Berkin Elvan davasında gerekçeli karar açıklandı: "Nişan alarak ateş etti"

Berkin Elvan davasında gerekçeli karar açıklandı:

Berkin Elvan davasında gerekçeli karar açıkl... Berkin Elvan'ı öldürmek suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan polis F.D. hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. Kararda, ''Atışı sektirerek değil nişan alarak yaptı. Atış anında polise saldırı yoktu'' ifadeleri yer aldı.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, yurt dışına çıkış yasağı konulan polis F.D. ile ilgili 303 sayfalık gerekçesinin yazımını tamamladı. Gerekçede, 16 Haziran 2013 tarihinde meydana gelen olay nedeniyle yaklaşık 3 yıl sonra iddianame düzenlendiği ve yaklaşık 5 yıllık kovuşturma sürecinin sonunda karar çıktığı kaydedildi.

Kararda, Berkin Elvan'ın ZET tüfeği olarak tabir edilen gaz tüfeğinden çıkan gaz fişeği kapsülünün başına isabet etmesi sonucu öldüğünün sabit görüldüğü belirtildi.

Sanık polis F.D'nin "Göz Yaşartıcı Gazlar ve Gaz Maskelerini Kullanım Kursu" aldığı, bu konuda deneyimli olduğu ifade edilen kararda, sanığın suçlamayı reddettiği, ilk ifadesinde kendisine ZET silahı verildiğini ancak kullanıp kullanmadığını hatırlamadığını, mahkemedeki ilk celsede ise görevlendirme listesinde gazcı olarak yazıldığını, ancak kendisinin dışında grupta başka gazcı personellerin de bulunduğunu söylediği yer aldı.

''Savunmaları cezadan kurtulmak için''

Kararda, “Sanığın savunmalarının suçtan ve cezadan kurtulmaya matuf, gerçeği yansıtmayan soyut savunmalar olarak kaldığı, sanığın aşamalarda kendi içinde tutarlı olmayan anlatımlarda bulunduğu, bu savunmalarının kamera kayıtları, tanık beyanları, bilirkişi raporları ve HTS kayıtları ile uyumlu olmadığı" vurgulandı. Kararda, tanık beyanları ve kamera kayıtları bir bütün olarak değerlendirildiğinde maktulün ölümüne neden olan atış yapan polis memurunun görüntülerdeki sağ kolu sargılı kişi olduğu ve bu kişinin de sanık F.D. olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Atış sırasında polise karşı saldırı yoktu

Raporlara göre sanık tarafından gaz tüfeğiyle yapılan atışın İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde belirtildiğinin aksine 45 derecelik bir eğimle, hedef gözetmeksizin ve yere paralel olmayacak şekilde yapılmadığı, sanığın atış yaparken başını sağa doğru hafifçe eğerek, yere sektirmeden doğrudan atış yaptığı da kaydedildi.

Son raporda atışın ani bir şekilde yapıldığı belirtilmiş ise teknik olarak her atışın ani olduğu, olayın saat 07.00 sularında gerçekleştiği, herhangi bir kargaşanın, polise karşı bir saldırının veya direnişin olmadığı, gece boyu süren olayların dinmiş olduğu, ortamın an itibari ile artık sakinleşmiş olduğu da anlatıldı.

Gerekçede, “Sonuç olarak raporlarda bahsi geçen ikinci ZET polisinin sağ kolu sargılı sanık F.D. olduğu ve ikinci ZET polisi tarafından bu atışın yapıldığı ve atışın sektirerek, hedef gözetmeksizin değil, nişan alarak ve yere paralel olarak yapıldığı, atış neticesinde eşzamanlı olarak maktulün yere düştüğü anlaşılmıştır" ifadesi kullanıldı.

"Berkin Elvan davasında gerekçeli karar açıklandı: "Nişan alarak ateş etti"" haberi, 04 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 04 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Berkin Elvan davasında gerekçeli karar açıklandı: "Nişan alarak ateş etti" haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Berkin Elvan davasında gerekçeli karar açıklandı: "Nişan alarak ateş etti" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  2. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  3. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  4. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  5. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  6. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  7. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  8. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  9. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  10. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  11. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  12. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  13. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  14. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  15. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  16. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  17. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
  18. 15:49 Formula 1 efsanesi Senna'nın otomobili satışa çıkacağını duyurdu
  19. 15:47 MG'den elektrikli hiper otomobil modeli: 0'dan 100'e 1,9 saniye
  20. 15:45 Honda'dan Kanada'ya 11 milyar dolarlık yatırım teklifi: Elektrikli araç ve batarya tesisi kuracak
Gündem Haberleri