Ergün Kılıç'tan Tüketici Uyarısı: EFT ve Havale İşlemlerinde Açıklama Kısmı Önemli!
Ergün Kılıç'tan Tüketici Uyarısı: EFT ve Hav... Tüketici Hakları Derneği: Havale ve EFT İşlemlerinde Açıklama Kısmı Önemli! Genel Başkan Ergün Kılıç, doğru bilgi ve detaylı açıklamanın sorunları önlediğini vurguladı. Bankacılık sisteminden kaynaklı uyuşmazlıklar için tüketicilere çağrı yapıldı.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT ve havale işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, doğru bilgi ve detaylı açıklamanın önemine dikkat çekti. Bankacılık sisteminden kaynaklı sorunları önlemek için tüketicilere önerilerde bulundu.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT veya havale ile para gönderen tüketicilere dikkat çekerek, "Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketiciler sorunlarla karşılaşabilir" dedi.
Kılıç, bankacılık sistemi üzerinden yapılan para transferlerinde yaşanabilecek sorunlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla havale ve EFT işlem sayılarında ciddi artışlar yaşandığına işaret eden Kılıç, Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre 2023'te günde ortalama 12 milyon EFT, 10 milyon da havale işlemi gerçekleştirildiğini belirtti.
"Bankacılık bilgileri doğru yazılmıyor, dikkat edilmeli" diyen Ergün Kılıç, para transferi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Tüketiciler havale veya EFT yapmadan önce alıcının IBAN numarasını ve adını doğru yazdığını kontrol etmeli. Yanlışlık sebebiyle yapılan havale tutarını geri almak mümkün olmayabilir. Havale veya EFT yaparken açıklama kısmına alıcının kim olduğu ve işlemin amacıyla ilgili detaylı bilgi yazılmalı. Yanlış yazılan bilgiler tüketicilere sorun çıkarabilir."
Kira ödemeleri ve online alışveriş gibi durumlarda açıklama kısmının önemine vurgu yapan Kılıç, "Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketiciler sorunlarla karşılaşabilir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde dekontlardaki açıklamalar resmi belge niteliği taşır. Bu nedenle işlem esnasında dikkatli olunmalı ve dekontlar saklanmalıdır."
Tüketicilerin, hesaplarına gelen şüpheli işlemlerde bankayla iletişime geçmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, gönderenin kim olduğu ve havalenin amacının doğrulanmasının önemini belirtti.
"EK HESAPLARIN LİMİT ARTIŞI İÇİN SİGORTA ZORUNLULUĞU GETİRİLEMEZ" şeklinde devam eden Ergün Kılıç, ek hesap limitini artırmak isteyen tüketicilerin hayat sigortası zorunluluğu ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Kılıç, bu durumun tüketici haklarına aykırı olduğunu ve yasal olmadığını belirterek, "Bankalar, ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamaz. Yasada bu açıkça yazılıdır" dedi.
Bu tür durumlarla karşılaşan tüketicilerin öncelikle müşteri hizmetlerine başvurması gerektiğini belirten Kılıç, "Bankadan tatmin edici cevap alamazlarsa Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna şikayette bulunabilirler. Ayrıca tüketici hakem heyetlerine ve e-Devlet üzerinden başvurabilirler" şeklinde bilgilendirdi.
"Ergün Kılıç'tan Tüketici Uyarısı: EFT ve Havale İşlemlerinde Açıklama Kısmı Önemli!" haberi, 01 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ergün Kılıç'tan Tüketici Uyarısı: EFT ve Havale İşlemlerinde Açıklama Kısmı Önemli! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ergün Kılıç'tan Tüketici Uyarısı: EFT ve Havale İşlemlerinde Açıklama Kısmı Önemli! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.