Barış Terkoğlu yazdı: Millete koyu verir mi derken Cengiz İnşaat’ı koyuverdi

Barış Terkoğlu yazdı: Millete koyu verir mi derken Cengiz İnşaat’ı koyuverdi

Barış Terkoğlu yazdı: Millete koyu verir mi ... Uyduğumuz kurallar yalnız güçsüzler için var.

Herkese eşit sanıyorsun. Oysa seni kesen bıçak başkasına kör oluyor.

Gazeteci Toygun Atilla, Patronlar Dünyası sitesinde, Türkiye’nin en güzel yerlerinden Cennet Koyu’nun başına gelenlerin peşinde. Nasıl oluyor da ağaçlar kesiliyor, beton dökülüyor, kuralsız inşaat yapılıyor sorularını soruyor.

Haklı ve halkın yararına bir soru. Gelgelelim, acı bir gerçek var. Bu düzen tam da Cennet Koyu’nun başına bu işleri getirmek için kuruldu. Uyduğumuz kurallar yalnız güçsüzler için var.

İPTALE RAĞMEN CENGİZ’İN

Şöyle anlatayım...

Önümde yepyeni bir mahkeme kararı duruyor.

Davacı: Cengiz İnşaat.

Davalı: Bodrum Belediyesi.

Konusu elbette Cennet Koyu...

Malum, Cennet Koyu eskiden Hazine’ye aitti. Ancak müteahhitlerin gözü üzerindeydi. 2010 yılında özelleştirme kapsamına alındı. 2012’de ihaleyi Bodrumbir Turizm Yatırım AŞ kazandı. Şirket, o dönem Mehmet Cengiz ve Fettah Tamince’ye aitti. İşadamları, koyu, kamu bankası Ziraat’in kredisiyle aldı. Yani ceplerinden kuruş çıkmadı. Devlet kendi arazisini alsınlar diye onlara para verdi. Birkaç yıl sonra ortaklık bozuldu, arazi Mehmet Cengiz’in oldu.

İşte o koyun satışının iptali için Danıştay’a çok sayıda dava açıldı. Nihayetinde kazanıldı da. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 8 Aralık 2016’da özelleştirme kararını iptal etti. Gözler devlete çevrildi. Mahkeme kararının uygulanması, arazinin geri alınması bekleniyordu. Ancak Özelleştirme Yüksek Kurulu, bunu yapmadı. Satışın iptaline rağmen arazi Mehmet Cengiz’in mülkü olmaya devam etti.

KOY MAHKEMELİK OLDU

Cengiz, geçen yıl Cennet Koyu’na inşaat yapmak için harekete geçti. Bodrum Belediyesi’ne ruhsat için başvurdu. Koyda tam 60 yapılık tesis inşa edecekti. Belediye, 12 Aralık 2022 tarihinde ruhsat verdi.

Gelgelelim, karar tartışma yarattı. Öyle ya, Türkiye seçim sürecine girmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cengiz’in adını “beşli çete” ifadesiyle anıyordu. Kamuoyu bu hassas süreçte olaya her zamankinden fazla tepki gösterdi. Hem haksız hem hukuksuz olduğu dillendirildi.

Bodrum Belediyesi itirazları değerlendirdi. Başkan Ahmet Aras, 6 Ocak’ta Cengiz İnşaat’ın ruhsatını iptal ettiklerini açıkladı. Cengiz İnşaat, bu kararı mahkemeye taşıdı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, martta yürütmeyi durdurmuştu. (Birgün, Aycan Karadağ). 

İşte önümdeki karar tam da bununla ilgili. Seçimden 12 gün sonra, 9 Haziran’da mahkeme, Cennet Koyu hakkında nihai kararını vermiş.

Bodrum Belediyesi, “söz konusu taşınmazın mülkiyetinin edinilmesine dair özelleştirme işleminin Danıştay kararı ile iptal edilmiş olması sebebi ile taşınmazın tapudaki tescilinin hukuka aykırı hale gelmesi”ni gerekçe göstermiş. Yani demiş ki: “Özelleştirme kararı iptal oldu, öyleyse bu arazi tapusunda onun olduğu yazsa dahi hukuken artık Cengiz’in değil, haliyle kendisinin olmayan araziye inşaat yapması da hukuka uygun değil”.

Mantıklı ve görünür gerçeğe uygun bir işlemmiş gibi duruyor. Gelgelelim, Bodrum Belediyesi’nin bilmediği bir şey var. Türkiye’de mahkeme kararları herkes için geçerli değil.

KOY MILLETİN AMA...

Sonuç olarak Muğla 1. İdare Mahkemesi ruhsatın iptalini yanlış buldu.

Aklınız almıyor olabilir. Nasıl mı oldu? Kararda, Danıştay’ın Cennet Koyu özelleştirmesini iptal ettiği kabul edildi. Ancak Hazine’nin, bu karara rağmen, gidip tapuyu kendi üzerine geçirecek işlem yapmadığı söylendi. Bu nedenle de tapuda, Cennet Koyu’nun resmi olarak halen Cengiz’in göründüğü anlatıldı.

Devamında şu söylendi: “Tapu sicilinin aleniyeti, geçerliliği ve tapuya güven ilkeleri uyarınca tapu kaydının idare hukuku alanındaki işlemlerden bağımsız olarak özel hukuk sahasında kendine özgü bir hukuki geçerliliğinin bulunduğu...”

Yani mahkeme, “Cennet Koyu Cengiz’in olmasa da Cengiz’indir” dedi. Böylece milletin Cennet Koyu, “Cengiz Koyu” olmuş oldu.

İşte hikâye özetle böyle...

Milletvekili Can Atalay hapiste. Gazeteci Merdan Yanardağ iki cümleden içeride. Sorsan hepsi mahkeme kararı. Gelgelelim, konu Mehmet Cengiz olunca, mahkeme bile, mahkeme kararını devlet uygulamadığı için bir şey yapılamayacağını söylüyor. Mayıs seçimlerinin sonucu farklı olsa, belki de bu karar çok farklı olacaktı!

Müteahhitlerin yatak odasında kalem oynatan gazetecilere inat, Toygun Atilla, Cennet Koyu’nu kurtarmaya çalışıyor. Ama patronların asıl dünyası işte bu!

O kim olur bilmem... Adaleti eşitliğe en çok ihtiyacı olanlar getirecek.

"Barış Terkoğlu yazdı: Millete koyu verir mi derken Cengiz İnşaat’ı koyuverdi" haberi, 20 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Barış Terkoğlu yazdı: Millete koyu verir mi derken Cengiz İnşaat’ı koyuverdi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Barış Terkoğlu yazdı: Millete koyu verir mi derken Cengiz İnşaat’ı koyuverdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 15:47 MG'den elektrikli hiper otomobil modeli: 0'dan 100'e 1,9 saniye
  2. 15:45 Honda'dan Kanada'ya 11 milyar dolarlık yatırım teklifi: Elektrikli araç ve batarya tesisi kuracak
  3. 15:43 Toyota, 2023 yılında 10,1 milyonluk üretim hedefini yakalayamadığını açıkladı
  4. 15:27 En Yüksek Faiz! 100 Bin TL'ye Ne Kadar Kazanırsınız? Aylık Kazanç Hesaplaması!
  5. 15:27 CHP'den Önemli Adım: Asgari Ücrete Otomatik Enflasyon Oranında Artış Önerisi!
  6. 15:26 Evlilik Hayali Kabusa Dönüyor! Düğün Maliyeti 500 Bin Liraya Ulaştı!
  7. 15:26 Kalp Sağlığınızı Güvene Alın! Damar Tıkanıklığına Son Veren Mucizevi İçecek: Günde 2 Bardak Yeter
  8. 15:24 Volkswagen'den Çin'e özel elektrikli model
  9. 15:22 Bilim insanları saniyeler içinde şarj olabilen batarya ürettiğini açıkladı
  10. 15:18 ABD'li çip şirketi Nvidia, İsrailli Run:ai'yi satın alacağını duyurdu
  11. 15:16 TikTok CEO’su açıkladı: İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz
  12. 15:14 ABD Kongresi'nden TikTok kararı geldi: Satışı için 12 ay süresi var
  13. 15:12 Apple yeni iPad cihazları duyuracak: tarihler belirlendi
  14. 15:10 ABD istihbaratı açıkladı: Navalni'yi öldüren emri Putin vermedi
  15. 15:09 Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu’nda başkanlık seçimi günü geldi
  16. 15:06 Audi e-tron GT yenilecek: Ön gösterim yapıldı
  17. 15:02 İnci Taneleri'ne sürpriz transfer gerçekleşti: Usta oyuncu kadroya dahil oldu
  18. 15:00 Galatasaray'da Dursun Özbek başkanlığa yeniden aday açıklaması
  19. 14:58 Yargı ekibi finali seyircisiyle izleyeceğini açıkladı
  20. 14:57 Merkez Bankası genel kurulu her yıl nisan ayında toplanacağını belirtti
Medya Haberleri