Barış Terkoğlu: Peygambere hakaretin arkasındaki kurum
Barış Terkoğlu: Peygambere hakaretin arkasın... Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Suriye’nin El-Bab kentinde İlkokul 1.sınıf çocuklarına dağıttığı ‘Hz. Peygamberin Siyeri’ isimli kitapta Hz. Muhammed ve aile bireylerinin resmedilmesi üzerine kitaplar toplanıp yakıldı.
Kitabı basan İstanbul merkezli ‘İstişraf’ adlı şirket, ‘Suriye halkına özür mektubu’ yayınladı. Hatanın bakanlıkla ilgisi olmadığı, tasarımcı tarafından yanlış görsel ilave edildiği savunuldu.
Barış Terkoğlu’nun aktardığına göre söz konusu kitapta Hz. Muhammed görsellerin birinde, smokinle düğünde, öbüründe okul servisinden inen çocuğunu karşılarken çizilmiş. “Birkaç yıl önce, Batı’da kimi dergiler benzerini yaptığında İslam dünyası ayağa kalkmış, Cumhurbaşkanı kürsüden kükremiş, saldırılara varan olaylar yaşanmıştı” diyen Terkoğlu, kitabı basan kurumunun sitesindeki ‘ortaklarımız’ bölümünde yer alan, “Cumhurbaşkanlığı, MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı, Başakşehir Belediyesi” ifadesine dikkat çekerek, ““Peygamber’e hakaret” suçlamasının muhatabı Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti oluyor.” ifadelerini kullandı.
Gazeteci Barış Terkoğlu’nun konu ile ilgili Cumhuriyet gazetesinde köşesine taşıdığı bölüm şöyle:
BAŞAKŞEHİR’DEKİ İSLAMCI OLUŞUM
Bu kez öyle olmadı. MEB, Suriye’de okuttuğu kitaba sahip çıkamadı. Herkesin topu birbirine attığı hikâyenin sonunda, hatanın sahibi ortaya çıktı. “Kitabı biz bastık, bakanlığın suçu yok” dedi. Böylece MEB’in ders kitabını hazırlayanlardan haberdar olduk: İstişraf Eğitim Araştırma ve Danışmanlık Merkezi.
İslamcı camiayı bilenlere sordum. Kimse tanımıyordu.
Resmi arşivlerde taradım. 20 Haziran 2017 tarihli Ticari Sicil Gazetesi’nde, Başakşehir’de bir ara sokakta, apartman dairesinde kurulmuş görünüyor. Kısa sürede, Başakşehir Belediyesi’ne birkaç adım mesafedeki bir iş merkezine taşınmış.
Bir Arap-İslamcı oluşum olduğu anlaşılıyor. Tunus’tan Ürdün’e kadar çeşitli siyasi-dini gruplarla irtibatlı.
Kurucuları dört kişi: İlk müdür Mustafa İnalkaç, Yusuf Öztürk, Emad Eddin Alrachid, Hasan el Çelebi. 10 bin lira sermayeyle kurulan merkezden bir süre sonra İnalkaç hisselerini devrederek ayrılmış. Yusuf Öztürk müdür olarak yoluna devam etmiş. Amaçlarının birinci maddesi anaokulu, ilköğretim, ortaokul ve lise açmak.
ESAD KARŞITI OKUL
Resmi sitesinde anlattığına göre, kurum kendisini şeriat eğitimiyle tarif ediyor. Hazırladığı kitapları, programları bu çerçevede sunuyor. Suriye’deki radikal oluşumlarla mesafe koymak için olacak, “ılımlı İslam”ın altını çiziyor. Tarihini 2000 yılına, Nijerya’ya kadar götüren kurum, son 10 yılda çalışmalarını Suriye’de yoğunlaştırmış. “Arap Baharı” vurgulu eserlerle, “Suriye’deki Esad rejiminin yıkıcı etkilerini ortadan kaldırarak yeni bir müfredat inşa edilmesi” hedefiyle ortaya çıkmış.
İstişraf’ın kuruculardan Emad Eddin Alrachid, Suriye’de Şam Üniversitesi’nden. İlahiyatçı akademisyenken devlete karşı faaliyetleri nedeniyle görevden alınmış. Şu anda İstişraf dışında Başakşehir İslami İlimler Akademisi’ni yönetiyor. Bu kurum ise kendisini “İslam Üniversitesi” olarak tanıtıyor. Üniversite, Başakşehir Belediyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın desteklediği İlham Vakfı tarafından kurulmuş. Cumhurbaşkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak projelere imza atıyor.
İstişraf’ın müdürü Yusuf Öztürk de aynı kurumlarda görev yapıyor. Hem İlham Vakfı’nın hem Başakşehir İslami İlimler Akademisi’nin başkanı. TÜGVA gibi hükümet yanlısı vakıflarda, Suriye cihadının insan deposu Adıyaman medreselerinde sohbetler düzenliyor. Kendisini takip eden bir cemaati var. O da Şam Üniversitesi mezunu.
CUMHURBAŞKANLIĞI ORTAK
Emevi Camisi’nde namaz hayaliyle Suriye’de rejim değişikliğine soyunan hükümetin politikalarının sonucunu yaşıyoruz. Suriye’de paralel ordu, paralel düzen, paralel rejim kurulmasını destekleyen AKP, paralel Milli Eğitim’e de izin verdi. Suriye’de yeni nesli yaratmak için hazırlanan kitapların içinden ise “Peygamber’e hakaret” çıktı. Ya İslam peygamberinin resmedilmeyeceğini bile bilmiyorlar ya da kasti olarak yapıyorlar. Suriye’de söz konusu kuruluş, diğer gruplar tarafından, bu tür sembolleri sistematik şekilde ders kitaplarına sokarak “emperyalizmle uyumlu İslamcılık” yapmakla suçlanıyor.
Bugün İstişraf’ın resmi sitesine girildiğinde, ortaklarımız bölümünde Cumhurbaşkanlığı, MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı, Başakşehir Belediyesi görülüyor. Haliyle “Peygamber’e hakaret” suçlamasının muhatabı Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti oluyor.
"Barış Terkoğlu: Peygambere hakaretin arkasındaki kurum" haberi, 29 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 29 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Barış Terkoğlu: Peygambere hakaretin arkasındaki kurum haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barış Terkoğlu: Peygambere hakaretin arkasındaki kurum 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.