Brent Petrol Fiyatında Büyük Artış: 4 Ekim 2024 Güncel Fiyatlar!

Brent Petrol Fiyatında Büyük Artış: 4 Ekim 2024 Güncel Fiyatlar!

Brent Petrol Fiyatında Büyük Artış: 4 Ekim 2... Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, son haftalarda yaşanan dalgalanmalarla dikkat çekiyor. Özellikle Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikaları, emtia fiyatlarının yönünü etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.

BRENT PETROL FIYATLARINDA GÜNCEL GELIŞMELER

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 77,56 dolardan işlem görüyor. Dün 78 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 77,62 dolarda tamamladı. Bugün saat 09:47 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,08 azalarak 77,56 dolara geriledi. Aynı anda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 73,66 dolardan işlem buldu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in İran'a yönelik olası saldırılarına dair açıklamaları sonrasında petrol fiyatları, dün yüzde 4’ün üzerinde artış göstermişti. Biden, "Şu anda bunu tartışıyoruz." diyerek, İsrail'in İran'a yönelik harekâtı hakkında açık kapı bırakmıştı. "İsrail'in İran'a karşılık vermesine izin verecek misiniz?" sorusuna ise Biden, "Öncelikle biz İsrail’e izin vermiyoruz, tavsiye veriyoruz. Bugün bir şey olmayacak. Bununla ilgili daha sonra konuşacağız." yanıtını verdi.

Küresel petrol rezervlerinin büyük bir kısmının bulunduğu Ortadoğu'daki çatışmaların daha da tırmanması ihtimali, fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Devam eden gerilimlerin küresel petrol arzında aksamaya yol açabileceği endişeleri piyasada hakimiyet kuruyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Ortadoğu’daki çatışmaların daha da artması olasılığının riskleri ve belirsizliği artırdığını, bunun bölge ve ötesinde önemli ekonomik sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ise beklenenden zayıf gelen ekonomik göstergeler fiyatların yükselişini sınırlıyor. Ülkede enflasyonun istenen seviyeye ineceğine dair güven artarken, aynı zamanda resesyon endişeleri devam ediyor. Dün açıklanan verilere göre, ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 28 Eylül ile biten haftada 225 bine yükselerek piyasa beklentilerini aşmış durumda. Ülkedeki fabrika siparişleri ise ağustosta artış beklentilerinin aksine yüzde 0,2 azaldı.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’de ise ekonomik hareketliliğin istenen seviyelerde büyümediği endişeleri sürüyor. Verilere göre, Çin’in fabrika faaliyetleri eylülde üst üste beşinci kez daralma kaydetti. Uzmanlar, ülkede yaşanan ekonomik yavaşlama ve emlak krizinin iç talebi azaltmasının, imalat sektörünü olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Ayrıca, Libya’da Merkez Bankası krizi çözülmesinin ardından kapalı petrol sahalarının açılması bekleniyor. Bu gelişmeyle birlikte Libya’daki petrol arzının toparlanarak günlük yaklaşık 1,2 milyon varil kapasiteye ulaşması öngörülüyor. Libya’daki üretim artışının küresel arzda artışa katkı sağlaması, fiyatlar üzerinde artış baskısını hafifletebilir.

Brent petrolde teknik olarak 79,15 ile 82,81 dolar aralığının direnç, 75,49 ile 71,83 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

BRENT PETROL NEDIR?

Brent petrol, dünya petrol piyasasına yön veren bir petrol türüdür ve Londra Brent veya Brent Blend olarak da adlandırılmaktadır. Shell tarafından "Brent Goose" ismi verilen bu petrolün içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunur; bu da Brent petrolünü "tatlı petrol" sınıfına sokar. Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü (tatlı) petrol, benzin veya dizel yakıt üretiminde daha kolay işlemektedir. Bu bölgeden çıkarılan petrol hafif ve tatlıdır, dolayısıyla rafine edilmesi kolaydır ve benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca, denizden çıkarıldığı için nakliyesi kolaydır.

Petrol fiyatı üzerinde, hangi bölgeden çıkarıldığı ve nereden geldiği de büyük bir önem taşımaktadır. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan petrol türleri, daha çok talep görmektedir. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol arasında da fiyat farkı bulunmaktadır.

BIR VARIL BRENT PETROL KAÇ LITREDIR?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verilerine göre, bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir. Ancak, tüm ham petrol türleri eşdeğer değildir.

 

"Brent Petrol Fiyatında Büyük Artış: 4 Ekim 2024 Güncel Fiyatlar!" haberi, 04 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Brent Petrol Fiyatında Büyük Artış: 4 Ekim 2024 Güncel Fiyatlar! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Brent Petrol Fiyatında Büyük Artış: 4 Ekim 2024 Güncel Fiyatlar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 04 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:13 Trabzonspor'da Şenol Güneş'ten iki yıldıza özel görev!
  2. 14:10 Google, video çekerek arama yapmaya izin veren yeni bir özellik tanıttı
  3. 14:07 Cemil Tugay: "Şimdi TEKNOFEST, İzmir’in kurtuluşundan daha mı önemli?"
  4. 14:04 Jose Mourinho için Premier Lig iddiası
  5. 14:01 İsrail'in uluslararası futboldan men edilmesi için FIFA'ya çağrı!
  6. 13:58 Sultanlar Ligi'nde yeni sezon başlıyor: İşte ilk hafta programı
  7. 13:55 Borsa İstanbul, günün ilk yarısını yükselişle kapattı
  8. 13:55 Kayıp Rojin'e ait telefon jandarma kiriminale gönderildi
  9. 13:52 CHP'li Şevkin'den Şakirpaşa Havalimanı Eleştirisi: 'Adanalılar Unutmayacak'
  10. 13:47 Özgür Erdursun'dan Önemli Uyarı: Emekli Olmadan Önce İki Kez Düşünün!
  11. 13:46 Asgari Ücret Zammı Hakkında Mehmet Şimşek'ten Net Mesaj: O İsmine Dikkat Çekti!
  12. 13:21 Semih Şentürk'ten En-Nesyri eleştirisi: Buna 20 milyon euro verdiysek biz yanlış zamanda oynamışız
  13. 13:17 Diyanet'ten '11 Milyon Liralık' Hata: Sonradan Fark Edildi
  14. 13:12 Hizbullah tetikçisine 844 bin lira tazminat
  15. 13:00 İhracatçılar itiraz etmişti: Tasarruf tedbirlerine 'kuru pasta' düzenlemesi yapıldı
  16. 12:37 19 İlde 'SİBERAĞ-9' Operasyonunda 115 Şüpheli Yakalandı
  17. 12:35 İsmail Saymaz: "Sinan Ateş suikastında gerçek azmettiricilere ulaşılamadı"
  18. 12:30 Ümit Uysal: "İlk kurultayda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığına aday olacağım"
  19. 12:20 Şantaj davasında mahkemeden karar: Sanık avukatı talep etti, Aleyna Tilki zorla getirilecek
  20. 12:16 Gazze'de görev yapmış ABD'li 99 doktor, Biden ve Harris'e mektup yazdı
Ekonomi Haberleri