Bir metni yapay zeka mı, insan mı yazdı nasıl anlaşılır?

Bir metni yapay zeka mı, insan mı yazdı nasıl anlaşılır?

Bir metni yapay zeka mı, insan mı yazdı nası... Bir internet metninin yapay zeka mı, yoksa gerçek bir insan mı tarafından yazıldığını nasıl anlarız? Bu, yazılanın dil yapısı, duygu ifadeleri ve tutarlılığı gibi faktörlere dikkat ederek mümkün olabilir.

Kusursuz ve yüzde yüz garantili bir yolu olmasa da, bir metnin yapay zekâ tarafınca üretilip üretilmediğini belirlemek için kontrol edebileceğiniz birkaç kilit nokta bulunuyor.

YAZARLARI KONTROL EDİN

Chip dergisinin derlediği habere göre, en azından şimdilik, yapay zeka tarafınca üretilen içerikleri, yapay zeka tarafınca yazıldığını belirtmeden yayınlayan çok fazla büyük ve saygın yayın hizmeti bulunmuyor. Ancak daha az ünlü sitelere doğru ilerlediğinizde, yapay zeka tarafınca oluşturulan metinlerden tam olarak yararlanan ve bu mevzuda pek dürüst olmayan çok sayıda örnekle karşılaşabiliyorsunuz. Bu yüzden gösterilen metinlerde yazar ismini kontrol etmeniz atacağınız ilk adım olabilir.

Eğer bir makalede gerçek bir kişinin adı bulunuyorsa ve hatta biyografisi ve sosyal medya bağlantıları olan gerçek bir kişinin adı var ise, o zaman bir insan tarafınca bir araya getirilen bir şeyi okuyor olmanız daha olasıdır. Muhtemelen internette okuduğunuz her şeyin geçmişini kontrol etmek için zamanınız olmayacak, ama özellikle önemli mevzularda bir yazının gerçek kaynağını bilmeniz gerektiğinde bu incelemenin yapılması önemli.

Kısa bir süre önce Sports Illustrated sitesinde görülen ve yapay zeka tarafınca yazıldığı iddia edilen makalelerde olduğu gibi, bazı durumlarda bir yazıya yazar profilleri ve biyografileri eşlik ediyorsa bile gerçek bir insan tarafınca yazılmış olmayabilirler. O yazılardaki profiller ve biyografilerin de üretken yapay zeka tarafınca oluşturulduğu ortaya çıkmıştı. İnternet üzerinde yapılacak bir görsel araması gerçek olmayan kişilerin görsellerini tespit edebilir ve bu, bir yazının kaynağının belirlenmesinde yardımcı olabilir.

WEB SİTESİ YETERİNCE GÜVENİLİR Mİ?

Bir web sitesinin geçmişi, yayınladığı içerik türü, "Hakkımızda" sayfasının olup olmadığı gibi ayrıntılar da daha fazla ipucu sağlayabilir. Örneğin, internetteki en iyi telefon incelemelerini aradığınızda, çalışanları insanlardan oluşan, tanınmış teknoloji siteleri karşınıza çıkar.

YAPAY ZEKA METİN ALGILAYICILAR

Kullanabileceğiniz bir başka kontrol aracı da web üzerinde yapay zeka metin algılayıcılardır. Ancak yapay zeka metin algılayıcıların gerçekten işe yarayıp yaramadığı mevzusunda pek çok tartışma bulunuyor. OpenAI, pek bir işe yaramadıklarını söylüyor ve konuyla ilgili raporların çoğu, bu yapay zeka algılayıcılarına güvenilmemesi gerektiğini bildiriyor.

Yine de, tamamen doğru olmasalar bile bir yazıyı bu tür bir algılayıcıdan geçirmek kaynağına dair bir ipucu verebilir. Copyleaks, GPTZero ve Scribbr dahil olmak üzere web üstünden çalışan çeşitli yapay zeka algılayıcı, kesin bir kanıt seviyesinde veya her zaman olmasa da, yapay zeka tarafınca yazılan metinler ile insanlar tarafınca yazılan metinler arasındaki farkı anlayabiliyor.

Bu algılayıcıların, çoğu zaman, insan yazılarını tespit etmede daha iyi bir başarı oranına sahip olduğu görülüyor. Algılayıcılar, temel olarak metinde özgünlük arıyorlar ve bir yapay zekanın eğitimine dayanarak bundan sonra ne söyleyeceğini tahmin etmeye çalışıyorlar. Bu yüzden, diğer pek çok yapay zeka aracı gibi, ne kadar fazla veriye ulaşabilirlerse o kadar iyi sonuç veriyorlar, ama ne kadarını ücretsiz olarak kullanabileceğinizin sınırları bulunuyor. Yine de bu algılayıcıların hiçbir zaman kesin sonuçlar veremediğini bir kez daha vurgulamakta yarar olacaktır.

METİN İÇERİKLERİNDEN ÇIKAN İPUÇLARI

Üretken yapay zekaların ortaya çıkardıkları ürünler, eğitilme şekilleri sebebiyle genel, belirsiz ve bazen açık uçlu olma eğilimi gösteriyor.

Bu yazılarda çoğunlukla özgünlük ve mizah benzeri insani dokunuşlar eksik oluyor veya bulunmuyor. Yapay zeka genel olarak çok karmaşık olmayan, başka bir deyişle yüksek öngörülebilirliğe sahip metinler oluşturmak ister. Bu motorların temeline baktığımızda, yalnız bir sonraki kelimenin hangisi olması gerektiğini tahmin ettiklerini görüyoruz ve bu da bazen fark edilebilen genel bir bayağılık ve yavanlık ile sonuçlanabiliyor.

METİN İÇİNDEKİ YANLIŞ BİLGİLER

Bakabileceğiniz bir başka işaret ise göze çarpan hatalar (halüsinasyonlar olarak da adlandırılan yanlış bilgiler veya hatalı yönlendirmeler ya da çürütülmüş iddiaların kullanılması gibi) olabilir. Elbette insanlar da yazıları yazarken hatalar yapabiliyor. Yapay zeka metinlerinde önemli bir şey yanlış olabilir veya önemli ölçüde yanlış olan şey birden fazla kez, farklı şekillerde metin içerisinde yer alabilir. Yine de bu tür hatalar bir yazının yapay zeka tarafınca yazılıp yazılmadığını kanıtlamaz. Elbette önemli bir hata olan bir metinle karşılaştığınızda, ister bir insan ister AI tarafınca yazılmış olsun, o metnin genel olarak iletmeye çalıştığı bilgiyi başka kaynaklardan doğrulamanızda yarar var.

Bütün bu sinyalleri, ipuçlarını ve işaretleri bir araya getirdiğinizde, bir metnin insan elinden çıkıp çıkmadığına dair bilinçli bir tahminde bulunabilirsiniz.

 

"Bir metni yapay zeka mı, insan mı yazdı nasıl anlaşılır?" haberi, 24 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 06 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Bir metni yapay zeka mı, insan mı yazdı nasıl anlaşılır? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bir metni yapay zeka mı, insan mı yazdı nasıl anlaşılır? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 14 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Chip

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:58 Borsa günü yükselişle sonlandırdı
  2. 18:58 PlayStation'ın lideri değişiyor! Oyun devinin başına geçecek isim belirlendi
  3. 18:41 The Times gazetesine göre, Hamas Türkiye'de bir üs kurma planları yapıyor
  4. 18:41 Türkiye'nin yüzde 90'ından fazlası burada üretiliyor! Avrupa'ya satışlarında rekor kırdı
  5. 18:30 Tesla'nın Yeni Şanghay Fabrikası: Megapack Üretimine Yeşil Işık!
  6. 18:24 Savunma Bakanlığı Skandalı: Rüşvet Şüphesiyle Tutuklamalar Rusya'yı Sarsıyor
  7. 18:16 UEFA Başkanı Rosetti, EURO 2024 Öncesi Hakem-Kaptan İletişimini Güçlendirmeyi Hedefliyor
  8. 18:12 Galatasaray'ın Şampiyonluk Yolunda Kritik Adım: Okan Buruk'un Stoper Tercihi Değişiyor!
  9. 18:04 Trafik Denetimlerinde Artış: İstanbul'da Kazalar Azalırken, Ceza Kesimleri Yükseliyor
  10. 18:00 GPT-4o: Hızlı ve Duygusal, Ancak Kusurlar ve Enerji Tüketimi Sorunu Var
  11. 17:51 Beş bin lira destek emeklilere o belediye tarafından sağlanacak!
  12. 17:51 Galatasaray, Şampiyonluk İçin TFF'ye Başvurdu: Kupa Sevinci Derbiye Mi Kaldırılacak?
  13. 17:45 FETÖ'nün Sızmaya Çalıştığı 544 Şüpheli Yakalandı: KISKAÇ-15 Operasyonu
  14. 17:38 İngiltere İş Piyasası: İşsizlik Yüzde 4,3'e Yükseldi, İstihdam Oranı %74,5 Oldu
  15. 17:33 Bakan Kacır: "Kamuda TOGG Kullanımı Artacak"
  16. 17:26 Beşiktaş, Dortmund'un Yıldız Forveti Sebastien Haller'in Peşinde
  17. 17:20 Tom Cruise denize böyle girdi! Yıllar sonra çıplak yakalandı!
  18. 17:18 NBA Yarı Finalinde Celtics ve Thunder'dan Kritik Galibiyetler!
  19. 17:15 Brent Petrol: 83,40 Dolara Yükseldi, Çin ve Kanada'dan Gelen Haberler Piyasayı Etkiliyor
  20. 17:10 Baltimore'da Kargo Gemisinin Çarptığı Köprü Enkazı Kontrollü Patlatıldı
Teknoloji Haberleri