Bazı Anadillerde yok olma tehlikesi

Bazı Anadillerde yok olma tehlikesi

Bazı Anadillerde yok olma tehlikesi Dünyada konuşulan 7 bin civarında dil varken 2500 dil yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Dünya Anadil Gününde yapmış olduğu değerlendirmelerde ,dünyada konuşulan 7 bin civarında dil olduğunu  bu dillerin 2 bin 500'ünün kaybolma tehlikesi altında olduğunu açıkladı.

17 Kasım 1999'da 30. UNESCO Genel Konferansı'nda, 21 Şubat 1952'de Bengalcenin resmi dil olarak kabul edilmesinin yıl dönümünün "Uluslararası Ana Dil Günü" olarak kutlanması için verilen önerinin kabulüyle 21 Şubat, "Uluslararası Ana Dil Günü" olarak kabul edildi. 2000 yılından itibaren her yıl 21 Şubat'ta kutlanan Ana Dil  günü, bu yıl "Eğitim ve toplumlarda kapsayıcılık için çok dilliliğin geliştirilmesi" konusuyla kutlanıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu (UTMK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "21 Şubat Uluslararası Anadil Günü" sebebiyle değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası kutlanan aynı zamanda UNESCO tarafından da ilan edilmiş olan  62 günün 5'inin dillerle alakalı olup bunlardan birinin de "Uluslararası Anadil Günü" olduğunu belirten Oğuz, bugün kapsamında kültürel çeşitliliğin korunması, dilsel çeşitliliğe ve kaybolma tehlikesi altındaki dillere dikkat çekilmesi amacıyla etkinlikler gerçekleştirildiğini açıkladı. Öcal Oğuz, konuşmasında sürdürülebilir toplumlar sürdürülebilir kalkınma için kültürel, dilsel çeşitliliğin önemine vurgu yapan  UNESCO'nun kuruluş sözleşmesinde karşılıklı hoşgörü, saygıyı geliştirmek amacıyla  çeşitli kültürlerin, dillerin korunmasıyla sürdürülebilir barışın sağlanmasına hizmet edileceğinin açıkladı.

Hangi Anadiller kaybolacak?

Oğuz, dünyada yaşayan, konuşulan 7 bin civarında dilin bulunduğuna dikkati çekti ve şöyle devam etti: "Bunlar arasında 2 bin 500 civarında dil, konuşur sayısı çok azaldığı için kaybolma tehlikesi altında. İstatistiklere ve derlenen verilere göre, maalesef her 15 günde bir bu dillerden biri kaybolmaktadır. Dillerin tehlike altına girmesi ve kaybolması dünyadaki sosyal, siyasi ve ekonomik değişimler sebebiyle özellikle son on yıllarda giderek artmıştır. 'UNESCO Tehlike Altındaki Diller Atlası' bu durumu yansıtmaktadır. 10 binden daha az konuşanı olan diller, kaybolma tehlikesi altındaki dillerin büyük bölümünü oluşturuyor. Bu sebeple Türk dili ailesine ait çok sayıda topluluğun dilinin yok olacak diller arasında olması özel dikkat gerektiriyor."

250'den fazla dil kayboldu

200 civarında dilin konuşanına ulaşmakta zorluk çekildiğini bildiren Oğuz, "1950'den bu yana kaybolan 250’den fazla." dedi. Oğuz, "Nüfus verilerine erişilebilen tehlike altındaki 2 bin 304 dilin yüzde 90’ından fazlası 10 bin veya daha az insan tarafından konuşuluyor. UNESCO, 10 bin kişi sınırını, bir dilin nesiller arası aktarımı için gereken minimum sayı olarak görüyor." diye konuştu. UNESCO'nun 100 bin kişiden daha az kişinin konuştuğu dillerin nesiller arası aktarımının da garantisinin olmadığını belirttiğini söyleyen Oğuz, "UNESCO Tehlike Altındaki Diller Atlası"na göre, şu anda kritik veya şiddetli biçimde tehlike altındaki dillerin büyük kısmının 100 bin kişinin altında konuşanı olan diller olduğunu kaydetti.

Anadilin önemi

Oğuz, UNESCO'nun, kurulduğu 1945'ten beri biyolojik ve kültürel çeşitliliği desteklediğini ve 2001 Kültürel Çeşitlilik Evrensel Bildirgesi'nde "biyo çeşitlilik doğa için ne kadar gerekliyse, kültürel çeşitlilik de insanlık için o kadar gereklidir" ifadesinin yer aldığını hatırlatarak şunları söyledi: "Bu ifade, sadece ekonomik büyümeyle değil entelektüel, etik ve manevi varlığıyla da göz önünde bulundurulmalıdır. UNESCO, 2003'te kabul ettiği Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması ve 2005'te kabul ettiği Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi sözleşmelerinde de kültürel miras ve kültürel çeşitlilik için dillerin yerine ve önemine dikkat çekmiştir. Diller; kimlik, iletişim, sosyal uyum, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlardaki olumlu rolleri sebebiyle insanlar ve dünyamız için stratejik bir önem taşımaktadır. Bu açıdan dillerin yeri doldurulamaz önemine dair farkındalık artırılmalıdır." Bugün vesilesiyle küçük dilsel gruplar ve toplulukların kuşaktan kuşağa dil ve kültürlerini aktarmalarındaki dezavantajlı durumlarına dikkat çekilmesi gerektiğinin altını çizen Oğuz, "Özellikle kalkınmakta olan ülkelerden kalkınmış ülkelere yapılan göçlerle oluşan küçük toplulukların, dil ile  kültür varlıklarını sürdürmelerinde bir çok zorluklar yaşanmaktadır. Vatandaşı oldukları ülkelerde konuşur sayısının azalması  diğer sosyal, siyasi ve ekonomik nedenlerle ana dillerini konuşmayan topluluklar da bulunmaktadır. Uluslararası Ana Dil Günü, bütün boyutlarıyla bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır." diye açıkladı.

UNESCO'nun bu yıl konusu çok dilliliğin geliştirilmesi

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Uluslararası Anadil Günü" için yayımladığı mesajında, şunları kaydetti: "Bu seneki tema, 'Eğitim ve toplumlarda kapsayıcılık için çok dilliliğin geliştirilmesi' bizi hem okulda hem de günlük yaşamda çok dilliliği ve ana dillerin kullanımını desteklemeye teşvik ediyor. Bu önemli çünkü dünyanın yüzde 40'ını oluşturan bir kesim, en iyi konuştukları veya en iyi anladıkları dilde eğitime erişemiyor. Bu, onların öğrenmelerini, miras ve kültürel ifadelere erişmelerine mani oluyor. Bu sene, çocukların ana dillerinin önemli bir kazanç olduğu fikriyle erken çocukluktan itibaren çok dilli eğitime özel önem veriliyor."

"Bazı Anadillerde yok olma tehlikesi" haberi, 21 Şubat 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Bazı Anadillerde yok olma tehlikesi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bazı Anadillerde yok olma tehlikesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:06 24 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  2. 19:03 Borrell: Gazze'deki İsrail Saldırılarına Sert Tepki
  3. 18:54 Samsun'da Deniz Somonu: Lezzet ve Ekonomi Bir Arada!
  4. 18:50 Erdoğan, 23 Nisan'daki TBMM Oturumu Yerine İsmailağa Cemaati Liderinin Cenazesine Katıldı
  5. 18:46 İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor
  6. 18:45 Ev Yapımı Parmak Tatlısı: Geleneksel Lezzetin Sırrı!
  7. 18:15 Yeni Araştırma: Şarkı Sözleri Daha Öfkeli ve Tekrarlı Hale Mi Geliyor?
  8. 18:11 ABD'de Yeni Konut Satışları Mart Ayında Güçlü Büyüme Kaydetti, Fiyatlar Hafif Geriledi
  9. 18:10 Filistin'e destek veren bir milletvekiline 'terör' suçlaması yapıldı
  10. 18:08 Yaşlı Nüfus Hızla Artıyor: TÜİK'in Son Verileri
  11. 18:07 iflas dalgası devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi daha iflasını açıkladı!
  12. 18:01 Antony Blinken: İnsan Hakları Raporu'nda Öne Çıkanlar ve Tartışmalar
  13. 17:58 Ekonomist: TCMB Faizinde Değişiklik Beklenmiyor, Borsada 10 Bin Puan Hedefi Konuşuluyor
  14. 17:51 B1 sınıfı ehliyet nedir?
  15. 17:50 Tiktok, Instagram'a Rakip Olacak Yeni Uygulaması 'Tiktok Notes' ile Fotoğraf Paylaşımına Giriyor
  16. 17:46 Opel'in yeni elektrikli SUV'u, etkileyici menziliyle Türkiye pazarında yerini alıyor!
  17. 17:43 Tunus Kıyılarında 19 Göçmenin Cansız bedenine ulaşıldı
  18. 17:39 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarper Önder Görevinden İstifa Etti
  19. 17:36 Hızlı ve Lezzetli: 15 Dakikada Kaşık Tatlısı Tarifi!
  20. 17:28 İYİ Parti'de bir istifa daha! Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifasını verdi
Kültür Sanat Haberleri