Bakan Murat Kurum: Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı

Bakan Murat Kurum: Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı

Bakan Murat Kurum: Van Gölü'nden 500 bin met... “Çamur, su kalitesinin bozulmasına sebep oluyor”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Şu ana kadar Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı. Gölümüzde arıtılmamış bir gram su bırakmayacağız" dedi

Van Gölü'nde kötü koku ve görüntüye sebep olan dip çamurunu temizleme çalışmaları, Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı kapsamında, Van Merkezi Atık Su Arıtma Tesisinin devreye alınmasının ve hayvansal faaliyetten kaynaklanan kirliliğin azaltılmasının ardından başlatıldı. Temizlik çalışmalarına ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Bakan Murat Kurum, eşsiz doğal güzelliklere, tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan Van Gölü’nün korunarak sürdürülebilir kullanımının sağlanması ve bölgede çevre koruma bilincinin artırılması amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bakan Kurum, "Önce kirliliğin nedenlerini giderdik, sonra da temizliğe başladık. Şu ana kadar Van Gölü’nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı. Gölümüzde arıtılmamış bir gram su bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

“Önümüzdeki yaz gelmeden çalışma tamamlanacak”

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Menderes İşçen de gölde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi. İşçen, Tuşba Sahili’nde çalışmaların 3 etapta sürdürüldüğünü belirterek, "İlk etabın sonuna kadar gelmiş durumdayız. Burada yaklaşık 500 bin metreküp çamur çıkarıldı. Önümüzdeki yılın yaz aylarına gelmeden bu çalışmanın tamamlanmasını planlıyoruz." dedi.

İşçen, dip tarama faaliyetlerinin bakanlık talimatlarıyla Van Gölü’nün dip çamuru birikimine müsait olan tüm sahillerinde gerçekleştirileceğini vurgulayarak, "Van Gölü’nün farklı bir hidrolojik yapısı var. Gölün içerisindeki akıntılar daha çok Tatvan Sahili’ne doğru oluyor. Söz konusu kirliliğin insan ve çevre sağlığına verdiği olumsuz etki sebebi ile Tatvan’ın 300 metre genişliğinde ve yaklaşık 9 kilometrelik kıyı bandında dip çamuru temizleme faaliyetlerine 15 Ağustos 2022 tarihinde başladık. Söz konusu çalışma imkanlar dahilinde sürdürülüyor" diye konuştu.

“Çamur, su kalitesinin bozulmasına sebep oluyor”

İşçen, Van bölgesi üzerindeki çok önemli iki faaliyetin buradaki dip taramasını zorunlu hale getirdiğine vurgu yaparak, "Bu faaliyetlerden biri yıllardır Van merkez ve çevredeki ilçelerin atık sularının arıtılmadan göle deşarj edilmiş olmasıdır. Bir diğeri de göle çok yakın konumda bulunan hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklı atıkların göle kontrolsüz bir şekilde bırakılmasıdır. Bu iki kaynaktan gelen yüksek organik kirlilik bu bölgede ve özellikle sahil şeridinde yüksek miktarda çamur oluşumuna sebep olmuştur. Bu çamur da çok uzun süreden beri burada biriktiği için çok sert ve katı bir hal almıştır. Burada biriken çamur gölün su kalitesinin bozulmasına sebep oluyor. Hem görsel açıdan bir kirlilik oluşuyor hem de burada yaz aylarında özellikle ciddi bir koku problemine sebep oluyor" diye konuştu. 

Hayvancılık faaliyetlerinin Van Gölü’ne çok yakın yerde kontrolsüz bir şekilde yapıldığını vurgulayan İşçen, "Temmuz ayındaki rakamlara göre Van Gölü kıyısındaki 576 adet ahırın yıkımını gerçekleştirdik. Van tarıma dayalı ihtisas OSB’nin kurulumunu sağladık. Şu anda ihtisas OSB’nin bütün hazırlıkları tamamlandı. Buradaki hayvancılık faaliyetleri İhtisas OSB’nin içerisinde çok daha etkin ve entegre bir çevre yönetimini sağlayacak şekilde devam edecek" dedi. 

 

"Bakan Murat Kurum: Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı" haberi, 05 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 05 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Bakan Murat Kurum: Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Murat Kurum: Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  2. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  3. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  4. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  5. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  6. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  7. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  8. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  9. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  10. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  11. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  12. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  13. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  14. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  15. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  16. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  17. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  18. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  19. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  20. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
Türkiye Haberleri