Aytunç Erkin yazdı: Kürecik üssüne giremeyen vekil

Aytunç Erkin yazdı: Kürecik üssüne giremeyen vekil

Aytunç Erkin yazdı: Kürecik üssüne giremeyen... “Gerekirse kapatılır” dedi gerekmiyor mu?

Tarih 21 Ağustos 2016…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Kürecik'teki Radar Üssü'nde nükleer silah bulunup bulunmadığını sordu. Ağbaba'nın soru önergesi şöyleydi:

“ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James, geçen gün yaptığı açıklamada “İncirlik'te nükleer silahlar var. O nükleer silahlar emniyette ve güvende. Bundan eminiz.” sözlerini kullandığı basın yayın kuruluşlarında yer almıştır. Bugüne kadar ne ülkemiz ne de ABD makamlarınca doğrulanmayan bu bilgi, ABD yetkililerince itiraf edilmiştir. Bazı kaynaklar İncirlik Üssü'nde ABD'nin nükleer silah varlığının üçte birini konuşlandırdığını ifade etmektedir.

Bu çerçeveden hareketle…

1. İncirlik Üssü'nde nükleer silahların bulunduğu Hükümetiniz tarafından bilinmekte miydi? Biliniyorsa bugüne kadar bu gerçeği halkımızdan neden saklama gereği duydunuz? İncirlik Üssü'nde nükleer silahların varlığının gizlenmesi için ABD ile herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır?

2. İncirlik Üssü'nde kaç adet nükleer silah bulunduğu Hükümetinizce bilinmekte midir? Biliniyorsa kaç adet nükleer silah vardır? Bunların içinde hidrojen bombası bulunmakta mıdır?

3. ABD İncirlik Üssü'ne nükleer silah yerleştirmek için Türkiye'den herhangi bir izin almakta mıdır? Bu üs için yapılan anlaşmada böyle bir izin var mıdır?

4. Malatya Kürecik Radar Üssü'nde de nükleer silah bulunup bulunmadığı hakkında bir bilginiz var mıdır? Türkiye'de bulunan ve yabancı ülkelerin kullandığı üslerde nükleer silah olup olmadığını bilmiyorsanız bu bilgiyi nereden alabiliriz? Üste nükleer silah olup olmadığını araştırmak için gerekli izni sizden mi yoksa ABD'den mi almalıyız?

5. Malatya Kürecik Radar Üssü'nde inceleme yapmak üzere defalarca izin istememize rağmen bu iznin verilmemesinin nedeni, bu üste nükleer silah var ise bunun ortaya çıkarılmaması amaçlı mıdır?

6. Kürecik Radar Üssü ve İncirlik Üssü'nün sorumlusu Türkiye midir yoksa ABD midir?

Evet; Kürecik Radar Üssü (Malatya) kurulduğu 2010'dan bu yana tartışmalı ve CHP'li Ağbaba 2012'den bu yana üsse giriş izni istedi ama alamadı!

Yine tarihi bir hatırlatmayla devam edelim.

“Gerekirse kapatılır” dedi gerekmiyor mu?

“Kürecik ve İncirlik kapatılabilir mi?” sorusuna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan şu yanıtı verdi:

“Şimdi bunların hepsi bizim tasarrufumuzda olan kararlardır. Böyle bir kararı vermemiz gerektiği anda bu kararı alma yetkisi bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz, bütün heyetlerimizle beraber kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, kapatılması gerekiyorsa Kürecik'i de kapatırız. Bütün mesele, eğer karşımıza bizim yaptırımlar gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi durumunda, biz de bunlara mütekabiliyet çerçevesinde gereken cevabı veririz. ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması her iki taraf için de çok önemlidir. (15 Aralık 2019)”

Bu cümlelere iki gün sonra yanıt ABD Savunma Bakanı Mark Esper'den geldi: “Bu konu daha önce bana gelmedi. Ben de ilk kez ifade ettiğiniz üzere gazetelerden gördüm ve dolayısıyla bundan tam olarak ne kastettiklerini ve ne ölçüde ciddi olduklarını mevkidaşımla konuşmam gerekir… Tabi öncelikle onların egemen bir devlet olduğunu söylemek gerekir. Dolayısıyla NATO veya yabancı kuvvetleri kendi topraklarında barındırma veya barındırmama konusunda doğal hakları var. Ancak dediğim gibi dediklerinde ciddi iseler bu bir ittifak meselesi olur, ittifaka olan bağlılığınızla ilgilidir. (17 Aralık 2019)”

Malatya'da konuşlu Kürecik Radarı… Sistemin işleyişi ve kapsama alanına bakıldığında, bölgede atılması olası bir balistik füzeyi, atılış yerine bağlı olarak önceden Kürecik ve Katar takip edebilecek konumda. Bu nedenle de Kürecik radarı, bölgedeki balistik füze tehditlerine karşı hayati önem taşıyor. Bu sistem de günümüzde bölgede en çok tehdit algılamasına sahip olan İsrail'in ihtiyacına hizmet ediyor. Mesele tam da bu! Kürecik'i kapatabiliyor musun?

Ya da…

"Aytunç Erkin yazdı: Kürecik üssüne giremeyen vekil" haberi, 26 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 26 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Aytunç Erkin yazdı: Kürecik üssüne giremeyen vekil haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Aytunç Erkin yazdı: Kürecik üssüne giremeyen vekil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 07 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 18:31 Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Florya Projesiyle Kulübün Geleceğini Şekillendiriyor
  2. 18:27 Beklenen Haber Geldi! 150 Bin TL Faizsiz Evlilik Kredisi Ödemeleri Yatırılıyor! İşte Tarihler
  3. 18:27 Çin Dışişleri, İsrail'in Gazze Saldırısını Kınadı
  4. 18:22 Çoklu Koronavirüs Aşısı: Klinik Denemeler 2025'te
  5. 18:13 Gazze'de İsrail Saldırıları: 214 Günde 34 Bin 789 Can Kaybı
  6. 18:07 İZBAN Hattında Alsancak İstikametine Giden Trenin Tekerlekleri Raydan Çıktı: Seferler Durduruldu
  7. 18:03 Geely Türkiye Pazarına Geri Dönüş İçin Hazırlıklarda: İlk Adım Geely Markalı Araçlar
  8. 17:58 Emekli Maaşlarına Müjde! Seyyanen Zam Miktarı Belli Oldu
  9. 17:58 2023'te En Çok Zarar Eden Filmler Belli Oldu! İşte Liste
  10. 17:48 Beşiktaş'ın Hücum Hattına Yeni Soluk: Montpellier'den Akor Adams Transferi!
  11. 17:43 Bahar dizisine bomba transfer: Dora Ersoy geliyor!
  12. 17:41 Türkiye'nin risk primi 3 senenin en düşük seviyesinde!
  13. 17:37 Trabzonspor'un Kupa Kadrosunda isimler net!
  14. 17:36 21 kuru üzümü suda bekletip için: Faydaları saymakla bitmiyor!
  15. 17:34 Bedava dağıtılınca izdiham çıktı! Belediye ücretsiz dağıtmaya devam edecek
  16. 17:33 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i diziye veda mı ediyor?
  17. 17:31 Altın fiyatları ne kadar oldu?
  18. 17:27 Almanya'nın Mart Dış Ticaret Verileri: İhracatta Artış, Türkiye'ye Düşüş
  19. 17:21 Fenerbahçe Beko EuroLeague'de Monaco ile Kritik Çeyrek Final Maçına Hazırlanıyor
  20. 17:14 NBA Yarı Finalinde Timberwolves ve Knicks Büyük Galibiyetler Aldı
Medya Haberleri