Bilim Kurulu Üyesi Özlü’den kritik ‘toplu taşıma’ uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi Özlü’den kritik ‘toplu ta... Normalleşme sürecinin başlamasıyla toplu taşıma araçlarındaki yüzde 50 yolcu taşıma kuralı da kaldırıldı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü...
Normalleşme sürecinin başlamasıyla toplu taşıma araçlarındaki yüzde 50 yolcu taşıma kuralı da kaldırıldı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu kararla birlikte virüs bulaşma riskinin çok fazlalaştığını dile getirdi.
Özellikle büyük şehirlerde milyonlarca vatandaşın kullandığı toplu taşımanın koronavirüs sürecinde bütün dünyanın sorunu olduğunu ifade eden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, virüs bulaşma riskinin çok fazlalaştığını söyledi.
Özlü, "Kapalı bir alanda çok sayıda kişi bir arada bulunuyor. Sosyal mesafeyi korumaları zor. Yolcuların hepsi de dikkatli olmuyor. Bir kısmı maske takıyor bir kısmı takmıyor. Aynı yüzeye çok kişi dokunuyor. Toplu taşıma bu viral enfeksiyonun bulaşması açısından çok uygun bir alan" dedi.
Koronavirüs'le mücadele kapsamında toplu taşımanın zor yönetilecek işlerden bir tanesi olduğunu hatırlatan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, riskin yüksek olduğunu ama alternatifinin olmadığını belirtti. Haber Global’de normalleşme sürecini değerlendiren Prof. Özlü, toplu taşımanın bütün ülkelerin sorunu olduğunu açıkladı.
"TOPLU TAŞIMADA RİSK YÜKSEK"
Büyük kentlerde ulaşımın ağırlıklı olarak toplu taşıma araçlarıyla yapıldığını dile getiren Prof. Tevfik Özlü şunları kaydetti:
"Toplu taşımada risk yüksek. Kapalı bir alanda çok sayıda kişi bir arada bulunuyor. Sosyal mesafeyi korumaları zor. Yolcuların hepsi dikkatli olmuyor. Bir kısmı maske takıyor, bir kısmı takmıyor. Bir kısmı burnunu dışarıda bırakıyor. Bir de aynı yüzeye çok kişi dokunuyor.
Toplu taşıma bu viral enfeksiyonun bulaşması açısından çok uygun bir alan. Kapalı ve havasız bir alan olma açısından büyük riskler taşıyor. Ama hayatımızdan kaldırmamız da mümkün değil. Çünkü insanlar işe gidecek. Herkesin bireysel aracıyla gitmesi mümkün değil.
Dolayısıyla bütün dünyada bu toplu taşıma sorununun çözümü zor olan bir konu. Yüzde 50 ile çalışması riski belki biraz daha azaltabilirdi. Sanırım toplu taşımada talep fazla, karşılamak için kapasite yetersiz. Onun için böyle bir uygulama gelmiş olabilir."
Özlü, iş yerlerinin farklı zaman dilimlerinde vardiyalarını başlatmalarının ve evden çalışmanın toplu taşımanın yükünü azaltacağını söyledi.
TOPLU TAŞIMA NASIL KULLANILMALI?
Vatandaşlardan mümkün olduğu kadar imkanları çerçevesinde toplu taşıma araçlarını kullanmamalarını isteyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, insanların gidecekleri yere yürüyerek ya da bisikletle veya kendi araçlarıyla gitmelerini önerdi. Toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalanların ise güvenli yolculuk yapabilmeleri için dikkat etmeleri gerektiğini belirten Özlü şöyle konuştu:
"Bir yere giderken toplu taşımanın çok yoğun olduğu saatlerden daha erken saatte çıkın. Dönüşte herkesin yüklendiği saatlerde değil, yarım saat geç binin. Bunun dışında havalandırma, hijyenle ilgili tedbirler alınması lazım. Ve mutlaka herkesin toplu taşıma araçlarında usulüne uygun olarak maske takmaları gerekir.
Eldiven kullanmayı önermiyoruz. Ama kullanılırsa yolculuk bittiğinde eldivenler çıkarılmalıdır. Ama en güzeli, araçlardan indikten sonra ellerimizi yıkamalı veya dezenfektan ile temizlemeliyiz."
Normalleşme rehavet yarattı, Doğu illerinde vaka sayıları patladı!
"Bilim Kurulu Üyesi Özlü’den kritik ‘toplu taşıma’ uyarısı" haberi, 03 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Bilim Kurulu Üyesi Özlü’den kritik ‘toplu taşıma’ uyarısı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bilim Kurulu Üyesi Özlü’den kritik ‘toplu taşıma’ uyarısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 08 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.