BioNTech sevindiren haber: Aşı 16 mutasyona karşı etkili

BioNTech sevindiren haber: Aşı 16 mutasyona karşı etkili

BioNTech sevindiren haber: Aşı 16 mutasyona ... Koronavirüsün mutasyona uğraması aşıların etkisi konusunda endişe yaratmıştı. Sevindiren haber Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortağı olduğu BioNTech’ten geldi.

Koronavirüse karşı dünyanın umudu olan ve ilk uluslararası onayı alan BioNTech-Pfizer aşısını almak için ülkeler arasında kıyasıya yarış sürüyor. Almanya’da hükümet, başlangıçta yeteri kadar BioNTech aşısı almadığı eleştirisiyle yoğun baskıyla karşı karşıya ve Marburg kentinde şubat ayı başında ek aşı üretimine başlanması için rekor hızla çalışma yürütülüyor. ABD’de bir ilaç şirketi tarafından yapılan araştırmada Prof. Dr. Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği BioNTech aşısının koronavirüsün 16 mutasyonuna karşı çok etkili olduğu sonucu, aşıya rağbeti çok daha arttırdı.

Pfizer’den yapılan açıklamada, İngiltere ve Güney Afrika’da görülen yeni koronavirüs türüne karşı etkisinin de araştırıldığı belirtildi. Açıklamada “Biz 16 farklı mutasyonu test ettik. Virüs aşıya karşı kayda değer bir etki göstermedi” denildi.

ABD’de yapılan araştırma, BioNTech-Pfizer aşısının koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan türüne karşı da etkili olduğunu ortaya koydu. ABD’li ilaç firması Pfizer’den yapılan açıklamada, Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde sürdürülen laboratuvar testlerinde, virüsün insan hücrelerine tutunmasını sağlayan ‘diken proteini’nde meydana gelen değişikliğin aşının etkisini değiştirmediği aktarıldı. Aşıyı vurulan 20 kişiden alınan kan örnekleriyle yapılan testlerde, virüse karşı üretilen antikorların yeni mutasyonu etkisiz hale getirdiği ortaya kondu.

İngiltere ve Güney Afrika’da ortaya çıkan ‘N501Y’ adı verilen mutasyon, virüsün diken proteininin tek noktasında ortaya çıkan değişimden kaynaklanıyor. Mutasyonun virüsün vücuda daha kolay tutunmasını sağladığı ve böylece bulaşıcılığını arttırdığı tahmin ediliyor. Pfizer Bilim Operasyonları Üst Yöneticisi Dr. Philip Dormitzer, değişikliklerin aşı üzerindeki etkisine ilişkin çalışmaların süreceğini belirterek “İnsanları endişelendiren bu mutasyonun bir problem yaratmadığını görmek memnuniyet verici” ifadelerini kullandı. Virüsün Güney Afrika’da ortaya çıkan ‘E484K’ mutasyonu, bilim insanlarını endişeye sevk ediyor. Pfizer’ın araştırmasında yer almayan yeni mutasyonun, diken proteininde yeni değişimlere yol açtığı belirtiliyor.

Türk bilim insanları Prof.Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci TIME dergisine kapak oldu. Ünlü dergi Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci’yi “Aşı Devrimi” başlığıyla kapağa taşıdı. Çift, TIME’a kapak olan 10’uncu Türk oldu.

BioNTech şirketinin Türkiye’de de aşı üretimi için müzakereler devam ediyor. Şirket tarafından Hürriyet gazetesine yapılan özel açıklamada, “Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Biz Türkiye’ye aşı miktarını ve aşı üretimini arttırmak için tüm farklı opsiyonlar üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’ye ayrılan aşılar için Türkiye’den onay bekliyoruz. Aşılar hazır ve onay gelir gelmez gönderilecek” denildi. Prof. Dr. Şahin, Türkiye ile yaptıkları sözleşmede ilk etapta 2020 sonuna kadar 550 bin doz aşı, mart ayı sonuna kadar da 4.5 milyon doz göndermeyi taahhüt ettiklerini açıklamıştı.

Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci, bugüne kadar çaresi bulunamayan sinsi bağışıklık sistemi hastalığı MS’e (Multipl Skleroz) karşı da bir aşı geliştirdi. BioNTech’in, Johannes Gutenberg Üniversitesi ile yaptığı ilk deney sonuçları saygın bilim dergisi Science’da yayınlandı. Aşı, fareler üzerinde denendi. MS olmayan fareler aşı sayesinde hastalığa yakalanmadı, MS’li farelerde de hastalık çok hafif geçti. Gen bazlı olan antijen içerikli mRNA aşı maddesinin MS’e yol açan merkezi sinir sistemindeki kronik iltihaplanmaları önlediği, böylece hastalığın oluşmasını engellediği ifade edildi.

Aşının yalnızca hastalığı önlemekle kalmayıp hastalığın ilerlemesini de durdurduğu ve kaybolan işlevleri kısmen tekrar ürettiği belirtildi. Aşının ne zaman piyasaya çıkacağı konusunda ise bir tarih verilmedi. Dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 35 bin MS hastası var.

Koronavirüsle mücadele çerçevesinde aşılama stratejisini 27 Aralık’ta devreye sokan ancak sürecin yavaş işlemesi ve doz sayısının az olması nedeniyle eleştirilen Avrupa Birliği Komisyonu, Pfizer/BioNTech ile yeni bir anlaşma yaptı. Buna göre daha önce 300 milyon doz için anlaşan AB, 300 milyon doz daha alacak.
 
Böylelikle AB’nin sadece Pfizer/BioNTech’ten alacağı aşı sayısı 600 milyona ulaşacak. Aşıların önemli bölümünün sonbahara kadar, nüfus oranlarına göre, AB ülkelerine dağıtılması planlanıyor.

"BioNTech sevindiren haber: Aşı 16 mutasyona karşı etkili" haberi, 09 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. 09 Ocak 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan BioNTech sevindiren haber: Aşı 16 mutasyona karşı etkili haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. BioNTech sevindiren haber: Aşı 16 mutasyona karşı etkili 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Teknoloji Haberleri