BM Mülteci Zekat Fonu, 2017'den beri zorla yerinden edilmiş yaklaşık 6 milyon kişiye yardım sağladı
BM Mülteci Zekat Fonu, 2017'den beri zorla y... Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Mülteci Zekat Fonu, 2017'den bu yana dünya genelinde zorla yerinden edilmiş ortalama 6 milyon kişiye yardım sağlamış oldu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) Mülteci Zekat Fonu, 2017'den bu yana dünya genelinde zorla yerinden edilmiş ortalama 6 milyon kişiye yardım sağlamış oldu.
BMMYK, "5. İslami Hayırseverlik Faaliyet Raporu"nu yayımladı.
Buna göre, 2017'de pilot uygulamayla hayata geçirilen Mülteci Zekat Fonu'ndan toplamda 26 ülkede zorla yerinden edilmiş yaklaşık 6 milyon kişi yararlanabildi.
Mülteci Zekat Fonu kapsamında BMMYK'ye geçen yıl 21,3 milyon doların üzerinde zekat katkısı ve 16,7 milyon doların üzerinde sadaka bağışı ulaştı.
Fon, geçen yıl BMMYK'nin zekat ve sadakalar aracılığıyla 21 ülkede 1,5 milyondan fazla kişinin yaşam şartlarını iyileştirme çalışmalarına katkı yaptı.
Zekat katkıları, BMMYK'nin 17 ülkede 756 binden fazla mülteci ve zorla yerinden edilmiş kişiye yardım yapmasını, sadaka bağışları da 15 ülkede 839 binden fazla kişiye destek olunmasını sağladı.
2017'den bu yana BMMYK'nin ana yardım operasyonları Bangladeş, Yemen ve Lübnan'da gerçekleşti. Zekat katkıları, geçen yıl nakit yardımı ve doğrudan ürün tedariki yoluyla dağıtıldı.
Cezayir, Mısır, Hindistan, Endonezya, Ürdün, Lübnan, Malezya, Moritanya, Pakistan ve Tunus'taki mülteciler ile Afganistan, Irak, Somali ve Yemen'de ülke içinde yerinden edilmiş kişilere nakit yardımı yapıldı.
Bangladeş, Hindistan ve İran'daki mülteciler ve Nijerya'da ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için hijyen ve barınma kitleri, ilaçlar ve geçim kaynakları gibi ürünler tedarik edildi.
"Fon, yerinden edilmiş kişilere yardım konusunda önemli rol oynuyor"
BMMYK Kıdemli Danışmanı ve Körfez İşbirliği Konseyi Ülkeleri Temsilcisi Khaled Khalifa, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında, Mülteci Zekat Fonu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İslami Hayırseverlik Faaliyet Raporu ile ilgili sunum yapan Khalifa, şu ifadeleri kullandı:
"Rapor, İslami bağışın, dünya genelinde zorla yerinden edilmiş kişiler için hayat kurtarmak ve daha iyi gelecek kurmak noktasındaki gücünü ve artan potansiyelini gösteriyor. BMMYK'nin küresel harcamalarının küçük bir kısmını oluşturan fon, yerinden edilmiş kişilere yardım konusunda önemli rol oynuyor. Özellikle eğitim ve refahı geliştirmeyi hedefleyen Mülteci Zekat Fonu, yoksulluğu ve açlığı sona erdirmek gibi çeşitli sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde ilerlemeye de katkıda bulunuyor."
BMMYK'nin Mülteci Zekat Fonu
Mülteci Zekat Fonu, uygun mülteciler ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için zekat katkıları ve dağıtımı amacıyla çeşitli İslam alimleri ve kurumları tarafından onay aldı.
Fon, Dünya İslam Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatının Uluslararası İslam Fıkhı Akademisi (IIFA) ve El-Ezher İslami Araştırma Akademisi de dahil olmak üzere dünyanın önde gelen alim ve kurumlarından alınan 15 fetvayla onaylandı.
Sıkı bir yönetişime ve denetime tabi olan BMMYK'nin Mülteci Zekat Fonu, her adımda şeffaflığın sağlanarak yardım edilmesine imkan tanıyor.
Zekat fonları, Cenevre'deki özel faizsiz banka hesabında tutuluyor. BMMYK, yılda 2 kez İslami Hayırseverlik Raporu ve destekçilerinin fonların kullanılmasını istedikleri yerlere göre özelleştirilmiş raporları yayımlıyor.
"BM Mülteci Zekat Fonu, 2017'den beri zorla yerinden edilmiş yaklaşık 6 milyon kişiye yardım sağladı" haberi, 24 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan BM Mülteci Zekat Fonu, 2017'den beri zorla yerinden edilmiş yaklaşık 6 milyon kişiye yardım sağladı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. BM Mülteci Zekat Fonu, 2017'den beri zorla yerinden edilmiş yaklaşık 6 milyon kişiye yardım sağladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.