Binali Yıldırım'ın 'Venezuela' açıklaması kayıtlarla uyuşmuyor

Binali Yıldırım'ın 'Venezuela' açıklaması kayıtlarla uyuşmuyor

Binali Yıldırım'ın 'Venezuela' açıklaması ka... Eski Başbakan Binali Yıldırım, oğlunun Venezuela'ya maske ve test kiti götürdüğünü ileri sürmüştü. Yıldırım'ın bu açıklaması gümrük kayıtlarıyla uyuşmuyor.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, bir önceki videosunda AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'ın Venezuela'ya yeni kokain güzergahını oluşturmak için ocak ve şubat aylarında iki kez gittiğini öne sürmüştü. Peker'in iddiasına göre iki kez Venezuela'ya giden Erkam Yıldırım, orada 4'er gün kalmıştı.

Peker'in iddiası sorulan Binali Yıldırım ise oğlunun Venezuela'ya maske ve test kiti dağıtmak amacıyla gittiğini iddia etmişti. Yıldırım ayrıca, oğlunun Peker'in iddia ettiği gibi ocak ve şubat aylarında değil aralık ayında Venezuela'ya gittiğini söylemişti.

Gümrük kayıtlarında maske sevkiyatı yok!

Cumhuriyet Gazetesi, Erkam Yıldırım'ın Venezuela'ya gittiği tarihe ait gümrük kayıtlarına ulaştı. Ziyaretin öncesini de kapsayan üç aylık dönemde Türkiye’den Venezuela’ya hiçbir maske sevkiyatı yapılmadığı ortaya çıktı. Aynı dönemde yapılan 1500 adetlik test kiti gönderiminin de Türkiye ve Venezuela’daki iki firma arasındaki ticari faaliyet olduğu belirlendi.

Başka ülkeye maske göndermek için aynı sayıda maskenin hibe edilmesi gerekiyor

1 Ekim ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Türkiye gümrüklerinden Venezuela'ya giden tüm malların adet ve fiyat bilgileri ile birlikte tek tek kayıt altına alındığı listelerde ülkeden çıkışı izne tabi olan “maske” bulunmuyor. Mevcut düzenleme ile başka bir ülkeye maske göndermek isteyen işletme ya da kişilerin, öncelikle Türkiye’den çıkaracakları sayıya eşit miktarda maskeyi Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) hibe etmeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından DMO, hibe miktarını Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) bildiriyor. TİTCK de söz konusu işletme ya da kişiye aynı miktarda maske için ihracat ön izni veriyor.

Yurtdışına 50'den fazla maske çıkarsa Ticaret Bakanlığı kayıtlarında yer alması gerekiyor

Bir diğer alternatifte ise doğrudan Sağlık Bakanı’nın “yazılı oluru” ile özel ihracat izni alınabiliyor. Cumhuriyet’in görüşüne başvurduğu kişisel koruyucu ekipman ihracatçıları, “yurt dışına çıkarılacak olan 50 adedin üzerindeki maske için tüm prosedürlerin yerine getirilmesinin bir zorunluluk olduğuna ve bu kapsamdaki ihracat işleminin Ticaret Bakanlığı’nın gümrük kayıtlarında yer alması gerektiğine” dikkat çekiyor. 

Öte yandan, Ticaret Bakanlığının 2020’nin son üç ayına ait gümrük kayıtlarında Türkiye’den Venezuela'ya 19 Kasım 2020 tarihinde 1500 adet “PCR test kiti” ihraç edildiği görülüyor. Söz konusu kitleri, sağlık kuruluşlarına yönelik test ürünleri satışı yapan Venezula'da bir şirkete gönderen İstanbul merkezli firmanın sicil bilgileri incelendiğinde iş insanı Erkam Yıldırım ile bağlantısının bulunmadığı görülüyor.  Kayıtlar arasında “maske” ifadesi sadece kozmetik amaçlı kullanılan krem şeklindeki “yüz maskesi” ürün grubunda yer alıyor. 

"Binali Yıldırım'ın 'Venezuela' açıklaması kayıtlarla uyuşmuyor" haberi, 31 Mayıs 2021 tarihinde yazılmıştır. 31 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Binali Yıldırım'ın 'Venezuela' açıklaması kayıtlarla uyuşmuyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Binali Yıldırım'ın 'Venezuela' açıklaması kayıtlarla uyuşmuyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:08 Cem Yılmaz'dan Hasan Can Kaya'ya gönderme
  2. 09:04 İnsan sağlığının hiçe sayılıyor: Et ve Süt Kurumu'nun ithal etlerinde yönetmeliğe aykırı uygulama
  3. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı
  4. 08:50 Cemaat içerisindeki bölünme milyonlarca liralık vurgunu ortaya çıkardı
  5. 08:47 THY’deki huzur hakları dudak uçuklatıyor
  6. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  7. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  8. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  9. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  10. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  11. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  12. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  13. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  14. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  15. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  16. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  17. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  18. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  19. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  20. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
Gündem Haberleri