Bakırköy Bayındır ve Tokat Medical Park hastanesindeki eziyetler: BAKIMEVİ DEĞİL ÖLÜMEVİ

Bakırköy Bayındır ve Tokat Medical Park hastanesindeki eziyetler: BAKIMEVİ DEĞİL ÖLÜMEVİ

Bakırköy Bayındır ve Tokat Medical Park hast... CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, son dönemde bakımevlerinde yaşanan ölüm vakaları üzerine, özel bakım merkezlerinde denetimlerin yapılmadığına vurgu yaparak, 'Aksaklıklar ve ihmaller araştırılsın' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi son olarak Tokat'ta özel bir hastanede bilinci yerinde olmayan felçli hastaya biri kadın biri erkek olmak üzere iki hemşire tarafından yapılan şiddet görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin bakımevlerindeki söz konusu şiddet üzerine açıklamalarda bulundu.

Bakımevlerinin adeta ölüm evlerine dönüştüğünü dile getiren Akkuş İlgezdi, "Devletin, engelli vatandaşlarımızın temel bakımına yönelik bir politikası ne yazık ki yok. Oysa ki bu sosyal devlet anlayışının kamusal bir ödevidir. Engelli vatandaşlarımızın bakımını büyük oranda özel işletmeler üstleniyor. O da ciddi bir maliyet gerektiriyor.

Bakımevlerinde denetim yok

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2021 yılı Temmuz ayında 294 merkez bulunuyor. 40 bini aşkın engelli bireyin yüzde 75’i özel bakım merkezlerinde kalıyor. Bu merkezlerin denetimi yapılmadığı için de son zamanlarda birçok ölümlü vakaya tanık olduk. Bu ölümlerin nedeni ve denetimlerdeki aksaklıklar ve ihmaller araştırılmalı; otizmli yavrularımız ve engelli vatandaşlarımız, insan onuruna yakışır bir şekilde, itinalı bir bakım hizmeti ve iyi muamele ile yaşamına devam edebilmelidir. Bu bir lütuf değil onların insanca yaşam hakkıdır” dedi.

İhmal ve ölümlerin nedeni araştırılsın

Sultanbeyli’de özel bir engelli bakım merkezinde kalan otizmli Oğuz Sercan Şevker iddiaya göre yasak olmasına rağmen elma yedirildiği için hayatını kaybetti. 3 ay önce Büyükçekmece’deki özel bir bakımevinde otizmli Mehmet Eres, iddiaya göre hastabakıcıların işkencesi sonucu öldü. Daha birçok vakanın olduğu söylenen özel bakımevlerinde yaşananlar, CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi’yi harekete geçirdi. Özel bakımevlerinde yaşanan ölümlü vakaların nedeninin araştırılmasına ilişkin Araştırma Önergesi hazırlayan Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

Özel bakım merkezlerinin denetimi

Özel bakım merkezlerine, müfettiş geleceği önceden haber verilerek yapılan denetimler yüzünden bugün otizmli evlatlarımızın yasını tutuyoruz. 2020 yılında Mustafa Koç yavrumuz, bakımevinin ihmali sonucu kusmuğunda boğularak öldü, personel yetersizliği dediler. İşkenceye maruz kalan, eziyet gören, dövülen, aç bırakılan, ihmal edilen otizmli yavrularımız göz göre göre bakımevlerinde yaşamını yitiyor.”

Dr. Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:

"Bakımevlerinde çalışmak için 30 günlük eğitimle, çok cüzi miktarlara sertifika programları var. 85 saatlik uzaktan eğitimle 50 puanı alan bakımevlerinde çalışabiliyor. Zihinsel engellilere, otizmlilere, özel eğitim ve bakım gerektiren tüm vatandaşlarımıza kaliteli bir yaşam sunmak için bu sertifika programları ne derece yeterli? 30 günde neyi öğrenecekler?
Özel bakım evlerindeki yavrularımızı, hiçbir uzmanlığı olmadan bir sertifika ile işe girenlerin insafına terk edemeyiz. Güvenlik görevlisi mi seçiyorsunuz? Özel bakımevlerinin denetimini ve bakımevlerinde hizmet veren görevlilerin işe alınma kurallarını önemsemeyenler, yaşanan ölümlerin başlıca sorumlularıdır. Bu sebeple bakımevleri artık ölüm evlerine evrilmiş durumdadır. Bu konuda hazırlamış olduğumuz araştırma önergemizin amacına ulaşmasını, ölümlü vakaların, özel bakımevlerindeki ihmallerin ve denetim sıkıntılarının araştırılmasını ve kayıtlara geçmesini istiyoruz. "

Kaynak: Karar

 

"Bakırköy Bayındır ve Tokat Medical Park hastanesindeki eziyetler: BAKIMEVİ DEĞİL ÖLÜMEVİ" haberi, 20 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 20 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Bakırköy Bayındır ve Tokat Medical Park hastanesindeki eziyetler: BAKIMEVİ DEĞİL ÖLÜMEVİ haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bakırköy Bayındır ve Tokat Medical Park hastanesindeki eziyetler: BAKIMEVİ DEĞİL ÖLÜMEVİ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:27 Kolombiya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı
  2. 21:20 Ergün Kılıç'tan Tüketici Uyarısı: EFT ve Havale İşlemlerinde Açıklama Kısmı Önemli!
  3. 21:19 Avrupa Yakası'nın Naile'si Çiçek Dilligil'in Olay Paylaşımı! Oyuncunun Oğlu Cinsiyet Değiştirdi
  4. 21:19 Gazze'deki WCK Saldırısının Ardından Yardım Çalışmaları Yeniden Başladı
  5. 21:11 Pençe-Kilit Operasyonu Şehidi: Yıldırım Düşmesi Sonucu Şehit Olan Askerimiz için Başsağlığı
  6. 20:26 Fatih Erbakan: Belediyeleri Rüşvetten ve İsraftan Arındıracağız
  7. 20:21 ATM'lerde Yeni Dönem: Kredi ve Banka Kartları Tarih Oluyor!
  8. 20:18 Varşova'daki Sinagog Saldırısı: Polonya Liderleri Kınadı, Antisemitizme Karşı Bir Duruş
  9. 20:15 Ankara'da Ekmeğe Yapılan Zam Vatandaşların Tepkisine Neden Oldu
  10. 20:09 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci'nin Transferi için Stade Rennais'ten Dev Teklif!
  11. 20:07 TikTok Anketi: ABD Halkının Çoğunluğu Yasak İhtimalini Destekliyor
  12. 19:32 Meteoroloji Güneydoğu Anadolu için sağanak yağış uyarısında bulundu
  13. 19:32 İklim krizi dünyayı tehdit ediyor: Kaydedilen en sıcak mart ayı! Bilim insanları endişeli
  14. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  15. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  16. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  17. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  18. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  19. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  20. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
Sağlık Haberleri