Böbrek Sağlığı İçin Uzman Tavsiyesi: 'Güne Suyla Başlayın, Suyla Bitirin

Böbrek Sağlığı İçin Uzman Tavsiyesi: 'Güne Suyla Başlayın, Suyla Bitirin

Böbrek Sağlığı İçin Uzman Tavsiyesi: 'Güne S... Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, böbrek sağlığını korumak adına önemli bir tavsiyede bulundu. ''Güne suyla başlamak ve günü suyla tamamlamak, böbreklerde taş oluşumunu önlemek açısından kritik bir adımdır.''

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, böbreklerde taş oluşmaması için güne su ile başlamanın ve günü su ile bitirmenin çok önemli olduğunu ifade etti.

Uzmanlar, idrar yaparken ağrı, idrarda kan, mide bulantısı ya da kusma, sık idrara çıkma, ateş ve titreme gibi durumların böbrek taşı hastalığının belirtilerinden olduğuna dikkat çekerek, taşların gerçekleştirilen operasyonla yok edilebildiğini belirtiyor. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, böbrek taşı oluşumu, taşın nasıl kırıldığı ve böbreklerin nasıl korunması gerektiğine ilişkin İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulundu.

BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNDA IÇ VE DIŞ SEBEPLER

Böbrek taşı oluşumunun iç ve dış sebepler olarak ikiye ayrılması gerektiğini ifade eden Başar, "İç sebepler vücudun kendi yapısına ilişkin sebeplerdir. Buna genetik olayını da eklememiz lazım ama ona rağmen daha çok vücudun kendi metabolizması bu konuda rol oynuyor. Dış sebeplere gelecek olursak; daha çok sıcak iklimde yaşayanlarda vücut suyu harcaması daha fazla. Ayrıca günlük idrar miktarı belki birazcık daha azalıyor. Onlar da dakikalık idrar filtrasyon oranı düştüğü için taş oluşumlarına daha çok meyilli olabiliyor" dedi.

İDRAR KANALINDAKI GERILME BIZE AĞRI ŞEKLINDE UYARAN OLUYOR

Böbrekteki küçük taşların kendisini şiddetli ağrı ve idrarda kanama şeklinde hissettirebildiğini kaydeden Başar, "Taş ağrısı aslında kolik tarzı diye tarif ettiğimiz bir ağrı. Ani gelir ve kıvrandırır tarzdadır. O kolik ağrı belki yaklaşık 30 dakika sürdükten sonra azalır. Bunun sebebi de o taş, idrar kanalında gerilmeye sebep oluyor. O gerilmelerde ağrı şeklinde bize bir uyaran oluyor. Bunun yanında o taş, idrar kanalı duvarını tırmaladığı için orada ufak kanamalara da sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla taş ağrısı çekenlerde idrarda kanamalar görebiliyoruz" diye konuştu.

HASTA YAKLAŞIK BIR BUÇUK SAATLIK AMELIYAT SÜRECI IÇERISINDE TÜM TAŞLARINDAN KURTULABILIYOR

Böbrekte oluşan 2 santimetrelik büyük taşları sırt bölgesinde açılan bir santimetrelik kanallar sayesinde kırabildiklerini ve vücuttan çıkarabildiklerini vurgulayan Prof. Dr. Başar, "Hasta yaklaşık bir buçuk saatlik ameliyat süreci içerisinde tüm taşlarından kurtulabiliyor. Eğer taşlar iki santimetreden küçükse ve böbrekteyse o zaman idrar kanalına giriyoruz, oradan mesaneye ve idrarın, böbrekten mesaneye açılan kanalın ağzından içeri girip böbreğe kadar çıkabiliyoruz. Böbreğe çıktığımızda taşı görüp, o taşı yine toz haline getiriyoruz. Vücut ondan sonra o toz haline gelen taşı idrarla atıyor. Bazen de taşın 3-4 milimetrelik bir kısmı kırıntı olarak kalabiliyor. Onların da rahat düşmesi için böbrekten mesaneye kadar o drenajı sağlayacak bir kateter yerleştiriyoruz. O kateter sayesinde o küçük taşlar da böbrekten mesaneye düşebiliyor" ifadelerini kullandı.

"Güne suyla başlayın, suyla bitirin"

Başar, şöyle devam etti:

"Güne suyla başlamak ve bitirmek, böbrekleri ve vücudu susuz bırakmamak; taş oluşumuna koruyucu yaklaşımda birincil olarak aklımızda tutacağımız ve uygulayacağımız prensip diye düşünüyorum. Hastalarımın hepsine de bunu öneriyorum" diye konuştu.

Başar, taşların yapısına göre çeşitlilik gösterdiğini ancak yüzde 90'ını kalsiyum oksalat taşlarının oluşturduğunu ifade etti. Başar, taş hastalıklarının nüksetmemesi için beslenme alışkanlıklarının ağırlıklı olarak sebze ve lifli gıdalar olarak düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca Başar, bol sıvı tüketiminin ve ideal kilonun korunmasının önemli olduğunu kaydetti.

"Böbrek Sağlığı İçin Uzman Tavsiyesi: 'Güne Suyla Başlayın, Suyla Bitirin" haberi, 19 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Böbrek Sağlığı İçin Uzman Tavsiyesi: 'Güne Suyla Başlayın, Suyla Bitirin haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Böbrek Sağlığı İçin Uzman Tavsiyesi: 'Güne Suyla Başlayın, Suyla Bitirin 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:26 Mersin toprak kaydı: İş makinesi kazasında bir işçi hayatını kaybetti
  2. 00:24 İsrailliler Netanyahu'nun istifası için sokaklara indi
  3. 00:22 Bu yılın ilk iflas haberi! Önemli bir banka resmen kapanıyor: Çok sayıda şubesi bulunuyordu
  4. 00:16 Suikastin Ardındaki Detaylar Gün Yüzüne Çıktı: Sinan Ateş Cinayetindeki Kuryenin Görev Tamam Pozu!
  5. 00:15 Ünlü maden suyunda bakteri bulundu: 2 milyon şişe imha edildi
  6. 00:11 Özgür Özel: "İlk kez buradan söylüyorum. Kardeşim, Adalet yürüyüşünden biri işsizdir"
  7. 00:06 Yatırımcılara uyarı! Önümüzdeki hafta piyasaların yönü şekillenecek!
  8. 00:06 Dervişoğlu’ndan ilk açıklama: "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak"
  9. 00:04 İmamoğlu ve Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik mesajı gönderdiler
  10. 00:01 Hükümet zam yok derken, ünlü ekonomist asgari ücretin 20 bin TL'ye çıkacağını söyledi!
  11. 23:14 Özel’den Dervişoğlu’na tebrik: "Kendisine hayırlı olsun diyoruz"
  12. 22:47 Türk sporunda dönüm noktası: Milli eskrimci Enver Yıldırım, Paris 2024'te Türkiye'yi temsil edecek
  13. 22:36 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'a gidecek
  14. 22:11 Meral Akşener: "Sayın Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum"
  15. 22:07 Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'nu tebrik etti
  16. 22:01 Fenerbahçe, derbi galibiyetini taraftarıyla kutladı
  17. 21:58 Serdar Topraktepe: "Hakem takdir haklarını Fenerbahçe'den yana kullandı"
  18. 21:54 Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu oldu!
  19. 21:28 İbrahim Efe'nin düşüşü olay olmuştu: İstifa etti!
  20. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
Sağlık Haberleri