Bodrum Belediye Başkanı açıkladı: '10 bin futbol sahası kadar alan küle döndü'

Bodrum Belediye Başkanı açıkladı: '10 bin fu... Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, 'Yaklaşık 15 bin hektar kadar bir alan maalesef bölgemizde yok oldu' dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bugün Herodot Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Söndürülen alanlarda rehabilitasyon çalışmalarının başladığını söyleyen Aras, söndürme ekiplerinin bir kısmının yangınların sürdüğü bölgeye sevk edildiğini, lakin olası yangın ihtimaline karşı gerekli kuvvetlerin Bodrum’da beklediğini kaydetti.

“TÜM MAHALLELERİMİZDE AFET KOORDİNASYON MERKEZLERİ, ANİ MÜDAHALE KİTLERİ OLUŞTURACAĞIZ”

Aras, “Dünyada afet bitmez, doğal olaylar bitmez lakin biz hazırlıklı olmalıyız. Depreme, sele… Bundan sonra 56 mahallemizde afet koordinasyon merkezleri oluşturacağız. Yangına, depreme ani müdahale kitleri oluşturacağız. Yangına çabuk müdahale edilebilecek veya deprem anında işe yarayacak malzemeler içinde olacak” dedi.

Ahmet Aras’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

BÜYÜK BİR TAHRİBAT VAR

“Biraz önce helikopterden indim. Kaymakam Bey’le (Bekir Yılmaz) yangın alanını keşfettik. Kissebükü’nden Ören’e kadar olan bölümde, bizim sınırlarımız içinde kalan alanları tespit ettik. Kissebükü, Çökertme dahil, Türkevleri ve Ören’e kadar büyük bir tahribat var. Orada açıkçası ayak üstünde ağaç kalmadı. Yandı hepsi.

REHABİLİTASYON ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Fesleğen tarafında, Akçakaya ve Gürceğiz köyünde şu anda yangın devam ediyor. Yeniköy Termik Santrali’nde şu an herhangi bir tehdit görmedim. Büyük bir çalışma yürütülüyor orada. Yanan alanla termik santral arasında çok büyük bir alan açılıyor. Ören Termik Santrali’nde de şu anda herhangi bir risk yok. Yangın sönmüş durumda. Şu anda rehabilitasyon çalışmaları yapılıyor.

GEREKLİ KUVVETİ TUTUYORUZ

Ören’de termik santralden kimyasal sızıntı olduğuna dair bir bilgi çıkmıştı. Bu asılsızdır, bu tür haberlere itibar etmeyelim. Yeniköy Termik Santrali şu anda güvendedir. O bölgede bütün ekipler şu anda toplanmış durumda. Bodrum’da gerekli kuvveti tutuyoruz, herhangi bir yangın tehdidi olursa anında müdahale edebilecek durumda ve pozisyondayız.

10 BİN FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN YANDI

Yaklaşık 15 bin hektar kadar bir alan maalesef bölgemizde yok oldu. Nereden baksanız 10 bin futbol sahası büyüklüğünde alan maalesef yandı. Gökpınar tarafında geçtim, bir problem yok. Yine Yeniköy tarafında bir risk yok. Çocuk Mezarlığı, Kissebükü, mücadelemizin en büyük alanlarından biriydi. Kissebükü bizim için bir milli mücadele meselesiydi. Orası bir savunma hattı gibiydi. Kisebükü’nü tutamasaydık şu anda burada olamazdık. O kadar önemli bir hattı. Çünkü oradan sonra artık Yalıçiftlik, ormanlar sonrasında ise Bodrum. Orada mücadeleyi kazandığımız için içim çok rahat.

ONLARIN ALINLARINDAN ÖPÜYORUM

Helikopterler geldiler, geç kaldık. Daha az alan kaybedebilirdik. Uçak olsaydı, helikopterler erken gelseydi belki, zamanında müdahale edebilseydik daha az alan kaybederdik. Herkes büyük bir kahramanlık ve dayanışma örneği gösterdi. Onlara teşekkür ediyorum, alınlarından öpüyorum.

BÜYÜK BİR ZEYTİNLİK KAYBI VAR

Beyciler köyünde çıkan küçücük bir yangın, 15 bin hektar alanı yaktı. Orada belki küçük bir ihmal… Lütfen çok dikkat edin. Teyakkuzdayız, gerekli emniyet tedbirleri almaya çalışıyoruz, alacağız. Hasar tespit çalışmaları başladı. Malını kaybedenler var, can kaybı insan ırkında yok lakin doğada, bitki, hayvan… Binlerce toprak yandı. Bunlar bizim yaşam kaynaklarımız. Büyük bir kayıp var. Malını, geleceğini kaybedenler için de gerekli bütün çalışmaları hasar tespitinden sonra yapacağız. Evi, işyeri, ahırı yanan var. Büyük bir zeytinlik kaybı var. Özellikle Mazı, Bayır, Armutçuk, Çocuk Mezarlığı bölgelerinde büyük bir zeytinlik kaybı var.

YAMAÇLARDA YANGIN SÖNDÜRMEK İMKANSIZ, BU YÜZDEN HAVADAN DESTEK İSTEDİK

Belediye olarak kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Hiç kimseden bir şey beklemeyeceğiz. Tabii ki iş bizim boyumuzu aşarsa destek gelecektir lakin kendi arazözümüzü alacağız. Arazi araçlarımızı alacağız. Bodrum’un coğrafyası engebeli, kırıklı arazi. Yamaçlarda yangını söndürmek imkansız. Bu yüzden havadan desteği söyledik. O sarp dağlarda, yalçın kayalıklarda maalesef gidemiyorsunuz dahi. Yanıyor orası.

BÜYÜK BİR ÖZVERİ

Köylerde oluşturacağımız ekiplere eğitim vereceğiz. Bir yangın, afet durumunda nasıl hareket edilir. Türkiye’nin birçok yerinden yangın söndürmeye gelen insanlar var. Parmak arası terlikle yangın söndürmeye gelen insanlar var. Büyük bir özveri bu. Ama o kendi özel aracıyla arazide dolaştığı için bizim arazözlerimiz, tankerlerimiz, iş makinelerimiz o bölgeye giremedi, sıkıştı.

HEMEN TAHLİYE ETTİK, BAŞKA OTELLERE YERLEŞTİRDİK

Turizm etkilendi lakin Bodrum’da turistik tesisler tehdit altında değildir. Bakın Güvercinlik, Pina Yarımadası’nda yangın çıktı. İki oteli tehdit etti. Hemen boşalttık, tahliye ettik. 1.150’ye yakın yerli, yabancı insan vardı. Taşıdık, otellerimiz kucak açtı, yerleştirdik. Yangın bitti, müşteriler aynı gece otellerine dönmüşlerdi.

TOPLANAN YARDIMLARI BİZE ULAŞTIRACAKLAR

Beşiktaş Belediye Başkanımız Rıza Canpolat burada. Hoş gelmiş. Birazdan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek Hanım ve arkadaşlar burada olacak. Merkezimizi ziyaret edip destek mesajları verecekler. Ve yine toplanan yardımları bize ulaştıracaklar.”

"Bodrum Belediye Başkanı açıkladı: '10 bin futbol sahası kadar alan küle döndü'" haberi, 06 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 06 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Bodrum Belediye Başkanı açıkladı: '10 bin futbol sahası kadar alan küle döndü' haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bodrum Belediye Başkanı açıkladı: '10 bin futbol sahası kadar alan küle döndü' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:08 Galatasaray, Şampiyonluk İddiasını Güçlendirmek İçin Victor Lindelöf Transferinde Kararlı
  2. 19:08 TikTok CEO’su Shou ABD'deki yasa için konuştu: "İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz"
  3. 19:03 Gizemli Zaman Yolcusu: 6000 Yıl Sonrasının Şaşırtıcı Görüntüleri Ortaya Çıktı
  4. 18:58 Sırrı Sakık ve Önder Aksakal arasındaki tartışma Meclis'te gergin anlar yaşanmasına neden oldu
  5. 18:55 PKK terör örgütünün Almanya sorumlularından Saim Çakmak yakalandı
  6. 18:53 Biden, Tiktok'un Amerika'da yasaklanması kararını içeren tasarıyı imzaladı
  7. 18:50 Beyaz Saray, Ermeni Soykırımı'nı Anma Açıklamasında Kararlılıkla Duruşunu Sürdürüyor
  8. 18:48 Batuhan A gemisinin battığı yerden ceset çıkarıldı: Mürettebatı arama çalışmaları devam ediyor
  9. 18:46 Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
  10. 18:44 TikTok CEO'su: ABD'deki Yasal Mücadelede Kararlıyız, Platformun Geleceği Belirsiz
  11. 18:39 Run:ai'nin Satın Alma Değeri 700 Milyon Doları Aştı: Kurumsal Teknoloji Yönetiminde Yeni Adım
  12. 18:36 Galatasaray, Adana Demirspor Maçı İçin Son Hazırlıklarını Tamamlıyor
  13. 18:35 Dolar ve altın yatırımcılarının geleceğini şekillendirecek önemli tarih!
  14. 18:33 Almanya Ekonomik Büyüme Tahminlerini Yükseltti: Habeck'ten Yeni Açıklamalar ve Reform Çağrısı
  15. 18:29 Gazze'de Kritik Kıtlık Tehdidi: İsrail Engelleri ve Çatışmalar Yardımı Zorlaştırıyor
  16. 18:25 Independiente Teknik Direktörü Carlos Tevez Hastaneye Kaldırıldı: Sağlık Durumu İnceleniyor
  17. 18:21 Ankara Tren Garı Katliamı Davasında Polis Takibi Skandalı: Yakub Şahin'in İzleri
  18. 18:17 Kongo'da Mpox Salgını: 19 Vaka Kaydedildi, Önlemler Alınıyor!
  19. 18:13 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonda İkinci Yarıda Düşüş Başlayacak
  20. 18:09 Güney Kore'nin NEONSAT-1 Uydusu Uzaya Fırlatıldı: Dünya Gözlem Misyonu Başlıyor!"ü
Çevre Haberleri