uzay yolculuğu tamamlandı!

Ax-3 ekibinin uzay yolculuğu tamamlandı! Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dahil olduğu Ax-3 ekibi, başarıyla uzay yolculuğunu tamamladı. Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılması 3 Şubat'ta gerçekleşti. Bu tarih itibarıyla Ax-3 ekibi, uzaydaki görevlerini başarıyla tamamlamış oldu.

Ax-3 ekibi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu bir grupla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) başladıkları uzay yolculuğunu tamamladı. Ax-3 ekibinin 3 Şubat'ta ISS'den ayrılması planlanıyor. Bu ayrılışın ardından Dünya'ya dönüş yolculuğu 12 saat sürecek. Uzaya gitmek üzere ISS'ye gönderilen bu ekip için bir uğurlama töreni düzenlendi.

"ONUR VE MUTLULUK DUYUYORUM" DEDİ

Axiom Space, Ax-3 ekibi için düzenlenen veda törenini canlı olarak yayınladı. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, veda töreninde yaptığı konuşmada, "Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğinde adım attığımız yeni Türkiye Yüzyılı'nda icra ettiğimiz Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevini gerçekleştirmiş olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum" sözleriyle duygularını ifade etti.

"HİKAYENİN BAŞLANGIÇ NOKTASI"

Gerçekleştirdikleri bu görevin geleceğin teminatı gençler için ilham verici bir başlangıç olmasını dileyen Gezeravcı, "Bu, bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun," dedi.

13 BİLİMSEL DENEYE İMZA ATTI

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda geçirdiği 14 gün boyunca planlanan program dahilinde 13 farklı deneyi başarıyla gerçekleştirdi.

MİYELOİD

Gezeravcı, "Miyeloid" deneyi kapsamında, galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda geçirilen sürenin astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapım süreci üzerindeki etkilerini inceledi.

MİYOKA VE UYNA

Uzay ve savunma sanayisinde önemli bir yer tutan "Miyoka" deneyini gerçekleştiren Gezeravcı, bu deney ile kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler elde etti. Ayrıca, Türkiye'nin uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme yeteneğine katkı sağlaması beklenen "Uyna" deneyini başarıyla tamamladı.

MESSAGE DENEYİ

Yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran "Message" deneyine ilişkin de çalışmalar yürütüldü.

PRANET VE GMETAL DENEYLERİ

Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin önerisi olan "Pranet" deneyini gerçekleştiren Alper Gezeravcı, TÜBİTAK MAM'dan Prof. Dr. İskender Gökalp ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil'in proje yöneticisi olduğu "Gmetal" deneyine de katkı sağladı. Bu deneyler, uzay araçlarının itki sistemlerini daha verimli hale getirme amacını taşımaktadır.

EXTREMOPHYTE

Gezeravcı, ayrıca, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "Extremophyte" deneyini yaptı.

CRISPR-GEM VE UZMAN

Alper Gezeravcı, gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinleri sağlamak ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermek amacıyla yeni bitkiler geliştirmeye yönelik "Crispr-Gem" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılabilirliğini araştıran "uzman" deneylerini gerçekleştirdi.

ALGALSPACE VE VOKALKORD DENEYLERİ

Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen üretimi, ek gıda sağlama, su arıtma ve yaşam destek sistemleri alanlarında kullanılmasını araştıran "Algalspace" deneyini gerçekleştirdi. Ayrıca, uzayda yaşamanın neden olduğu hayati tepkilerin, "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespitini ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "Vokalkord" deneylerine de devam etti.

OKSİJEN SATURASYONU DENEYİ

"Oksijen Saturasyonu" deneyi, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesini hesaplayarak düşük yer çekiminin neden olduğu farklılıkları ve olası rahatsızlıkları tanımlamayı amaçlamaktadır.

METABOLAM

Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki son bilimsel çalışmasını "Metabolom" isimli deneyi ile tamamladı. Bu deney, uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.

"Ax-3 ekibinin uzay yolculuğu tamamlandı!" haberi, 02 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Ax-3 ekibinin uzay yolculuğu tamamlandı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ax-3 ekibinin uzay yolculuğu tamamlandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 17 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:34 Ünlü çift evlendi: Melisa Aslı Pamuk evliliğini yeni soyadıyla duyurdu
  2. 08:30 İYİ Parti'den istifa eden Bilal Bilici'nin katılacağı parti belli oldu
  3. 08:26 Adalet Bakan Yardımcısı Gürlek, Ankara Emniyet Müdürü’nü aramış: ‘Masanızda benim fotoğrafım varmış
  4. 08:21 Sanal ilişki ona gelir kapısı oldu: Sharna Beckman 10 dakikada 30 bin TL kazanıyor
  5. 08:17 Diyanet'in öğle yemeğinde her gün et var
  6. 08:15 Trump'ın 'sus payı' davasında çapraz sorgu yapıldı: Ses kaydı dinletildi
  7. 08:06 Fehmi Koru: Cezalar bana Almanya’da milyonların ölümünden sorumlulara yapılan muameleyi hatırlattı
  8. 08:02 Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente sağanak yağış uyarısı
  9. 03:49 İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
  10. 03:47 Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
  11. 03:37 Bilim insanları, insanları dondurup yeniden hayata döndürmenin yolunu buldu!
  12. 03:35 YKS için uzmanlardan öneri: Üç haftalık sürede zaman planlaması yapılmalı
  13. 03:32 Tavuklu çökertme kebabı tarifi
  14. 02:27 Trabzonspor'da şaşırtan ayrılık kararı! Abdullah Avcı, iki yıldızla yollarını ayırıyor
  15. 01:35 Rekabet Kurumu Google'a ceza yağdırdı!
  16. 01:32 İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
  17. 01:26 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belirlendi! İmzalar yakında atılacak
  18. 01:23 Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
  19. 01:21 Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
  20. 01:18 Biber alırken tatmadan acı olduğunu anlamanın yolu!
Teknoloji Haberleri