Ay'ın hareketleri bizi ne kadar etkiliyor?

Ay'ın hareketleri bizi ne kadar etkiliyor?

Ay'ın hareketleri bizi ne kadar etkiliyor? Ay hakkındaki mitler dilimize bile girmiştir. Ay'daki değişikliklerin delilik patlamalarına yol açtığına dair yanlış inançtan ortaya çıkan, Latince lunaticus kelimesinden gelen Orta İngilizce bir kelime olan lunatic terimini ele alalım.

Ay, gece gökyüzünde olduğu kadar hayallerimizde de parlıyor. Antik çağlardan beri onu merak ettik, şiirselleştirdik, ona bağırdık ve kurt adamlardan ruh hali değişimlerine ve deliliğe kadar her şey için onu suçladık.

Ay hakkındaki mitler dilimize bile girmiştir. Ay'daki değişikliklerin delilik patlamalarına yol açtığına dair yanlış inançtan ortaya çıkan, Latince lunaticus kelimesinden gelen Orta İngilizce bir kelime olan lunatic terimini ele alalım.

Ancak Ay'ın gücüne ilişkin bazı fantezilere hala yaygın olarak inanılıyor olsa da, son araştırmalar Ay'ın insanlar üstündeki gerçek etkisine ilişkin ikna edici verileri ortaya çıkarmaya başlıyor.

Deli terimi, Ay'ın bizi delirtebileceğine dair yanlış inançla bağlantılıdır.

EFSANELERI PATLATMAK VE SORU SORMAK

Genel olarak, Ay'ın insan fizyolojisi ve davranışı üzerinde ölçülebilir bir etkiye sahip olduğunu kanıtlayacak çok az somut kanıt var. Ancak bazı Ay mitlerinin ardındaki verileri araştıran son araştırmalar, büyüleyici yeni çalışma alanları açtı ve ayın yaşamlarımız üstündeki etkisi hakkında öğrenecek daha çok şeyimiz olduğunu öne sürüyor.

  1. Bipolarite: Bazı araştırmacılar Ay'ın evresinin bipolar bozukluğu olan kişiler üzerinde ölçülebilir bir etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır. 2018'de yapılan bir araştırma, vücut sıcaklıklarını ve uyku döngülerini ayın evrelerine uygun olacak şekilde değiştiren hastaların depresiften manik bir geçişe sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

  2. Adet: Adet takip uygulaması Clue'nun 2016'da yaptığı araştırmada Ay evresi ile adet dönemleri arasında bir bağlantı arandı ama hiçbir bağlantı bulunamadı. Daha küçük bir başka çalışma ise bu sonuca bazı garip nüanslar gösterdi; ama daha sonra kadınların yapay ışığa maruz kalmasından etkilenen bazı eşzamanlılıklar buldu.

  3. Cinayet: Finlandiya'da 1961 ile 2014 yılları arasında işlenen 6808 cinayete bakıldığında araştırmacılar bazı şaşırtıcı sonuçlara ulaştı. Ay evreleri ile cinayetler arasında gerçekten bir ilişki olduğunu belirlediler, ama popüler inanışın aksine, özellikle verilerinin ilk on yıllarında Dolunay'da daha fazla değil, daha az cinayet yaşandı.

  4. Uyumak: Araştırmalar, insanların Dolunay sırasında daha az derin uyku uyuduğunu ve REM uykusuna girmenin daha fazla geciktiğini gösteriyor. Bir çalışma, insanların Dolunay sırasında uykuya dalmanın ortalama beş dakika daha uzun sürdüğünü ve 20 dakika daha az uyuduğunu gösterdi.

  5. Kardiyovasküler: Bazı insanların Ay evrelerinin yol açtığı kardiyovasküler rahatsızlıklarda değişiklik yaşayabileceğine dair işaretler var. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün web sitesinde 2013 senesinde gösterilen bir çalışmada yazarlar, Ay'ın çekim kuvvetinin kardiyovasküler sistemimizi gerçekten etkileyebileceğini öne sürdüler.

Ay'ın yaşamımızdaki rolü, bilim dünyasında hala tartışılan bir konu olsa da, bu konudaki araştırmaların bizi daha iyi anlamamıza yardımcı olacağı kesin. Ay'ın çekim kuvveti ve ışığı, gezegenimizin ve yaşamın evriminde önemli bir rol oynamıştır. Bu yüzden Ay'ı anlamak, insanlık için önemli bir konudur.

 

"Ay'ın hareketleri bizi ne kadar etkiliyor?" haberi, 23 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Ay'ın hareketleri bizi ne kadar etkiliyor? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ay'ın hareketleri bizi ne kadar etkiliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 16 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Aygül Atay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:51 Nissan Qashqai Modeli Güncellendi ve Büyük Bir Dönüşüm Geçirdi! Görenler İnanamayacak!
  2. 16:08 Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor! Araçlara muayene zorunluluğu kalkıyor mu?
  3. 16:01 Benzine ve motorine ÖTV zammı yapılıyor!
  4. 14:54 Datça'da evlerin arasında yangın paniği hakimdi
  5. 14:51 Ukrayna Barış Konferansı 2. gününde gerçekleşiyor
  6. 14:48 O İllerde Denize Girmek Yasaklandı!
  7. 14:48 Adana’da tam tamına 196 acemi kasap kendini kesti
  8. 14:43 Boğanın boynuzundan son anda kurtuldu. Son dakika!
  9. 14:40 Filenin Sultanları, Brezilya'ya mağlup oldu zirve kaybedildi
  10. 14:38 Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Sarkozy: 'Erken seçim kararı büyük bir risk' dedi!
  11. 14:33 Atatürk Anıtı'na baltalı saldırı: 2 gözaltı var
  12. 14:29 Erzurum’da kaçan kurbanlık iki kişiyi yaraladı! Kaçan kurbanlık sonunda yakalandı!
  13. 14:24 Kayseri'de kurban kesmeye giderken kaza yaptı
  14. 14:10 Yatırımcılar çok şaşıracak! Altında dalgalanma sürüyor: İşte 16 Haziran altın tutarları
  15. 14:10 Bu yatırım araçlarına parasını yatıranlar kazandı
  16. 14:10 Erdoğan'dan Bahçeli'ye Bayram Telefonu Açtı
  17. 14:09 Demirtaş 'Bunu bin kere anlattım' sözleri ile tepki gösterdi
  18. 14:05 Avrupa Şampiyonası’nda 24 milli eskrimci yer alacak
  19. 14:05 Ünlü Oyuncudan İlk Buluşma İtirafı: Küvetimde Kaka Gördüm!
  20. 13:59 Kurban Bayramı’nda manzara değişmedi, ’firari kurbanlıklar’ sahillerine çok zor anlar yaşattı
Yaşam Haberleri