Levent Evkuran: Bedava aşı baldan tatlıdır, bir doz da yolluk lütfen!

Levent Evkuran: Bedava aşı baldan tatlıdır, bir doz da yolluk lütfen!

Levent Evkuran: Bedava aşı baldan tatlıdır, ... Bedava aşı baldan tatlıdır: Bi doz da yolluk lütfen!

Otoyollar paralı. Köprüler paralı. Avrasya Tüneli paralı. 900 metrelik Göcek Tüneli bile paralı! Hastaneler katkı payı vs. adı altında paralı… Say say bitmez, Türkiye’de bir çok sosyal devlet olmanın gereği olan hizmet paralı…

Ölmek bile paralı… Gidin iyi bir mezarlığa fiyatları görün. Topraktan geliyorsun lakin toprağa gidemiyorsun. Zincirlikuyu istiyor sen, verecek iki bin dolar! durumundayız.

Ve lakin meselemiz bu değil.

Aşı aşı… Bunlar aşıyı da bedava istiyorlar. Çıkma sokağa hasta masta olma. Çıkarsan da adamı hasta etme; Vereceksin aşının parasını. O aşıları adama ne bedava yedirirler, ne de bedavaya nazik bedeninize zerk ederler.

Hatay’da başlayan hata!

Önce Hatay’a gidiyoruz. Mikrofonda AKP’li Başkan Erdoğan var:

“Koronavirüs aşısı için İngiltere’de 100 sterlin gibi rakamla ücret alınıyor. Bizde böyle bir şey yok.”

Yetmedi Sakarya’da da sürdürdü ısrarını.

“Bugün Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri bu aşıları ücretle yapıyorlar. 50 sterlin, 100 avro bu şekilde para alarak yapıyorlar. Biz aşılarda halkımızdan 1 kuruş almadık.”

Bu kadar ısrara dayanmak ne mümkün? Verelim parasını demeden bir Avrupa’ya gidelim.

Sanki bu işte de İngiliz oyunu var

Buyurun burası İngiltere. Mikrofonda gazeteci Sedat Aral var. Anlatır mısın, dedim. İngiltere’deki aşı işlerini oradaki bir yabancı olarak anlattı:

“Erdoğan İngiltere’den söz etti galiba. Burada 1950’lerden bu yana bütün sağlık sistemi bedava. Hatta psikolojik sorun yarattığı psikologlar tarafından onaylanmış estetik ameliyatlar da parasız yapılıyor. Meme büyütme-küçültme yüz estetiği ameliyatları vs. Diş için belli bir miktar ödeniyor lakin sadece çalışan orta sınıf için. Dolayısıyla genel halk sağlığı sorunu olan bütün aşılar zengin-fakir ayırmadan parasız yapılıyor. Covid aşısı için tarih ve randevu posta ile geliyor ve ücretsiz yapılıyor. Ben her iki doz için de bir şey ödemedim. Gelir düzeyi ne olursa olsun aşılar bedava yapılıyor. Bildiğim kadarıyla bütün Avrupa’da halk sağlığı konuları parasız. Sadece diş tedavisinde çalışan ve yüksek gelirli kişiler için katkı payı zorunlu. Yani Cumhurbaşkanı bayağı yalan söylüyor.”

Bu son lafa kadar her şey iyi güzeldi ama, Cumhurbaşkanı yalan söylüyor denir mi bilemedim. Sedat Aral’a sormadan ben kendi adıma şöyle düzelteyim:

Yani Cumhurbaşkanı bayağı yanlış biliyor! Diğer türlüsü ayıp.

İtalyan kaç öroo bayılıyor acaba?

İngiltere zaten AB’den ayrılıyor. Kafasına göre bedava yapabilir. Avrupa Birliği’nde durum ne acaba? İtalya’ya gidelim. Tülin Cristin liseden arkadaşım. Hem de Avrupa’da Pandemi’nin ilk başladığı yer diye bilinen Bergamo’da yaşıyor ve ona da sordum: Tülinciğim siz kaç öroo bayıldınız aşıya!

“İtalya’da tüm aşılar bedava. Sağlık Bakanlığı hangi yaş aralığının aşılanacağını ilan ediyor. İnternetten, eczanelerden, sağlık ocaklarında randevu alıp aşını oluyorsun.

İlk dozu olmaya gittiğimizde bize hemen 2. doz için randevu tarih ve saatini verdiler.

Eğer sağlık sebebi ya da başka geçerli bir nedenle aşı olmaya gidemiyorsan doktorlar evine gelip yapıyorlar.”

Fransa, peki Fransa? Onlar kim bilir kaç öroo bayıldı!

Ne geniş çevremiz varmış. Fransa’da da çok kıymetli meslektaşımız, çevirmen arkadaşımız Barış Behramoğlu yaşıyor. Lafı uzatmadan Barış’a soralım: Kaç öroo bayıldınız aşıya!

“Biz ücretsiz olduk. Aşının bizim yaş grubuna açılması uzun sürdü. Fransa aşılama sürecinde istediği sayıya ulaşmadığından aşıların çoğu çöpe gitti. Bu yüzden 50 yaş altına açtılar. Randevusunu alan gidip aşısını oluyor. Haa, bir de PCR testi de bedava.”

Peki bizi kıskanan Almanya ne bayılıyor!

Bana kalsa Almanlar Erdoğan’ın paralı aşı haberlerini okusalar gülmekten bayılırlar. Orada yaşayan ve saraya yakınlığıyla bilindiği için ismini vermek istemeyen bir arkadaşımız da şunları söyledi:

“Burada da aşı işleri aynı Türkiye gibi başladı. Öncelikli gruplarla başladılar. Para almak da kimsenin aklına gelmedi sanırım. Sonra ülkedeki tüm yetişkinler aşılama programına alındı. Şimdi siz sorunca baktım, Almanya’da aşı bedava olunca ülkenin yüzde 90’ı aşısını yaptırmış durumda.”

BENELUX ülkeleri de bedavacıymış

Bu arada Hollanda’da yaşayan arkadaşım, meslektaşım Yusuf Özkan ile konuştuklarımızı, yazdıklarımızı buraya yazmayayım. BBC Türkçe servisinde çalışan Yusuf Özkan, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg işlerine bakıyor ve oralarda bu işler bedava diyeyim siz gerisini anlayın.

Macaristan bizimkileri mail atıp aşıya çağırmış

Bizim Deniz (Evkuran) Budapeşte’de öğrenci. ELTE’de okuyor. 1 Haziran için gelin ilk dozu olun, diye mail atmışlar. Gidip oldu, olunca da 29 Haziran için 2. doz randevusunu vermişler. Onu da gidip oldu ve dün Türkiye’ye döndü. “Beleş aşı baldan tatlı lakin insanın sol yanı ağrıyor” dedi. Son noktayı da Orban’ın Macaristan’ı ile koymuş olalım. Bu aşılar Avrupa’da ücretsiz. Çok isterseniz yolluk olarak 3. dozu da veriyorlardır sanırım.

"Levent Evkuran: Bedava aşı baldan tatlıdır, bir doz da yolluk lütfen!" haberi, 04 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Levent Evkuran: Bedava aşı baldan tatlıdır, bir doz da yolluk lütfen! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Levent Evkuran: Bedava aşı baldan tatlıdır, bir doz da yolluk lütfen! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Gündem Haberleri