Batılı Ülkeler Arasında Rusya Çatlağı: 300 milyar euroya ne olacak?
Batılı Ülkeler Arasında Rusya Çatlağı: 300 m... Batı ülkeleri, dondurulan Rus varlıklarının nasıl kullanılacağı mevzusunda fikir ayrılığına düştü. G20 toplantısında ABD ile Fransa'nın üst düzey ekonomi yetkilileri, dondurulan 300 milyar euronun kullanımı mevzusunda anlaşamadı. Almanya ise bildiride Ukrayna konusuna yer verilmesini şart koştu.
G20 maliye bakanları aralarındaki jeopolitik anlaşmazlıkları bir kenara bırakmaya çalışarak küresel ekonominin önündeki zorlukları görüşmeye başlarken, Batı ülkeleri dondurulan Rus varlıklarının nasıl kullanılacağı mevzusunda fikir ayrılığına düştü.
Sao Paulo'daki iki günlük G20 toplantısına ev sahipliği yapan Brezilyalı yetkililer, iklim değişikliği ve yoksulluk gibi sorunlarla baş edebilmek için görüşmelerin ekonomik işbirliğine odaklanmasını isterken; Ukrayna'daki ve Gazze'deki savaşlardan doğrudan bahsedilmediği ortak bir bildiri önerdi. Ancak yakın müttefiklerin bile dondurulan Rus varlıklarının nasıl kullanılacağı mevzusunda fikir ayrılığına düşmesiyle jeopolitik meseleler açığa çıktı. AB ve G7 ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin peşinden Rusya'ya ait 300 milyar euro büyüklükte varlığı dondurmuştu.
FİKİR AYRILIKLARI ORTAYA ÇIKTI
Dün bir araya gelen G20 bakanlarının dondurulan varlıkların Ukrayna'nın yeniden inşasının finansmanı için kullanılıp kullanmayacağı mevzusunda görüşmeye başlamasının peşinden söz konusu fikir ayrılıkları ortaya çıktı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün yaptığı açıklamada, teminat olarak veya el koyma kanalıyla Rus varlıklarından gelir elde etmenin uluslararası hukukta kuvvetli bir zemini olduğuna inandığını söyledi. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire uluslararası hukukta Rusya'nın varlıklarına el konulması için yeterli dayanağın bulunmadığını savundu ve böyle bir karar alınabilmesi için G20 üyelerinin ve diğer ülkelerin onay vermesi gerektiğini açıkladı.
ALMANYA'DAN UKRAYNA ŞARTI
Brezilya'nın Sao Paulo'daki G20 finans koordinatörü Tatiana Rosito, G20 bildirisinin ekonomik kısmına yönelik görüşmelerin "çok olumlu" bir atmosferde başarıyla tamamlandığını söyledi.
Taslak bildiride yalnızca bölgesel çatışmalara atıf yapılmıştı. Bildiride G20 finans yetkililerinin küresel ekonominin "birçok bölgedeki çatışmalar", jeoekonomik gerilimler ve eşitsizlikler dahil olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıya kalmaya devam edebileceğini açıklayabilecekleri belirtilmişti. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, G20 bildirisini yalnız, Ukrayna'daki savaş gibi jeopolitik konulara yer verilmesi durumunda kabul edeceğini belirtti.
"Batılı Ülkeler Arasında Rusya Çatlağı: 300 milyar euroya ne olacak?" haberi, 29 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Batılı Ülkeler Arasında Rusya Çatlağı: 300 milyar euroya ne olacak? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Batılı Ülkeler Arasında Rusya Çatlağı: 300 milyar euroya ne olacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.