Çalışanlara Müjde: Yargıtay'dan Emsal Karar, Tazminat Hakkı Doğdu
Çalışanlara Müjde: Yargıtay'dan Emsal Karar,... Yargıtay, iş yerlerinde kadın ve erkek çalışanlar arasında maaş ayrımı yapılmasını haklı fesih sebebi sayan bir karara imza attı. Bu önemli karar, iş yerlerinde cinsiyet temelli maaş ayrımcılığına karşı verilen mücadelede önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Maaşlar arasındaki fark konusunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal bir karar verdi. SGK uzmanları ise ayrımcılığa uğrayan çalışanın alacağı tazminat tutarını hesapladı.
İşverenler, İş Kanunu’nda yer alan eşitlik ilkesine aykırı maaş ödemesi yaptığında tazminat ödeme cezası ile karşılaşıyor. Kadın ve erkek çalışanlar arasında maaş farkı yaparak açıkça ayrımcılıkta bulunan işyeri sahipleri hakkında yargı kararını verdi.
Maaş miktarlarında yapılan ayrımcılık konusunda Avukat Songül Demir, çalışanları bilgilendirdi.
Eşitlik İlkesine Aykırılık Cezaya Tabi
Songül Demir, kadın çalışanların erkek çalışanlarla aynı işi yaptığı halde düşük maaş almaları durumunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin verdiği emsal kararı örnek gösterdi.
Songül Demir, kadın işçinin işverenden ayrımcılık tazminatını talep edebileceğinin altını çizdi.
Kanunlara göre işverenlerin işçiyi gözetme ve eşit davranma yükümlülüğü bulunduğunu belirten Songül Demir, İş Kanunu’nun 5. maddesinde bunun açıkça ifade edildiğini belirtti.
4 Aylık Ücret Tutarında Tazminat İsteme Hakkı Var
Songül Demir, eşit davranma ilkesine aykırı davranan işverenlerden İş Kanunu çerçevesinde ayrımcılık tazminatı talep edilebileceğini vurguladı. Bunun 4 maaş tutarında bir tazminat olduğunu, ancak işçinin bunun yanında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi diğer haklarını da talep edebileceğini söyledi.
Mağdur Taraf Kadın da Olsa Erkek de Olsa Sözleşmeyi Feshedebilir
Songül Demir, kadın çalışanın erkeklerle aynı şartlar altında çalıştığı halde farklı bir ücrete maruz kalması durumunda iş sözleşmesini haklı bir şekilde feshedebileceğini ve bu fesih sonucunda diğer haklarının yanı sıra ayrımcılık tazminatını da talep edebileceğini belirtti.
Ayrıca, Songül Demir, kanun maddesinin yalnızca kadın çalışanları korumadığını, erkek çalışanların da aynı durumda mağdur edilmeleri halinde aynı fesih ve tazminat talep hakkına sahip olduğunu vurguladı.
AKP'den Asgari Ücret Açıklaması: Temmuzda Zam Yok!
Kısa Çalışma Ödeneğinde Yeni Rakamlar Belli Oldu! Kim, Ne Kadar Alacak?
Çalışanların İzin ve Fazla Mesai Hakları Düzenlendi! Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?
"Çalışanlara Müjde: Yargıtay'dan Emsal Karar, Tazminat Hakkı Doğdu" haberi, 25 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Çalışanlara Müjde: Yargıtay'dan Emsal Karar, Tazminat Hakkı Doğdu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çalışanlara Müjde: Yargıtay'dan Emsal Karar, Tazminat Hakkı Doğdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.