Çavuşoğlu'ndan Afgan göçü açıklaması: DAHA FAZLA GÖÇMEN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ

Çavuşoğlu'ndan Afgan göçü açıklaması: DAHA FAZLA GÖÇMEN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ

Çavuşoğlu'ndan Afgan göçü açıklaması: DAHA F... Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afgansitan ve göçmen meselelerine değinerek açıklamalar yaptı. Kabil Havalimanı için Katar ve ABD ile iki aşamalı olarak birlikte çalıştıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de özel röportaj gerçekleştirerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Taliban, Türkiye’yi tanıyacak mı?” sorusuna “Bu konuda aceleci olmamak gerekir” yanıtını verdi.

Kabil Havalimanı için “Katar ve ABD ile birlikte çalışıyoruz” diyen Çavuşoğlu, sığınmacı konusuna ilişkin ise, “Sınırda aldığımız tedbirler her geçen gün artıyor. Daha fazla göçmen yükünü kaldıramayız. İran’dan tedbir almasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Afganistan’da Taliban’ın hükümet kurma çalışmaları var. Taliban Pençşir hariç bölgeye hakim oldu. Buradaki çatışmaların iç savaşa neden olmamasını umuyoruz. Ülkede ekonomik sıkıntı ve açlık var. BM’in gıda stokunun bitmek üzere olduğunu görüyoruz. Bizim de Kızılay’ımız bölgeye yardımlarını yapıyor. Bölgede terör sorunu da var. DAEŞ Horasan orada. Kabil Havalimanı ile ilgili Katar ve ABD ile birlikte çalışıyoruz

“GÜVENLİĞİ HAVALİMANI DIŞINDA TALİBAN SAĞLAYABİLİR”

Havalaanının işletilmesi konusunda Katar ve ABD ile birlikte çalıyoruz, iki aşamalı bir şekilde. İnsani yardımları ulaştıracak uçakların uçabileceği standartların başlatılması bir de ticari uçuşların yani THY gibi şirketlerin oraya uçması için yapılması gerekenler. Her ikiside en önemli kriterler güvenlik. Havaalanı içindeki dışında güvenliği kim sağlayacak? Bu konuda Taliban kendisine güveniyor yapabileceğini inanıyor ama özellikle havalimanı içende güvenlik konusunda emin olmadan hiçbir havayolu şirketinin uçmayacağını kendilerine de anlatıyoruz.

Şu anda havalimanına uçaklar inip kalkabiliyor. Bazı uçuşlar yenden başladı. Bazı ülkelerin vatandaşları orada kaldı. Bizim de orada vatandaşlarımız var. Bin 400’den fazla kişiyi tahliye ettik. Bin 60 tanesi bizim vatandaşımız. Sonuçta Kabil Havalimanı yeniden uluslararası uçuşlara açılabilir, pist yenilenebilir, terminal yenilenebilir. ŞU an orada 19 teknisyenimiz çalışmalarını sürdürüyor. Ama en önemli konu güvenliği kim sağlayacak? Güvenliği havalimanı dışında Taliban sağlayabilir ancak içerde uluslararası toplumun güvenebileceği bir güvenlik şirketi ya da bir ya da iki devlet sağlamalı. Askeri güç istenmiyorsa, bu işi yapan şirketler var. Orada güvenlik sağlanmalı. Uçaklar uçmak istese bile sigorta şirketleri izin vermez

“AFGANİSTAN’A ÇOK YATIRIM YAPTIK”

Biz Afganistan’a çok yatırım yaptık, eğitimine yatırım yaptık. Kadınlara çocuklara yatırım yaptık. Sonuçta bizim Afganistan gibi bir ülkeden tamamen çıkmamız yanlış bir karar olur. Birçok ülke büyükelçiliğini geri çekerken, biz de ayrılsaydık doğru olmazdı. Biz ‘her şeyi yönetelim’ demiyoruz, ‘bağlarımızı koparmayalım’ diyoruz.

“TALİBAN’I TANIMA KONUSUNDA ACELECİ OLMAMAK GEREKİR”

Bu konuda aceleci olmamak gerekir. Dünyanın da acele etmemesi gerekiyor. Burada dengeli hareket etmek gerekiyor. Biz Türkiye olarak bu şekilde hareket ediyoruz. Hükümetin kapsayıcı olması gerekiyor. Hükümette sadece Taliban olursa, diğer etnik gruplardan insanlar olmazsa olmaz. Kadınlara yer verilmesi gerekiyor. Sonuçta yarın bir kriz olduğu zaman ülkenin iç savaşa sürüklenmemesi için kapsayıcı bir hükümet gerekir, tüm dünyanın kabul etmesi için de kapsayıcı olması gerekir. Biz bu düşüncelerimizi Taliban’a da doğrudan iletiyoruz. Şu ana kadar atanan kişiler sadece Taliban’a yakın kişiler. Şartlara ve gelişmelere göre hareket edeceğiz.

“TALİBAN’DAN BİZE BİR DAVET GELMEDİ”

Şu anda bir tutumumuz yok, hükümet kurulmadı ve bize bir davet gelmedi.

“GÖÇ İÇİN AB VE ULUSLARARASI TOPLUMA İŞ BİRLİĞİ ÖNERİYORUZ”

Afganların ülkesini terk etmemesini sağlamak gerekir. Şu anda ciddi bir hareketlilik yok. Bu sene 570 bin kişi, geçen sene ise 3 milyon kişi göç etmiş. Afganistan içerisinde açlık ve ekonomik sıkıntılar var. Taliban’ı seversiniz, sevmezsiniz, lakin savaşların bile olduğu yerde insani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Diğer taraftan komşu ülkelere de destek sağlamak gerekiyor. Pakistan, Özbekistan ve İran’a göç etmeyi düşünenler var. Biz AB ve uluslararası topluma iş birliği öneriyoruz.

“DAHA FAZLA GÖÇMEN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ”

Sınırda aldığımız tedbirler her geçen gün artıyor. Daha fazla göçmen yükünü kaldıramayız. İran’dan tedbir almasını istiyoruz.”

S-400 açıklaması: Daha pahalı olmasına rağmen ABD'den alabiliriz

ABD ile Türkiye arasında krize neden olan S-400'lere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, bunun bitmiş bir anlaşma olduğunu belirtti ve "ABD'nin de bunu kabullenmesi gerekiyor" dedi.

Çavuşoğlu, "S-400 meselesine bugün kadar yaptırım, uyguladılar, başka yöntemler denediler. Biz hep diyalogdan yana teklifler getirdik. O tekliflerimizi bugüne kadar kabul etmediler. Her zaman söylüyoruz; bundan sonraki süreçte kendimiz üretinceye kadar hava savunma sistemine ihtiyacımız var" diyerek "ABD bize satabilirse; fiyat ve öbür konularda anlaşabilirsek, en önemlisi de Kongre'den geçirebilirse, daha pahalı olmasına rağmen alabiliriz. Bizim mutlaka bir yerden almamız gerekiyor" diye konuştu.

"Çavuşoğlu'ndan Afgan göçü açıklaması: DAHA FAZLA GÖÇMEN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ" haberi, 07 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Çavuşoğlu'ndan Afgan göçü açıklaması: DAHA FAZLA GÖÇMEN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çavuşoğlu'ndan Afgan göçü açıklaması: DAHA FAZLA GÖÇMEN YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Dünya Haberleri