Çalışma saatleri kısalıyor mu: Bakanlık harekete geçti

Çalışma saatleri kısalıyor mu: Bakanlık harekete geçti

Çalışma saatleri kısalıyor mu: Bakanlık hare... Çalışma sürelerinin uygulama şekilleri İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile düzenleniyor. Teknolojik değişim ve birim verimliğindeki artış dikkate alınarak çalışma sürelerinin yeniden belirlenmesi Meclis'in de gündeminde bulunuyor.

Günlük 8 saatlik günlük çalışma süresi neredeyse yüz senedir uygulanıyor. İş Kanunu'na göre Türkiye'de de genel çalışma süresi haftada 45 saat, memurların çalışma süresi ise haftalık 40 saat olarak uygulanıyor. Özellikle koronavirsü sürecinde yaşamımıza giren esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatleri sürelerinin azaltılması dâhil farklı formülleri gündemine aldı.

Çalışma sürelerinin uygulama şekilleri İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile düzenleniyor. Teknolojik değişim ve birim verimliğindeki artış dikkate alınarak çalışma sürelerinin yeniden belirlenmesi Meclis'in de gündeminde bulunuyor.

Sabah'ta yer alan habere göre; Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın araştırmasında çalışma saatlerinin tarihsel olarak azalma eğiliminde olduğuna dikkat çekiliyor. Araştırmada, çalışma sürelerinin düzenlenmesine yönelik çabaların amacının, uzun çalışma sürelerine engel olunarak iş gücünün korunması ve böylece halk sağlığı, verimliğe katkı sağlamak ve ailelere daha uzun zaman ayırma olduğu belirtiliyor.

HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADAR?

Yasal olarak haftada en çok 45 saat çalışılabiliyor. Sözleşme ya da işyerindeki uygulamaya göre çalışılan günler 5x9 şekilde eşit bölünebilir. İşyerinde haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati geçmeyecek şekilde farklı da dağıtım yapılabilir. İşveren ve işçi arasında bunun altında çalışma süresi de belirlenebilir.

FAZLA MESAİDE DAVA YOLUNA GİDİLİRSE İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ ÇALIŞANDA

Çalışanın fazla mesaiye kaldığını ispatlaması gerekiyor. Çalışanın imzasını taşıyan bordro, giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri kayıtları kanıt olarak kabul edilebiliyor. Fazla çalışma yazılı olarak belgelenemiyorsa şahit gösterilebiliyor. Fazla çalışma alacakları için beş senelik zaman aşımı bulunuyor.

FAZLA MESAİ İÇİN PARA YERİNE İZİN KULLANILABİLİR Mİ?

İş Kanunu'na göre işveren tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandıramıyor. Çalışan isterse yaptığı günlük çalışma sürelerindeki çalışma için zamlı ücret alabilir ya da serbest zaman kullanabilir. Fazla çalıştığı her saate karşılık 1.5 saati serbest zaman olarak kullanabilir. Bunun için yazılı başvuru zorunluluğu bulunuyor.

ÇALIŞMA SÜRESİ GÜNLERE GÖRE FARKLI BELİRLENEBİLİR Mİ?

Çalışma süresinin haftanın çalışılan günlerine farklı şekilde dağıtılmasına denkleştirme deniliyor. İşçi ve işverenin anlaşması ile yani iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmeleri ile haftalık çalışma süresi haftanın çalışılan günlerine dağıtılabilir.

Denkleştirme yapılan işyerlerinde 2 aylık süre içinde haftalık çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesiyle 4 aya kadar çıkartılabilir. Turizm sektöründe de bu süre 6 aya kadar uzatılabiliyor.

GÜNDE 7.5 SAAT ÇALIŞANLARIN MOLA SÜRESİ NE KADAR?

Ara dinlenmeler fazla mesaide hesaba dâhil edilmiyor. Örneğin, 08:00-20:00 saatleri arası çalışılıyor ve günde toplam 1.5 saat ara dinlenmesi kullanılıyorsa günlük çalışma süresi 12 saat değil 10.5 saat olur. İş Kanunu'na göre ara dinlenme süresi yarım saat olup işveren isterse bunu uzatabiliyor. Günde 7.5 saatten fazla çalışanın ara dinlenmesinin en az bir saat olması gerekiyor.

"Çalışma saatleri kısalıyor mu: Bakanlık harekete geçti" haberi, 13 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Çalışma saatleri kısalıyor mu: Bakanlık harekete geçti haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çalışma saatleri kısalıyor mu: Bakanlık harekete geçti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Sabah

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:20 Bu kek için ne fırın gerekiyor ne ocak: 3 dakikada hemen hazır!
  2. 02:17 Baharla birlikte her yerdeler: Keneler vücutta en çok buralara yapışıyor!
  3. 02:14 Kırım-kongo kanamalı ateş hastalığını griple karıştırmayın!
  4. 02:08 Resimdeki meyveleri 1 dakikada bulabilen zeka küpü çıkıyor
  5. 02:05 Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır?
  6. 02:03 Telefon alacaklar elinizi çabuk tutun, zamlar yolda!
  7. 01:39 Sarı-Lacivertlilerde Son Dakika Gelişmesi! Yeni Teknik Direktör Kim Oldu?
  8. 01:20 Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir!
  9. 01:18 Ekranlarda yaprak dökümü: NOW bir dizi için daha final kararı aldı
  10. 01:15 Yeni nesil flört: Speed dating nedir?
  11. 01:11 Katkılı Motorin ve Benzin Tek Fiyat Olacak!
  12. 01:11 Uzmanlardan kene uyarısı: Kesinlikle çıplak elle dokunmayın!
  13. 01:09 Yeni bir kriz daha kapıda: Remzi Özdemir'den sakın satmayın uyarısı!
  14. 01:07 Bu altı cihazın fişini uzatma kablolarına sakın takmayın!
  15. 01:02 Kuzey Kore, Uzun Süre Sonra İlk Kez Türklere Kapıları Açıyor: O Kişileri Ülkeye Kabul Edilecek!
  16. 00:56 Galatasaray, 60 bin euroya forvet transfer ediyor! İcardi'nin konforu artık sarsılacak!
  17. 00:51 Ali Çamdalı açıklama yaptı! "Şampiyonluk yarışında neler oluyor bizi hiç ilgilendirmiyor"
  18. 00:30 Türkiye'nin Kredi Notu Yükseldi!
  19. 00:24 Türkiye'nin İsrail'le Ticareti Durdurma Kararı Dünya Basınında Nasıl Yankılandı?
  20. 00:18 Fenerbahçe-Monaco maçının hemen ardından gerginlik!
Türkiye Haberleri