Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı: Yeni pakette yine vatandaşın yastık altındaki parası var

Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı: Yeni pakette yine vatandaşın yastık altındaki parası var

Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı:... "Bu model yastık altı birikimleri finansal sisteme kazandıracak. Yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacak.''

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, fiyat artışlarına karşı tedbirler, yastık altı altınların finansal sisteme entegrasyonu ve KGF desteğini içeren paketi açıkladı. Buna göre, vatandaşlar fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri alabilecekler. Ayrıca Nebati, fiyatların daha sıkı denetlenebilmesi için 'enflasyonla mücadele timi' kurulacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Türkiye Ekonomi Modeli' çerçevesinde, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, piyasadaki çatı kuruluşlar, kamu ve özel banka temsilcilerinin katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde bir dizi tedbir ve destek açıkladı.

"1 MART'TAN İTİBAREN BAŞLIYOR"

Nebati'nin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Bu model yastık altı birikimleri finansal sisteme kazandıracak. Yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacak.

2022 mart ayından, 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere 2022 yılında da 1500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak geri alabilecekler. Yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu sisteme alınacak.


Altın bizim bir gerçekliğimiz. Bu madenin artık ülke ekonomisini güçlendirecek, finansal sistemi rahatlatacak, TL'yi özendirecek bir araç haline dönüştürülmesinin tam zamanı. Tüm vatandaşlarımızın bu konuda gerekli adımı atmasını bekliyoruz.

Vatandaşın altınlarını sisteme daha rahat koyabilmesi için kapsamlı çalışmaları vakit kaybetmeden hayata geçiriyoruz. Bankalarımızın bazı şubeleri sürekli aracılık edecek.

Bundan sonra Türkiye büyüyecek, cari açık dengeye gelecek. Bundan sonra istikrar, üretim ve büyümenin konuşulduğu bir döneme girdik.


60 MİLYAR LİRALIK KEFALET HACMİ

60 milyar liralık kefalet hacmi oluşturuyoruz. Bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yeter ki bu ülkeye katma değer sağlayacak adımları atın. Biz tüm sektörlerin önünde yol açıcı olacağız.

Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi ,işletme harcamaları destek paketi olmak üzere 3 paketi uygulamaya koyuyoruz.

Ülkemizde teknolojinin gelişimine önem veriyoruz. 20 OECD ülkesinin genç nüfusu kadar genç nüfusa sahibiz. Genç nüfusumuz teknolojiye önem veriyor. 1 milyon yazılımcı projesini uygulamaya koymuştuk. Bugün itibarıyla projeye 850 bin kişi kaydolmuş, 790 bin kişi aktif eğitim alıyor. Şimdi KGF kararı ile ileri teknoloji odaklı girişim sermayesi ekosisteminin geliştirilmesi olarak da adım atmış olacağız.

YATIRIM DESTEK PAKETİ 25 MİLYAR LİRA

Yatırım destek paketi 25 milyar liralık bir destek. Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBİ ve KOBİ dışı alanlara dağıtıyoruz. Her bir KOBİ için maksimum kredi limiti 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira.

Salgın döneminde dünya küçülürken biz ülkeyi büyüttük. Bu ülkenin iş dünyası, girişimcisi öylesine azimli, Türkiye toprakları o kadar iştahlı ve bereketli ki üretim merkezi olduk. Bu başarımızı taçlandırmamız lazım.


Yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade.

Bankalar için faiz oranı 0-24 ay sabit (TLREF+ %1) 24 ay üzeri sabit (TLREF + %2) olarak uygulanacak.

Faturaların fatura ve sözleşme ile belgelendirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. İşletme sermayesi kullanımları için yalnızca kartlı kullanım şartı bulunmaktadır.

"GERÇEK İHTİYACI OLANIN YOLUNU ZORLAŞTIRAN BİZDEN DEĞİLDİR"

KGF kullanımı tedbirlerin yanlış yerlere gitmesini engellemek için ortaya konmuştur. Kredi kullanımı ihtiyacı olanların hızlı şekilde kullandığı, 'zamanı gelince bakarız' anlayışı olmadan gerçekleştirilecektir. Hiçbir kurumun, hiçbir şahsın kredi kullanımlarında yatırımcının canını sıkıcı tedbirleri ortaya koyması anlamında değildir bu tedbirler. Bu tedbirler yanlış yapanların yanlışını engellemek içindir. Gerçek ihtiyacı olanın yolunu zorlaştıran bizden değildir.

Enflasyon Türkiye'de ve dünyada daha uzun süre konuşacağım önemli bir problem. Dünyada enflasyon ortak bir bela. Çok sert de tedbir alamıyor batı.

"MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLERİ DEVREYE ALIYORUZ"

Enflasyon arz ve talep yönlü artıyor. Beklenti yöntemi yönetimi sayesinde de bizi zorluyor. Talep ve enflasyonu etkileyebilecek tüketici kredilerinin aşırı hızlı artmasına karşı makro ihtiyati tedbirleri devreye alıyoruz.

"TÜRKİYE'DE ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FİYATLARI REEL FİYATLARIN ALTINDA"

Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar şunu çok iyi bilsinler. Türkiye'de elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların altındadır. Şu anda satın aldığımız doğal gazın neredeyse 5'te 4'ünü kamu maliyesi yani bu millet yüklenmiş durumdadır.

Bir mobil uygulama başlatıyoruz. Bu mobil uygulama ile vatandaş enflasyon düşüşüne katkı veren üretici ve satış noktalarında ürün fiyat takibine bakacak. Yeni markalar ürüne ve kategorileri öne çıkaran duyuru alanı bulacak. Toplam alışveriş tutarını hesaplayacak hesap makinesi özelliği ile 'en ucuz ve en yakın nerede' haritası ön plana çıkacak uygulama 1 Mart'ta uygulanmaya başlayacak.

"ENFLASYONLA MÜCADELE TİMİ KURUYORUZ"

Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı denetlendiği. Ticaretinizle alıp veremediğimiz yok ama fahiş fiyat uygulayanlarla enflasyonla mücadele timi vergi denetim kurulundaki müfettişlerimiz ve gelir idaresindeki müfettişlerimizle timi oluşturuyoruz. Yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız."

"Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı: Yeni pakette yine vatandaşın yastık altındaki parası ." haberi, 12 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı: Yeni pakette yine vatandaşın yastık altındaki parası .. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı: Yeni pakette yine vatandaşın yastık altındaki parası .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  2. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  3. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  4. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  5. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  6. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  7. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  8. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
  9. 15:49 Formula 1 efsanesi Senna'nın otomobili satışa çıkacağını duyurdu
  10. 15:47 MG'den elektrikli hiper otomobil modeli: 0'dan 100'e 1,9 saniye
  11. 15:45 Honda'dan Kanada'ya 11 milyar dolarlık yatırım teklifi: Elektrikli araç ve batarya tesisi kuracak
  12. 15:43 Toyota, 2023 yılında 10,1 milyonluk üretim hedefini yakalayamadığını açıkladı
  13. 15:29 Sertab Erener'in Değişimi Sosyal Medyada Gündem! "Ne Yaptın Kendine?"
  14. 15:28 Milli Emlak 400 Tarla ve Arsayı Satışa Çıkardı: Aylık Sigara Parasıyla Tarlanız Olabilir!
  15. 15:28 Dev Derbiye Saatler Kala Fenerbahçe'de Deprem! İsmail Kartal 3 Futbolcuyu Kadro Dışı Bıraktı!
  16. 15:28 Et ve Süt Ürünleri Uzun Ömürlü Olsun! Pratik Muhafaza Yöntemleri
  17. 15:27 En Yüksek Faiz! 100 Bin TL'ye Ne Kadar Kazanırsınız? Aylık Kazanç Hesaplaması!
  18. 15:27 CHP'den Önemli Adım: Asgari Ücrete Otomatik Enflasyon Oranında Artış Önerisi!
  19. 15:26 Evlilik Hayali Kabusa Dönüyor! Düğün Maliyeti 500 Bin Liraya Ulaştı!
  20. 15:26 Kalp Sağlığınızı Güvene Alın! Damar Tıkanıklığına Son Veren Mucizevi İçecek: Günde 2 Bardak Yeter
Politika Haberleri