Berkin Elvan davası başladı: Emri veren hesap versin!

Berkin Elvan davası başladı: Emri veren hesap versin!

Berkin Elvan davası başladı: Emri veren hesa... İstanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın 5'inci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde görülüyor. Dava öncesinde Elvan ailesi, adliye önünde açıklama...

İstanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın 5'inci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi'nde görülüyor. Dava öncesinde Elvan ailesi, adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

'UNUTTURMAYACAĞIZ'
Dava öncesi Adliye binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan Berkin Elvan'ın ablası Gamze Elvan, yargılamanın Berkin'in ölümünden üç yıl sonra başladığını ifade ederek şunları söyledi: 

"Berkin Elvan'ın davası yalnızlaştırılmaya çalışılıyor. Gezi'de yitirdiğimiz tüm evlatlarımız için faillerinin yargı önünde hesap vermesini istiyoruz.Muktedirlerin yıldırma politikalarına rağmen çocuklarımızı unutturmamak için mücadele edeceğiz. Bizler hem tetiği çekenin hem de emri verenin hesap vermesini istiyoruz'' 

Basın açıklamasından sonra duruşma salonuna geçildi.  

Duruşmada ilk olarak Elvan ailesinin tanığı olan Sinan Zincirli dinlenmeye başlandı. Zincirli ifadesinde "Gezi olaylarında Okmeydanı'nda çok polis şiddeti gördük. Hatta ben basını arayıp burada insanları öldürecekler dedim, telefonum 3 sene dinlendi, kayıtlarda vardır. Olay sabahı 15-20 kişilik polis grubuyla gençlerin arasında kaldım. Çok yoğun gaz atılıyordu. Birden bir çocuğun kafasını tuttuğunu, "anne" diye bağırdığını duydum. Ama çok gaz vardı, kim vurdu göremezdim. Hangi polisin Berkin'e doğrudan ateş ettiğini görmedim ama 3-4 kişi vardı. Fatih Dalgalı'yı teşhis edemem" dedi.

'ÜZERİNDE PATLAYICI YOKTU'
Zincirli'in ifadesinden sonra Elvan ailesinin ikinci tanığı Avukat Doğan Kıvılcım'a geçildi. Kıvılcım, "Olay günü baro görevlendirmesi ile hastanedeydim. Berkin geldiğinde bilinci yerinde değildi.  Berkin'in yanına doktordan önce ben gitmiştim. Ellerini tutup kasığına doğru bastırdım. Kesinlikle üzerinde patlayıcı herhangi bir şey yoktu. Sonra üzerinden patlayıcı çıktığı söylendi. Görmek istedim ama hiç bir şekilde göstermediler"

'POLİS PATLAYICI GÖSTERMEDİ'
Duruşmada 3’üncü tanık Avukat Fatih Onur Lengelli Baro tarafından hastanede görevlendirildiğini belirterek "Sabah saatlerinde bir ambulans geldi. Ambulanstan kafa tramvası olan bir çocuk alındı. Yanında bir çocuk daha vardı, çocuğun yanına gidip ona ne olduğunu sordum. Çocuk markete gittiklerini köşede Berkin’in başına gaz fişeği geldiğini söyledi. Hastanede Berkin’in üzerinde patlayıcı olduğu söylendi. Biz baro avukatı olarak tutanak tutmak için görmek istedik. Polis göstermek istemedi. Bu patlayıcının ne olduğunu nasıl bir şey olduğun görmek istedik. Ama polis göstermedi. Berkin ameliyata girdikten 2 3 saat sonra bizde tutanakları teslim etmeye gittik. Burada benim için önemli olan polisin patlayıcı dediği bulunanları göstermemesidir" diye konuştu.

'TORPİLLER HARİÇ VERİN DEDİLER'
Okmeydanı SSK hastanesinde olay günü görev yappan nöbetçi sivil memur Cemal Aksoy'un ifadesinde ise şunlar kaydedildi: Bana teslim edilen esyalar arasında 9-10 tane maytap vardı. Kanlı tişörtü, pantolonu, ayakkabısı vardı. Ben bunları hastane polisine teslim ettim. Üzerinden çıkanları ben değil hemşire tutanağa geçirmişti. Biz avukat arkadaşlar ile tartıştık. 'Bizim kimseye bir şey gösterme yetkimiz yok. Kimseye eşya veremeyiz' dedim. Hastane polisini aradım eşyaları istiyorlar ya verelim ya da polise teslim edeyim dedim. Torpiller hariç verin dediler"

'BİR ÇOCUĞUN CEBİNE KAÇ TORPİL SIĞABİLİR?'
Anne Gülsüm Elvan bunun üzerine "Kaç tane topil vardı?" diye sordu. Aksoy, "Ya 9 ya 11" diye yanıtladı. Anne Elvan'ın "Bir çocuğun cebine kaç tehlikeli madde sığabilir?" sorusu üzerine Aksoy, "Ben cebinden çıkarken görmedim, bana teslim edildi" dedi. Anne Gülsüm Elvan, daha sonra ifadeler sırasında fenalaştı.

'ESMER BİRİ VURDU'
Aksoy'un ardından ise, beşinci tanık Asaf Eşgünoğlu'nun ifadesine geçildi. Eşgünoğlu, Berkin'i vuran kişinin sanık Fatih Dalgalı'ya benzediğini söyledi. Polisin hedef alarak vurmaya çalıştığını da ifade eden Eşgünoğlu, "Berkin, 'Ekmek alıp eve gitmem lazım' dedi. Çıktı ve başından vuruldu. Berkin'i vuran esmer biriydi. Emir veren ise sarışın biriydi. Bir kişi daha vardı bizi hedef alıp vuran. Berkin vurulduktan sonra, biz de hastaneye kaldırdık" diye konuştu.

'HEDEF ALARAK SIKTILAR'
Altıncı tanık Denizcan Parlak ise ifadesinde şunları kaydetti: "Sarışın bir amir ''vurun sıkın’ diye emirler veriyordu; biz çıktığımız gibi gaz bombaları art arda atıldı. Polis gazı paralel olarak hedef alarak sıkıyordu. Kafamı çevirdiğimde Berkin’i vurulmuş gördüm köşede. Kafasına kapsül gelmişti. Berkin vurulduktan sonra ''çocuğu vurdunuz’ diye polislere bağırdığımızda art arda beşer beşer gaz atılmaya başlandı. Her yer bembeyazdı. Özellikle çok fazla atılıyordu"

'ELİ SARGILI KİŞİ BERKİN'İ VURDU'
Yedinci tanık Özgür Karagöz şunları kaydetti: "Berkinin vurulduğu sokağın çaprazındaydım. Vurulma anını gördüm. Vurulduğu mesafe tahmini 30-40 metre idi. Ateş eden polisleri gördüm. Sarışın bir amir vardı, maske kafasının üstündeydi. Ateş eden kişi oydu sanırım. Fatih Dalgalı bıyıklı sakallı şu anda. O yüzden teşhis edemiyorum. Görüntülerdeki eli sargılı kişi Berkin'i vuran kişiydi."

'ANNE' DİYE BAĞIRDI
Sekizinci tanık Sunay Yıldız ise olay günü sabah işe giderken Berkinlerin evinin önünden geçtiğini ve Berkin’i kapısının önünde gördüğünü belirterek şunları söyledi: "Saat sabah 7 sularıydı. ''Nereye gidiyorsun’ dedim ''Abi ekmek almaya gidiyorum’ dedi. ''Gidemezsin bakkallar kapalı’ dedim; beraber fırına gidelim dedik. Polisler gaz atıyorlardı. Biz geri çekilirken Berkin kafasından vuruldu. Bizzat yanındaydım. Vurulduğunda gaz fişeği ensesine yapıştı. 'Anne' diye bağırdı"

Yıldız'ın ifadesinin alınmasının ardından duruşmaya yaklaşık bir buçuk saat ara verildi.

Verilen aranın ardından duruşmaya polis memuru Mesut Çiftçi'nin ifadesi ile devam edildi. Çiftçi, duruşmaya SEGBİS aracılığı ile bağlandı. Çiftçi, Eli sargılı olan polis, Fatih Dalgalı'ya benziyor; ama gaz maskesinden dolayı tam emin konuşamıyorum, Fatih,o gün görev yaptı mı bilmiyorum, anımsamıyorum ama görüntülere bakınca simasını benzetiyorum" dedi. Daha sonra ise polis memuru Şükrü Ersoy, "Dalgalı'ya benziyor ama çıkaramadım. Teşhis edemiyorum" dedi. Yine tanık polislerden Emrah Karaburç da görüntülerde Fatih Dalgalı'yı teşhis edemediğini söyledi.

SANIK AVUKATLARINDAN SKANDAL!
Berkin Elvan’ın öldürülme görüntülerinin tanık polislere izletildiği sırada gülen sanık avukatlarına Elvan ailesinin avukatları tepki gösterdi. Elvan ailesinin “Bir çocuk öldürülmüş siz de buna gülüyorsunuz'' sözlerine karşılık sanık avukatları, “O çocuk dediğiniz kişinin elinde bomba vardı'' sözleri ile karşılık verdi.

DURUŞMA 10 MAYIS'A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti ara kararında, tanık polislerin dinlenmesi için talimat yazılmasına karar verdi. Jandarma Kriminal Bürosu'na rapor aldırılması için yazılan müzekkerenin beklenmesine ve sanığın tutuklanması yönündeki talep için daha önceden karar verildiği için yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmeden heyet, duruşmayı 10 Mayıs'a bıraktı. 

"Berkin Elvan davası başladı: Emri veren hesap versin!" haberi, 27 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 27 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Berkin Elvan davası başladı: Emri veren hesap versin! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Berkin Elvan davası başladı: Emri veren hesap versin! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Gündem Haberleri