Bilim insanları uyardı: 'Bennu' dünyaya 24 atom bombası gücüyle çarpabilir

Bilim insanları uyardı: 'Bennu' dünyaya 24 atom bombası gücüyle çarpabilir

Bilim insanları uyardı: 'Bennu' dünyaya 24 a... NASA, Dünya için en tehlikeli ve 510 metre uzunluğundaki bir asteroid olan Bennu'ya ilişkin yapılan yeni bir emek vermeyi paylaştı.

Gökbilimciler, Bennu'nun Dünya'ya yeryüzünde şimdiye kadar denenen en kuvvetli atom bombası olan Sovyetler Birliği'nin Çar bombasının 24 katı bir enerji ile çarpacağını tespit etti. Bilim İnsanları, Bennu'nun 24 Eylül 2182'de dünyaya çarpacağını öngördü.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 510 metre uzunluğundaki bir asteroid olan ve adını antik Mısır'ın kuş tanrısından alan Bennu'nun Dünya'ya çarpacağı tarihi açıkladı.

Bennu'nun Dünya’ya çarpma ihtimali yalnız 2 bin 700'de bir, yani bir insanın yıldırım çarpması ihtimalinin beş katından fazla olsa da, NASA ekibi gene de onu bilinen en tehlikeli asteroidler arasında kategorize etti.

24 ATOM BOMBASINA EŞDEĞER BİR ENERJİ İLE ÇARPACAK

Ancak, araştırmacılar en kötü senaryoda, Bennu’nun bin 200 megatonluk bir enerjiyle Dünya'ya çarpacağını açıkladı. Bu enerji ise şimdiye kadar yeryüzünde patlatılmış en büyük atom bombasının (Sovyetler Birliği'nin Çar bombası) 24 katı bir güce eşdeğer olacak.

ARAŞTIRMACILAR TARİH VERDİ

Bilim insanları, ayrıca eğer Bennu Dünya’ya çarparsa yeryüzündeki 1,2 gigatonluk etkisini bu Pazar gününden 159 yıl sonra, 24 Eylül 2182'de göstereceğini hesapladı.

"ÇARPARSA KITASAL BİR YIKIMA NEDEN OLABİLİR"

Diğer taraftan Bennu, 66 milyon yıl önce Yucatan'a çarparak dinozorları öldüren 10 km çapındaki astreoidin boyutlarına yakın olmasa da, gökbilimciler Bennu’nun Dünya'ya çarpması halinde kıtasal yıkıma neden olabileceğine inanıyor.

NASA, OSIRIS-REx uzay aracını 8 Eylül 2016'da asteroitle buluşmak üzere gönderdiğinde, görevinin bir parçası da Bennu'yu 2018'den 2020'ye kadar iki yıl süresince izleyerek gelecekteki yolunu daha iyi hesaplamak için veri toplamaktı.

"BİLGİLERİMİZ 20 KAT ARTTI"

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan Davide Farnocchia, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bennu'nun yörüngesi hakkındaki bilgilerimizi 20 kat arttırdık. NASA, Bennu'nun yörüngesindeki son risk hesaplamalarını 2135'teki bir sonraki Dünya'ya yakın geçişi sırasında, yani olası çarpışmasından ortalama 47 yıl önce yapacak. Bunu 2135 senesinde kesin olarak öğreneceğiz." dedi.

Bununla birlikte, araştırmacılar Bennu'nun, adaşı olan yaratılış ve yeniden doğuş tanrısından farklı olarak, Güneş Sistemi’nin doğuşu hakkında önemli bilgilere sahip olduğunu düşünüyor.

NASA'nın OSIRIS-REx aracı, Güneş Sistemi’nin erken dönemlerine ait bir tür zaman kapsülü olan antik asteroidin haritasını çıkarmak ve bu materyalden nadir örnekler toplamak için gerekli araçlarla donatılmış olarak Bennu'ya gitti.

Bu Pazar günü OSIRIS-REx, Bennu görevinden 250 gramlık bir yükü Dünya'ya geri bırakacak ve sonda Dünya yüzeyinin yaklaşık 780 km üzerinden geçerek bir sonraki asteroit buluşma görevine doğru ilerleyecek.

Princeton Plazma Fiziği Laboratuvarı'ndan astrofizikçi Hakeem Oluyesi örnekler hakkında ABC News'e yaptığı açıklamada, "Bu, erken Güneş Sistemi sırlarını açığa çıkaran saf ve bozulmamış bir materyal olacak." dedi.

NASA Genel Merkezi'nde Dünyaya Yakın Nesne Gözlemleri Programı program yöneticisi Kelly Fast ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“NASA'nın Gezegensel Savunma misyonu, Dünya'nın yakınına gelebilecek ve gezegenimiz için tehlike oluşturabilecek asteroitleri ve kuyruklu yıldızları bulmak ve izlemektir.'Bu çabayı, daha önce bilinmeyen nesneleri keşfetmek ve onlar için yörünge modellerimizi iyileştirmek için veri toplayan sürekli astronomik araştırmalar yoluyla yürütüyoruz.OSIRIS-REx misyonu, bu modelleri iyileştirmek ve test etmek için olağanüstü bir fırsat sunarak, Bennu'nun bundan bir yüzyıldan daha uzun bir süre sonra Dünya'ya yaklaştığında nerede olacağını daha iyi tahmin etmemize yardımcı oldu.”

"Bilim insanları uyardı: 'Bennu' dünyaya 24 atom bombası gücüyle çarpabilir" haberi, 22 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Bilim insanları uyardı: 'Bennu' dünyaya 24 atom bombası gücüyle çarpabilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilim insanları uyardı: 'Bennu' dünyaya 24 atom bombası gücüyle çarpabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  2. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  3. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  4. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  5. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  6. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  7. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  8. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  9. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  10. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  11. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  12. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  13. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  14. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  15. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  16. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  17. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  18. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  19. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  20. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
Yaşam Haberleri