'Balyoz' Davasında karar 24 Mart'a açıklanacak

'Balyoz' Davasında karar 24 Mart'a açıklanacak

'Balyoz' Davasında karar 24 Mart'a açıklanacak Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya başka suçtan hükümlü bulunan sanık Çetin Doğan, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Yargıtay'ın Balyoz davasında 7 sanık için verilen beraat kararını bozmasının ardından aralarında 28 Şubat Davası'ndan hükümlü bulunan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 6 sanığın yargılandığı dava karar açıklanmak üzere 24 Mart tarihine ertelendi. 

Duruşmada tutuksuz sanıklar İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Erdal Akyazan ile Emin Küçükkılıç ve avukatları hazır bulundu. Bir önceki celse esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Savcı Alim Yaşar, 'sanıkların Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yöneten AK Parti hükümetini cebren düşürmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere bir araya geldiklerini' öne sürerek, seminer adı altında çalışma başlattıklarını kaydetti.

Söz konusu çalışmaların deşifre olması üzerine seminer programına katılan silahlı kuvvetler personelinin bir kısmının emeklilik istediğini belirterek, sanıklar Çetin Doğan, emekli kurmay albay Emin Küçükkılıç, emekli kurmay albay Erdal Akyazan, emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol ve emekli Tümgeneral Behzat Balta'nın "Suç için anlaşma" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti. Öte yandan sanıklardan emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, yargılama devam ederken 21 Ağustos 2021 tarihinde hayatını kaybetmişti. 

Mahkemede söz alan duruşma savcısı Alim Yaşar daha önce verilen mütalaayı tekrarladıklarını dile getirdi.

Tutuklu sanık Çetin Doğan, yerel mahkemenin, 31 Mart 2015 tarihli kararında atılı suçları işledikleri yönünde bir sonuç ve kanaate varamadığını belirtti. Çetin Doğan savunmasının devamında, "Bu hükmün geçersizliğini ortaya koyan somut olgu dava konusu Yargıtay ilamında yer almamaktadır" dedi. Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Mehmet Kaya Varol, mahkemenin daha önce vermiş olduğu beraat kararında direnmesini istedi. Diğer tutuksuz sanık İhsan Balabanlı, mahkemenin yıllardır süren ıstıraplarına son vermesini ve haklarında beraat kararı verilmesini talep etti. Sanık Emin Küçükkılıç ise, 2010 yılından beri çok heyet gördüğünü, aynı savunmaları tekrar etmekten bıktığını bu durumun artık son bulmasını istediğini belirtti.

Son savunmaları sorulan sanıklar beraatlarını talep etti. Yaklaşık 10 saat süren duruşmanın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar hakkında kararını açıklamak üzere duruşmayı 24 Mart'a erteledi.

Yargıtay kararı bozmuştu

Anayasa Mahkemesi'nin 'Hak ihlali' kararı vermesinin ardından yeniden görülen Balyoz Davası'nda 237 sanık beraat etmişti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı verilen beraat kararına 7 sanık yönünden itiraz etmişti. Başsavcılığın itirazında Çetin Doğan'ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibariyle darbe yapmaya yönelik olduğunu, diğer 6 sanığın konuşmalarının da içerik itibariyle sanık Doğan'ın konuşmasıyla benzer içerikte olduğu iddia edildi.

İtiraz üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 7 sanık hakkındaki beraat kararını bozarak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Yargıtay bozma gerekçesi olarak ise sanık eylemlerinin 'Teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketleri kapsamında değerlendirileceğini' gösterdi. Seminer çalışmasındaki konuşma içerikleri, plan seminerinin hukuki dayanağı ile icra şekline ilişkin kurumsal belgeleri dikkate alan Yargıtay, sanıkların fikir birliği içerisinde gerçekleşen eylemlerinin "Suç için anlaşma" suçunu oluşturduğuna kanaat getirmişti. 

 

"'Balyoz' Davasında karar 24 Mart'a açıklanacak" haberi, 23 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 23 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan 'Balyoz' Davasında karar 24 Mart'a açıklanacak haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Balyoz' Davasında karar 24 Mart'a açıklanacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  2. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  3. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  4. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  5. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  6. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  7. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  8. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  9. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  10. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  11. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  12. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  13. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  14. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  15. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  16. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  17. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  18. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  19. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  20. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
Yargı Haberleri