Bakanlık kabul etti: Ziraat'e geçen arazileri imara açan planları hazırlayan kişinin yeterlilik belgesi yok

Bakanlık kabul etti: Ziraat'e geçen arazileri imara açan planları hazırlayan kişinin yeterlilik belgesi yok

Bakanlık kabul etti: Ziraat'e geçen araziler... Bakanlık, Demirören Holding'e verilen kredilere karşı Ziraat Bankası'na geçen Göktürk'teki arazileri imara açan planları hazırlayan şehir plancısının yeterlilik belgesine sahip olmadığını kabul etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Kanal İstanbul projesinin Yenişehir 2. Etap planı ile Demirören Holding'e verilen 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon liralık kredilere karşı Ziraat Bankası'na geçen İstanbul Göktürk'teki arazileri imara açan planları hazırlayan şehir plancısı Ogün Çezik’in gerekli yeterlilik belgesine sahip olmadığını kabul etti.

Halktv'den Hazal Ocak'ın haberine göre; Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirdi. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Bakanlığın hazırladığı imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapılması sağlandı. Bu bölüm yaklaşık 26 futbol sahasına denk geliyordu. Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açtı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar verdi. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkardı.


Bölge halkı, bu plana karşı da dava açtı. Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredildi. Bakanlık, Göktürk’te Kemer Country yerleşkesi içindeki golf sahası olarak kullanılan arazileri İBB'nin mahkeme kararı doğrultusunda 'özel spor alanı'na almasına karşın imara açtı. Göktürk Mahallesi Rezerv Yapı Alanına ilişkin büyük ölçekli imar planını da hazırlandı. 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin de plan müellifi Ogün Çezik görünüyordu. Çezik’in hazırladığı plan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 6 Nisan 2022’de onaylanmıştı.

'ÇEZİK F GRUBU YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP'
Bölge sakinleri planın durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde Çezik’in plan müellifliğine de değinilerek yönetmelikten örnekler verildi ve dilekçede “Söz konusu Yönetmelik hükmü gereğince İstanbul gibi ülkenin en büyük alan ve nüfus kriterine sahip bir kentte onaylanacak olan 1/5000 ölçekli nazım imar planının ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının (A) grubu mesleki yeterlilik belgesine sahip müellif tarafından yapılmış olması zorunludur” denildi. Dilekçede, Çezik’in 18.06.2023 tarihine kadar geçerli (F) grubu yeterlilik belgesi olduğuna dikkat çekilerek dava konusu planların (A) gurubu yeterlilik belgesine sahip plan müellifi tarafından hazırlanması gerektiği ifade edildi.

‘BELGE YETERLİ SAVUNMASI’

Bu gelişmelerin ardından Emlak Konut’un golf sahalarını imara açan büyük ve küçük ölçekli imar planlarının iptaline ilişkin davaya katılım dilekçesi verdi. Dilekçede iptali istenen imar planları kapsamında bulunan arazilerin Ziraat Bankası ile Emlak Konut arasında imzalanan protokol gereği şirketin tasarrufunda olduğu belirtildi. Alanın 21 parsel ve 35,8 hektardan oluştuğu ifade edilen dilekçede alanlarda yetkinin bakanlıkta olduğunun altı çizildi. Dilekçede davanın reddi istenilerek söz konusu alanda 2 bin 817 kişinin yaşayacağının öngörüldüğü, bu durumda da alanın planını yapacak müellifin F grubu yeterlilik belgesine sahip olmasının yeteceği savunuldu. Ayrıca dilekçede planları onay merci olan bakanlıkta görev yapmakta olan görevlilerin A grubu yeterlilik belgesine sahip olduğu ve söz konusu planı inceleyip denetleyen, onaylayan ekipte oldukları anlatıldı.

 

NE OLMUŞTU?

Tartışmalı Kanal İstanbul projesinin Yenişehir 2. Etap planı ile Demirören Holding'e verdiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon liralık kredilere karşı Ziraat Bankası'na geçen İstanbul Göktürk'teki arazileri imara açan planları hazırlayan şehir plancısı Ogün Çezik’in gerekli yeterlilik belgesine sahip olmadığı ortaya çıkarmıştı.

KEŞFE KATILMAK İSTEMİŞLERDİ

Öte yandan bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmıştı. Bölgede imar planı sürecinde yetkili kurum da bakanlık olarak belirlenmişti. Bölge halkı ise hem bakanlığa itirazda bulunmuş hem de bakanlık kararının iptali istemiyle dava açmıştı. “Rezerv Yapı Alanı” iptali davası kapsamında 16 Eylül Cuma günü söz konusu alanda bilirkişi keşfi yapılmıştı. Keşfe davaya müdahil olmamasına karşın Ziraat Bankası ve Emlak Konut GYO şirketi yetkilileri de katılmak istemişti. Keşifte görevli hakim kabul etmemişti.

"Bakanlık kabul etti: Ziraat'e geçen arazileri imara açan planları hazırlayan kişinin yeterlilik be." haberi, 23 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Bakanlık kabul etti: Ziraat'e geçen arazileri imara açan planları hazırlayan kişinin yeterlilik be.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakanlık kabul etti: Ziraat'e geçen arazileri imara açan planları hazırlayan kişinin yeterlilik be.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  2. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  3. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  4. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  5. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  6. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  7. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  8. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  9. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  10. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  11. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  12. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  13. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  14. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  15. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  16. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  17. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  18. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  19. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  20. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
Yerel Gündem Haberleri