Cambridge Üniversitesi'nden Yapay Zeka ile Alzheimer'ın Erken Tespiti

Cambridge Üniversitesi'nden Yapay Zeka ile Alzheimer'ın Erken Tespiti

Cambridge Üniversitesi'nden Yapay Zeka ile A... Cambridge Üniversitesi'nin geliştirdiği yeni yapay zeka aracı, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini yüzde 82 doğrulukla tespit edebiliyor. Model, erken teşhis ve maliyetli testlerin azaltılması konusunda büyük potansiyele sahip.

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, Alzheimer hastalığını erken aşamalarda tespit eden bir yapay zeka aracı geliştirdi. Bu yenilikçi model, bilişsel testler ve MRI verileri kullanarak hastalığın ilerleyişini yüzde 82 doğrulukla tahmin edebiliyor ve böylece maliyetli tanı testlerinin sayısını azaltma potansiyeline sahip.

Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları, Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimali olan bireyleri tespit edebilen bir yapay zeka aracı geliştirdi. Bu yeni model, maliyetli tanı testlerinin sayısını azaltma potansiyeline sahip.

Alzheimer, dünya genelindeki demans vakalarının yüzde 60 ila 80'ini oluşturuyor ve sağlık maliyeti 820 milyar doları buluyor. Gelecek 50 yıl içinde vaka sayısının üç katına çıkması bekleniyor. Şu an için tedavisi bulunmayan bu hastalık, erken teşhis edildiğinde tedavilerin etkili olma şansı artıyor.

Cambridge Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Zoe Kourtzi'nin liderlik ettiği ekip, hafif hafıza ve düşünme sorunları olan kişilerin Alzheimer'a yakalanıp yakalanmayacağını ve hastalığın ne hızla ilerleyeceğini tahmin edebilen bir makine öğrenimi modeli geliştirdi. Bu model, sadece bilişsel testler ve MRI taramalarından elde edilen verileri kullanarak, mevcut yaklaşımlardan çok daha duyarlı bir tahmin aracı sunuyor. Bu sayede, stabil kalacağı öngörülen hastalar için endişeyi azaltırken, en yakın bakıma ihtiyaç duyanları belirleyerek hasta refahını artırmayı vaat ediyor. Ayrıca, sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı hafifleterek gereksiz ve maliyetli tanı testlerine olan ihtiyacı azaltabilir.

Yapay zeka, ABD'deki 600 katılımcıdan ve Birleşik Krallık ile Singapur'daki hafıza kliniklerinden elde edilen verilerle test edildi. Model, Alzheimer'a yakalanacak vakaları yüzde 82 oranında doğru tespit edebildi. Bu, mevcut klinik belirteçler veya teşhis yöntemleriyle yapılan tahminlerden yaklaşık üç kat daha yüksek bir doğruluk oranı sağlıyor.

"Cambridge Üniversitesi'nden Yapay Zeka ile Alzheimer'ın Erken Tespiti" haberi, 19 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Cambridge Üniversitesi'nden Yapay Zeka ile Alzheimer'ın Erken Tespiti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cambridge Üniversitesi'nden Yapay Zeka ile Alzheimer'ın Erken Tespiti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 03 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:38 Galatasaray'dan "karaborsa bilet" iddialarına yanıt
  2. 22:34 Murat Ağırel video paylaştı: Öldürülmem için ihale açıldığı açıkça belirtiliyor!
  3. 22:17 Türkiye her yerde aranan o kız çocuğu bulundu!: Esra Erol kız çocuğunu buldu!
  4. 22:14 Mail hesabı olanların dikkatine!: İşte en işlevli 5 e-Posta uygulaması!
  5. 22:11 Çiftçilerin dikkatine!: Başvurular başladı!
  6. 21:27 Sözleşmeli öğretmenlik mülakat neticeleri ne zaman açıklanacak?: Bakan Tekin konuştu!
  7. 21:25 Sigaraya zam geliyor!: Tarihi ve yeni sigara zammı belli oldu!
  8. 20:04 Emeklilik sistemi değişiyor mu?: İşte açıklamalar
  9. 19:55 ABD'li yatırım bankası olan Morgan Stanley’den TCMB için 2024 faiz beklentisi
  10. 19:52 O belediyelerden müjde geldi! KPSS 60 puan ile memur alımları başladı!
  11. 19:42 Sigaraya bir zam daha yapılacak!: Zamlar kapıda!
  12. 19:33 CHP'den Can Atalay için ikinci olağanüstü toplantı çağrısı!
  13. 19:27 İstanbul'da taksi plaka fiyatları dibi gördü!: İşte detaylar
  14. 19:13 İşte merak edilen 4 Eylül 2024 günlük burç yorumları!
  15. 19:09 Borsa İstanbul'da bu hisselere yatırım yaparsanız zengin oldunuz demektir!
  16. 19:05 Borsa günü düşüşle kapattı
  17. 19:02 Balık türlerinde fiyatlar yarı yarıya düştü!
  18. 18:57 TCDD işçi alımı başvuruları ne zaman sona eriyor?
  19. 16:13 AK Parti'de kongre süreci başladı: Ömer Çelik: Mart sonunda büyük kongre takvimi netleşecek
  20. 16:11 Çocuğu olan ailelere müjde!: Tamı tamına 7 bin 761 TL destek geliyor!
Teknoloji Haberleri