Bakan Şimşek kirada yüzde 25 zam sınırına yönelik açıklama yaptı: "Çalışmamız yok"
Bakan Şimşek kirada yüzde 25 zam sınırına yö... Bakan Şimşek, katıldığı canlı yayında ekonomik gündemi değerlendirdi. Ev sahiplerinin yüksek kira artışlarını sınırlayan kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması için şu anda bir çalışma olmadığını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de canlı yayında bir dizi açıklama yaparak kirada yüzde 25 zam sınırı uygulamasının sona ereceğini belirtti. Bu uygulama ile ev sahipleri yasal olarak kiralara yüzde 25'in üzerinde zam yapamıyordu, ancak Şimşek, bu düzenlemenin temmuzda sona ereceğini ve şu anda bu konuda bir düzenleme çalışması olmadığını söyledi.
Şimşek ayrıca enflasyonun son derece yüksek olduğunu kabul ederek, "Enflasyon kalıcı olarak düşecek" diyerek sabır istedi. Bazı alanlarda sabır ve kararlılık gerektiğini vurgulayan Şimşek, ülkenin büyüme açısından daha dengeli bir kompozisyona doğru ilerlediğini belirtti. Geçen yıl (2023) enflasyonun zirveye ulaşacağını söylediğini vurgulayan Şimşek, bugün yaşanan gelişmelerin genel olarak hedeflerine uygun olarak ilerlediğini ifade etti.
25 MİLYAR DOLARA İNMİŞ OLACAK
Şimşek, ülkede kaliteli ve dengeli bir büyüme olduğunu belirtti ve cari açığın giderek daraldığını vurguladı. Mayıs ayı itibarıyla cari açığın 25 milyar dolara indiğini altını çizdi.
2 AYDA 65 MİLYAR DOLAR GİRİŞ
Şimşek, geçen hafta cuma günü itibarıyla Swap hariç net rezervlerin 2020'den bu yana ilk kez artıya geçtiğini ve Merkez Bankası'na son 2 ayda 65 milyar dolarlık bir kaynak girişi olduğunu belirtti.
Şimşek, "Kur korumalı mevduat hacmi 70 milyar doların altına düştü." diyerek, yeni programın başlangıcında risk priminin yüksek olduğunu ifade etti. "Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var." diyen Şimşek, programın beklentilerin ötesinde başarılı olduğunu vurguladı.
'ENFLASYON HİÇBİR DÖNEMDE OLMADIĞI KADAR YÜKSEK'
Yıllık enflasyona bakıldığında eleştirilere hak verdiğini ifade eden Şimşek, açıklamalarına şu sözler ile devam etti:
"Bu program olmasaydı senelik enflasyon nerede olurdu?" sorusu sorulmaz. Geçen seneki koşullara gidelim. Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı.
İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem yılın ilk yarısında oldu ama enkazın temizlenip inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat maliyetleri ve işçilik ücretlerinde artış oldu.
Kuru serbest bırakmak zorunda kaldık. Uzun bir süre kur tutulmuş. Kuru serbest bıraktık, o ciddi şekilde enflasyonist... Kur geçişkenliği hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek. Depremin ve seçim etkisiyle bütçe açığının yüzde 10'lara çıkma ihtimalinden bahsediliyordu. Bütçe açığı yüzde 5'e çekmek için vergileri artırdık. Bunlar enflasyonist."
'DEZENFLASYONİST MALİYE POLİTİKASI'
"Bugün gelinen noktada yüzde 75,4 yüksek bir enflasyon ama geçmiş 12 ayı yansıtıyor. Baz etkisiyle yükselince neden atıfta bulunulmuyor? Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3'ün altına inecek.
Bu sene hedefimiz açığı yüzde 5'in altına getirmek. Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız.
Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum."
'ENFLASYON KALICI OLARAK DÜŞECEK'
"Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığı çözmek zaman alacak. Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor."
'60 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE KAYNAK GİRİŞİ OLACAK'
"Son 12 ayda yaklaşık net bazda 17 milyar dolarlık yabancı girişi var. Yabancıların tahvillerdeki oranı yüzde 10'lara gidiyor.
Enflasyonu indireceğimize dair güven arttığı zaman ben inanıyorum çok ciddi fon akışı olacak.
Para piyasasındaki sıcak kaynağa sırtımızı dayayamayız. Bankalar uzun vadeli finansmalara da erişebiliyor. Çok büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanı bizi ziyarete gelecek.
60 milyar doların üzerinde kaynağı Türkiye'ye kanalize edecekler, sırtımızı sıcak kaynağa dayamıyoruz.
Likidite konusunda gerekirse Hazine olarak destek olacağız, alternatiflere bakıyoruz, borçlanma sınırımız var. Yetkiler çerçevesinde durum değerlendirmesi yapıyoruz."
KİRADA ZAM SINIRI KALKIYOR MU?
"Hiçbir şey yapmazsak düzenleme temmuzda ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok."
"Bakan Şimşek kirada yüzde 25 zam sınırına yönelik açıklama yaptı: "Çalışmamız yok"" haberi, 03 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Bakan Şimşek kirada yüzde 25 zam sınırına yönelik açıklama yaptı: "Çalışmamız yok" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakan Şimşek kirada yüzde 25 zam sınırına yönelik açıklama yaptı: "Çalışmamız yok" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.