'Bebeğimi 929 dolara sattım'

'Bebeğimi 929 dolara sattım'

'Bebeğimi 929 dolara sattım' Afganistan'daki savaş, her zaman olduğu gibi en yıkıcı etkilerini yine çocuklar üzerinde gösterdi. Barışa hasret küçük dünyaları ve gelecekleri çalınan

Afganistan'daki savaş, her zaman olduğu gibi en yıkıcı etkilerini yine çocuklar üzerinde gösterdi. Barışa hasret küçük dünyaları ve gelecekleri çalınan çocukların durumu günden güne kötüleşiyor.

Birleşmiş Milletler tarafından şubat ayında yayımlanan bir rapora göre geçen sene Afganistan'daki savaşta en az 927 çocuk hayatını kaybetti.

Savaşta ölenlerin yanında, kimsesiz kalan ya da satılan çocuklar için 'umut' alışık olmadıkları bir duygu çünkü onlar savaştan başka ihtimal görmedi.

Nüfusunun yarısı 15 yaş altı çocuklardan oluşan Afganistan'da savaş 17 yıldır devam ediyor.

'BEBEĞİMİ 929 DOLARA SATTIM'

"Diğer çocuklarım açlıktan ölmesin diye en küçük bebeğimi 929 dolara sattım."

Geçen sene Afganistan'ın kuzeyindeki Sar-i Pol'dan daha güvenli bir bölge olan Belh'e ailesiyle birlikte göç eden Afgan köylü Muhammed Khan yaşadığı güçlükleri anlatıyor. Eşi ağır bir hastalığın pençesinde olan Khan, gittiği yerde iş bulamadığını ve 7 çocuğuna bakmakta zorlandığı zamanlardan bahsederken ağzından acı cümleler çıkıyor:

Muhammed Khan çocuklarından en küçüğü olan 40 günlük bebeğini bir komşusuna satmak zorunda kaldığını söylüyor.

Yardım kuruluşları ayrıca savaşta kimsesiz kalan ve sokaklarda çalışmaya zorlanan çocukların sayısında da bir hayli artış olduğunu öne sürüyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in Afganistan temsilcisi Adele Khodr bu çocuklar için "bir zamanlar umut vardı ancak artık kalmadı" diyor.

AFGAN ÇOCUKLARININ EĞİTİM SORUNU BÜYÜYOR

Başkent Kabil sokaklarında dilenen ya da çalışan çocuklara yarım gün de olsa okul hizmeti sunan sivil toplum kuruluşu Aschiana da, Taliban örgütünün ülke genelinde daha geniş alana yayıldığı son yıllarda risk altındaki çocuk sayısının da arttığını açıkladı.

Aschiana derneğinin müdürü Muhammed Yusuf, bağışçılar fonlarını geri çektiği için son yıllarda yardım edilen Afgan çocuk sayısında düşüş yaşandığını belirtiyor ve ekliyor: "Çocuklar herhangi siyasi bir örgütün bir parçası değil, bu yüzden Afganistan'da görmezden geliniyorlar. Çünkü onlar güçsüz."

Örneğin 12 yaşındaki Zabiullah Mücahit, Kabil sokaklarında ayakkabı boyayarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Arta kalan zamanlarındaysa Aschiana'da çizim dersleri alıyor.

Günde 1 dolar ancak kazanabilen Mücahit için bu para bile oldukça önemli. Bakması gereken annesi ve 6 kardeşi var. Babası 4 yıl önce Taliban tarafından düzenlenen bir intihar saldırısında yaşamını yitirmiş. Mücahit endişeli, "Barış ne zaman gelecek ve bana ne olacak bilmiyorum. Eğer çalışmazsam annem, kardeşlerim aç kalır."

Ülkede 5 sene devam eden ve 2001 yılında sona eren Taliban hakimiyeti boyunca kız çocuklarının okula gitmesi yasaklanmıştı. UNICEF'in Haziran 2018 tarihli raporuna göreyse okul çağındaki 3.7 milyon Afgan çocuk hâlâ okulda değil.

UNICEF'den Adele Khodr son yıllarda Afganistan'da gittikçe kötüleşen güvenlik koşulları, fakirlik ve göçler yüzünden çocukların eğitiminin oldukça aksadığını söylüyor.

TACİZ HAT SAFHADA

Kabil'deki Gençlik Sağlığı ve Kalkınma Örgütü proje yöneticisi, Afganistan'da 90'lı yıllardaki iç savaş boyunca yaygınlaşan çocuklara yönelik cinsel taciz ve çocuk kaçakçılığının daha da kötüleştiğine dikkat çekiyor. Kırsal kesimlerden Kabil ve Herat gibi şehirlere göç eden çocukların ailelerine destek olmak için iş ararken istismarcıların eline düştüğünü de ekliyor. Ülkede erkeklerin çocuklara yönelik cinsel istismarı yalnızca bir yıldır yasa dışı kabul ediliyor ve şimdiye kadar bundan dolayı ceza alan çok az istismarcı var.

Yardım kuruluşları Taliban'ın hükümette herhangi bir yapılanmasının 1996 ve 2001 yıllarında dayatılan uygulamalara geri dönüşe yol açmasından endişe duyduklarını belirtiyor. Afgan Çocuk Eğitim ve Bakım Örgütü'ne bağlı yetimhanenin müdürü, "Taliban hiçbir zaman çocuklardan taraf olmadı, insanlardan taraf da olmadı. Bugünlerden daha kötü zamanlar yaşayabiliriz." diyor.

Taliban'ın yeni Afganistan hükümetindeki rolüyse Amerika Birleşik Devletleri ile yapılan görüşmelerin sonuçlanmasının ardından belirsizliğini koruyor.

"'Bebeğimi 929 dolara sattım'" haberi, 21 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan 'Bebeğimi 929 dolara sattım' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Bebeğimi 929 dolara sattım' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  2. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  3. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  4. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  5. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  6. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  7. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  8. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  9. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  10. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  11. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  12. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  13. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  14. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  15. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  16. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  17. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  18. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  19. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  20. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
Dünya Haberleri