Bakan Fahrettin Koca itiraf etti: 5 bin 492 ambulans, 72 gün kaskosuz çalışmış

Bakan Fahrettin Koca itiraf etti: 5 bin 492 ambulans, 72 gün kaskosuz çalışmış

Bakan Fahrettin Koca itiraf etti: 5 bin 492 ... CHP'li Özel "İdarenin hatasının bedelini yurttaşımız çekiyor" dedi

Eray Görgülü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ambulansların kaskosuz şekilde trafiğe çıktığı iddiasını doğruladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in sorusunu 10 ay sonra yanıtlayan Koca’nın verdiği bilgiye göre 5 bin 492 ambulans, 1 Ocak - 14 Mart tarihleri arasında kaskosuz şekilde trafiğe çıktı. Koca, kaç ambulansın bu süreçte kazaya karıştığına ve ortaya çıkan maddi hasarın boyutuna yönelik soruları ise yanıtsız bıraktı.

Sendika, iddiaları gündeme getirmişti

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, bu yılın başında Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren 5 binin üzerinde ambulansın kaskosuz şekilde trafiğe çıktığını iddia etmişti.

Doğruyol, ihaleyi alan firmanın geri çekildiği yönünde bilgiler aldıklarını belirterek, “1.5 ay geçmesine rağmen neden yeni ihaleye çıkılmadı?” sorusunu yöneltmişti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Doğruyol’un iddialarını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşımıştı. 

14 Mart’a kadar kaskosuz trafiğe çıktılar

Özel’in soru önergesini yanıtlayan Koca, 2022 yılı için gerçekleştirilen ihalede yüklenici firmanın sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyip kasko poliçelerini düzenlemediğini belirtti.

Yeni ihale yapıldığını ifade eden Koca, sözleşmenin 14 Mart 2022 tarihinde imzalandığını açıkladı. Bakan Koca’nın yanıtı ile 1 Ocak 2022-14 Mart 2022 tarihleri arasında 5 bin 492 ambulansın kaskosuz şekilde çalıştığı ortaya çıktı.

Maliyet iki ayda ikiye katlandı

Bu arada, sözleşme maliyetinin de iki ay arayla ikiye katlandığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı'nın açtığı ilk ihaleyi Mini Sigorta AŞ firması kazanmış ve 22 Kasım 2021 tarihinde 27 milyon 743 bin TL karşılığında sözleşme imzalanmıştı.

Bu sözleşme, 14 Ocak’ta iptal edilirken, ikinci ihaleyi Denizay Sigorta firması aldı. Firma ile 14 Mart’ta 50 milyon 926 bin TL karşılığında yeni sözleşme imzalandı. Böylece sözleşme maliyeti iki ay arayla yaklaşık iki katlık artış göstermiş oldu. 

“Kaç kaza yaşandı sorusu?” yanıtsız kaldı

Bu arada Özgür Özel, Bakan Koca’ya aynı zamanda “Ambulansların kasko sigortalarının yaptırılması ihalesini kazanan Mini Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş., hangi yükümlülükleri yerine getiremediği için sözleşme iptal olmuştur? Kasko sigortalarının yaptırılmadığı bu dönemde ilgili personelin uyarıldığı doğru mudur? Bu süre içinde Türkiye genelinde kazaya karışan ambulans sayısı nedir? Bu kazalarda ölüm ve yaralanma yaşanmış mıdır? Bu kazalarda ortaya çıkan maddi hasar nedir?” sorularını da yöneltmişti. Koca, bu soruları yanıtsız bıraktı.

Özel: İdarenin hatasının bedelini yurttaşımız çekiyor

Yanıtı T24’e değerlendiren Özgür Özel, “Sorduğumuz önergeye gelen yanıtı, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye adlandırılan bu tek adam rejiminin ne kadar düzensiz ve öngörüsüz hareket ettiğini doğrulamaktadır” dedi. Özel, şu ifadeleri kullandı: “Zira, önergemize 10 ay sonra yanıt verilmiş olması, en başta yasama organına saygısızlıktır. Anayasa, 15 gün için yanıt verilmesi gerektiğine işaret etmekteyken, iş işten geçtikten sonra verilmiş iki cümlelik yanıtlar yürütme organının vurdumduymazlığını ortaya koymaktadır.

10 ay sonra gelen yanıtta dahi, önergemizdeki tüm soruların yanıtlarının alınmamış olması, soru önergesi mekanizmasının, bu tek adam rejiminde amacından saptığını, adeta işlevsiz hale getirildiğini ve Meclisin dikkate bile alınmadığının göstergesidir.

İdarenin iş bilmezliği yüzünden 2,5 ay boyunca 5 bini aşkın ambulans kaskosuz biçimde çalışmak durumunda kalmıştır. Yeniden yapılan ihalede de maliyet ikiye katlanmış durumdadır. Sağlık gibi şaka kaldırmayacak bir alanda idarenin hatalarının bedelini yurttaşlarımız çekmiştir, çekmektedir. Bu hataların bir daha tekrarlanmamasını temin etmek görevimizdir.

 

"Bakan Fahrettin Koca itiraf etti: 5 bin 492 ambulans, 72 gün kaskosuz çalışmış" haberi, 13 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Bakan Fahrettin Koca itiraf etti: 5 bin 492 ambulans, 72 gün kaskosuz çalışmış haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Fahrettin Koca itiraf etti: 5 bin 492 ambulans, 72 gün kaskosuz çalışmış 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  2. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  3. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  4. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  5. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  6. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  7. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  8. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  9. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  10. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  11. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  12. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  13. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  14. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  15. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  16. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  17. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  18. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  19. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  20. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
Sağlık Haberleri