Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday” ısrarının perde arkası

Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday” ısrarının perde arkası

Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday” ısrarın... ''Kulislerden bir bilgiyi daha aktarmakta fayda var''

Dün…

CHP, Deva Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin uzlaştığı 84 maddeden oluşan anayasa değişikliği önerisi açıklandı.

Masanın bu konuda yaptığı çalışmalarda sorun yok! Sorun nerede? Ankara'da, “Kazanacak adayla seçime girelim” cümlesi üzerine tartışmalar ve tespitler yapılıyor. Kazan bu cümle üzerinden kaynatılıyor.

Önceki gün…

Hem İYİ Parti hem de CHP kulislerinde gezindim. “Kazanacak aday” fikrinin perde arkasına ulaşmaya çalıştım. Özellikle İYİ Parti çevresinde şu tespitler yapıldı:

“… Altılı Masa'nın başarılı olmasını çok önemsiyoruz. Masanın görmediği bir durum var: Meral Akşener iki önemli şey başardı: Habertürk yayınında ‘Noter değiliz (Teke Tek/Fatih Altaylı/27 Eylül 2022)' dedi ve o programın ardından herkes silkelendi. Çünkü bir rehavet vardı, seçim kazanıldı düşüncesi hakimdi. İktidarın da ekonomik hamleleri bu kadar net değildi. Ekonomik paketler, sınır ötesi operasyonlar… Bir işaret fişeği gönderdi Meral Hanım. Başarının bu şekilde yani ‘rehavetle' olamayacağını anlattı Meral Hanım.

“… O yayının ardından aslında yüzleşme başladı. Anket firmaları bile güncelleme yaptılar. Cumhur-Millet arasında fark açıktı. Ancak… ‘Cumhur İttifakı güçleniyor mu? Toparlanıyor mu?' sorusuna olumlu cevaplar gelmeye başladı. Bu bir vaka. ‘Kazanacak aday' vurgusu da bundan kaynaklanıyor.”

Peki CHP kanadı ne diyor?

Onlar da Kemal Kılıçdaroğlu'nun “kazanacak aday” olduğu konusunda ısrarlı:

“… 3 Aralık'tan sonra, Kemal Bey'in vizyon belgesiyle birlikte yeniden ekonomi üzerinden topluma daha rahat dokunacağız. O zaman da bu tartışma ortadan kalkacak ve ocak-şubat gibi de masada isim netleşir.”

Peki… İYİ Parti'nin, İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu üzerinden somut “Kılıçdaroğlu ile olmaz” açıklamaları ne anlama geliyor?

Enfekte ve A Takımı

Hastalık yapan mikroorganizmanın yani virüsün bir kişiye bulaşarak yayılmasına enfekte deniyor. “Enfekte oldu” kavramını da sık duyuyoruz. Yani; virüs bir kişiden bir başka kimseye bulaşıyorsa “enfekte oldu” deniyor. Neden tıbbi bir terimi anlattım? Çünkü…

İYİ Partililer, Meral Akşener'e yakın isimler sorunu Kılıçdaroğlu'ndan çok “A Takımı” içerisinde görüyor:

“… CHP'nin A Takımı Kemal Bey'in adını söylüyor. Kendi genel başkanlarının aday olmasını isteyebilirler. Masanın kendi içinde senkronunu bozacak açıklamalara bakın. Sorun, CHP'nin örtülü ya da açık bir şekilde Kemal Bey'in ismini masaya getirme arzusundan kaynaklanıyor. Bu ısrarla devam etti ve enfekte artmaya başladı. Çok dikkat ettik biz. Genel başkanımız feragat etti ki bu başlı başına önemli. Bizim taraftan Meral Hanım'ın aday olması gerektiği yönünde baskılar ya da açıklamaların gelmesinin nedeni de CHP'nin artan baskısının karşılığında oluşan doğal refleks.”

Ancak… İYİ Parti cenahının ıskaladığı “Masa beni aday gösterirse adayım” diyen ya da “gönüllerin değil CHP'nin adayı demelisiniz” talimatı veren ya da “Benimle misiniz değil misiniz?” restini çeken isim Kemal Kılıçdaroğlu! “A Takımı” da yol haritasını bu açıklamalara göre şekillendiriyor.

Bildiğimiz şu: Bay Kemal, kendisine karşı örülen duvarın sadece “Kazanacak aday” üzerinden inşa edilmediğini, uluslararası çevreler ve finans dünyasının önemli isimlerinin de “taraf” olduğunu düşünüyor!

Akşener'in kafasındaki

Bu arada siyaset kulislerinden anlamlı ve bir o kadar da şaşırtıcı bilgiler geliyor.

Örneğin…

Usta bir siyasetçi, masada isim konuşulduğu gün Kılıçdaroğlu'nun “Adayım” demesi halinde şu soruyla muhatap olabileceğinin altını çizdi: “… Böyle bir tablo karşısında o zaman ‘Buyrun. Kazanacak aday kim? Nasıl belirlenecek?' denildiğinde masa çıkmaza girebilir.”

İYİ Parti çevresine göre olması gereken, Kılıçdaroğlu'nun aday olduğunu masadan önce Meral Akşener'e anlatması. İki lider bunu konuşmalı. Çünkü… Karşı çıkılacaksa da bunu öncesinden konuşmakta faydalı olduğuna inananlar var:

“… Tartışma bu şekilde sürmeye devam ederse Kılıçdaroğlu adaylıktan vazgeçmeyecek, bizim tabanımızın da hassasiyeti öne çıkacak. Akşener'in ‘yetkili kurullarımızı' ifadesini kullanması önemli. Sık sık bu cümleyi kuruyor. Bu kararı alacağımız gün bütün yetkili kurullarımızı toplayacağız. Zaman herkesi ölçüyor, yıpratabiliyor.”

Evet… Akşener sık sık “yetkili kurul” vurgusu yapıyor:

“… O programda (Buğra Kavuncu'nun Habertürk yayını) ‘Sahada en çok kimin adı size söyleniyor' sorusu yöneltildi. ‘Mansur Bey'in adı geliyor' dedi. Dolayısıyla bu ‘Mansur Bey adaydır, aday değildir, aday olmalıdır' gibi bir hüküm cümlesi değil. Kemal Bey'in kendi de dahil bağladığı, altılı masanın belirleyeceği bir kişi olacak. Bu kişinin arkasında ben başta olmak üzere İYİ Parti'nin bütün mensupları duracak. Çünkü biz bu kuralı partimizin yetkili kurullarında da alacağız. (25 Ağustos 2022)”

Kulislerden bir bilgiyi daha aktarmakta fayda var:

Meral Akşener, bir kişinin kazanamayacağından daha çok başka bir kişinin yüksek farkla kazanacağı ihtimali üzerinde duruyor. Böyle bir ihtimal varken başka bir ihtimali neden konuşmuyoruz diyor İYİ Parti.

Kulislere devam edeceğiz.

"Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday” ısrarının perde arkası" haberi, 29 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 29 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday” ısrarının perde arkası haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: “Kazanacak aday” ısrarının perde arkası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Politika Haberleri