Cengiz Holding kendisini ağaca benzetti, katlettiği ağaçları unuttu!

Cengiz Holding kendisini ağaca benzetti, katlettiği ağaçları unuttu!

Cengiz Holding kendisini ağaca benzetti, kat... ‘Milletin a… koyacağız’ sözleri ile toplumsal hafızadaki yerini koruyan Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding, kuruluşun 40. Yılında bir reklam filmi yayınladı. Reklam filminin ismi de içeriği de Cengiz Holding’in yaptıkları ile çelişir vaziyette.

ABC GAZETESİ / SERHAT YILMAZ

‘Milletin a… koyacağız’ sözleri ile toplumsal hafızadaki yerini koruyan Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding, kuruluşun 40. Yılında bir reklam filmi yayınladı.

Cengiz Holding, ‘Hayat Ağacı’ isimli reklam filminde, kendisini hayat ağacına benzetirken, doğanın ve ağaçların insan yaşamındaki önemine ilişkin diyaloglara yer veriyor.

Reklam filminde yer alan sözler ise şöyle: ‘’Bir ağaç olmak kolay değil. Ağaç dediğin yükselmek, göğe yükselmek ister. Sarılır toprağına, hayat taşar yapraklarından. Gölgesinde dinlenirsin. Meyvesi ile karnın, varlığı ile ruhun doyar. Kolay değil, 40 yıl geçse de aradan, ağaç dediğin dimdik durmak ister. En zor şey meyve veren ağaç olmaktır. Taşlamak isteyen çok olur ama o her bahar yine çiçek açmak, tohumlarıyla beraber yeniden doğmak ister. Sen, sen ol sarıl toprağına, bırakma. Yaşlanacağım diye korkma. Bu ağaç gibi her daim bu topraklara meyve ver.

40 yıldır bir ağacı yaşam felsefemiz yaptık.’’

Kendisini ağaca benzetirken, ülkenin dört bir yanında memleketin doğal kaynaklarını talan eden Cengiz Holding’in, Türkiye’nin toplumsal hafızasında nasıl yer alıyor?

‘MİLLETİN A… KOYACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyon’unun 2. dalgası olan 25 Aralık'ta gözaltına alınan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in, "Milletin a... koyacağız" dediği küfürlü konuşmalarının yer aldığı tapeler ortaya çıkmıştı. Cengiz’in bu sözleri hala toplumsal hafızada ki yerini korurken, kendisi büyük paralar kazanmaya devam etti.

47 MİLYON DOLARLIK JET ALDI İDDİASI

Geçtiğimiz haftalarda Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’in Fransız Dassault firmasının 47 milyon dolarlık yeni özel jet modeli 6X’i Türkiye’den ilk sipariş eden kişi olduğu ortaya çıkmış, ancak Cengiz daha sonra yaptığı açıklamalarda bu iddiaları yalanlamıştı.

AKP’Lİ YILLARDA BÜYÜK PAYI ALDI

Cengiz Holding, AKP’li yıllarda inşaat sektörüne verilen sınırsız fırsatları değerlendirerek, büyüyen şirketlerden biri.

2016 yılında açıklanan rakamlara göre, 424.4 milyon liralık vergi borcu silinen Cengiz Holding, AKP’nin büyük ihalelerinin de müdavimi.

 

O ihalelerden en önemlileri şöyle:

 

Eti Bakır (2004),
Eti Alüminyum (2005),
Ankara-İstanbul Hızlı Tren İnşaatı (2006),
Ilısu Barajı (2007),
Ordu Havaalanı (2011),
Maltepe Sahil Düzenlemesi (2012),
Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik Dağıtım (2013),
Üçüncü Havaalanı,
Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi,
Mersin Akkuyu Nükleer Santrali.

NEREDEYSE HER DOĞA KATLİAMININ ALTINDA O VAR

Yayınladığı reklam filminde kendisini ağaca benzeten Cengiz Holding’in doğa konusunda sicili oldukça kabarık. İktidardan aldığı ihalelerle servetini katlayan Cengiz Holding, daha fazla kar elde etmek için ülkenin birçok noktasında doğa katliamlarına imza attı. Yeni katliamlar için ise elinden geleni yapmaya devam ediyor.

Cengiz Holding’in maden, enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösterdiğini düşünürsek, her şeyi paraya çevirme gücü olduğunu da ifade edebiliriz.

İşte kendine hayat ağacı diyen Cengiz Holding’in son yıllardaki ‘doğa’ sicilinde yer alan sadece 4 faaliyeti.

KUZEY ORMANLARINI KATLEDEN PROJELERİN ALTINDA CENGİZ HOLDİNG’İN İMZASI VAR

Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. Havalimanı gibi projeler için talan edilen Kuzey Ormanları'nda kesilen ağaç sayısı milyonla ifade ediliyor. 

Bu üç mega projenin altında ise Cengiz Holding’in de imzası bulunuyor.

Kuzey Ormanları Savunması'nın, uydu görüntüleri üzerinden yaptığı karşılaştırmalı analize göre, 2012-2019 yılları arasında havalimanı proje sahasında 8 milyon, inşaat için açılan 2 adet taşocağı için en az 1.2 milyon, havalimanına giriş sağlayan Kuzey Marmara Otoyolu için 3.7 milyon ağaç katledildi.

Kesilen ağaçların kapladığı alan 6 bin 500 hektar. Bunun 4 bin hektarlık kısmının ise 3. Havalimanı proje sahası içerisindeki orman alanı olduğu ifade ediliyor.

kuzey-ormanlari.jpgkuzey-ormanlari-1.jpg

SİYANÜR HAVUZU KURMAK İSTEDİĞİ BÖLGEDE YANGINI O MU ÇIKARDI?

Geçtiğimiz Ekim ayında, Artvin’in Murgul İlçesi’ne bağlı Damar köyünde bir yangın çıktı.

Yangının çıktığı yer ise Cengiz Holding’in uzun bir süredir, Cerattepe’den çıkardığı altınlar için siyanür havuzu kurmak istediği bölge.

Öyle ki, Cengiz Holding 2014’te halkın direnişi sonucunda, projesini geri çekmek zorunda kalmıştı.

Yeniden bölgeye girmek istediği söylenen Cengiz İnşaat’ın, yangını bilerek çıkardığı iddia edilmişti.

yangin.jpg

CERATTEPE’Yİ UNUTTULAR MI?

2016 yılının başında Türkiye, Havva Ana’nın ‘Kimdur devlet, ben halkum’ sözleri ile dile getirdiği isyanını konuştu.

Artvin’in Cerattepe ilçesinde, yapılmak istenen maden faaliyetleri büyük bir halk direnişi ile karşılanmıştı.

O maden projesinin altında ise yine Mehmet Cengiz’in Cengiz Holding’i vardı. Bölgede binlerce ağacı katleden ve bölgenin doğal yapısını alt üst Cengiz İnşaat, iktidardan aldığı güç ile Cerattepe’deki faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

cerrattepe.jpg

YEŞİL YOL PROJESİ DE ONUN

Ayrıca geçtiğimiz aylarda yapımı durdurulan Karadeniz’in yaylalarında geçirilecek Yeşil Yol projesi de Cengiz Holding’e aitti.

KANADALI ŞİRKET GİTTİ, CENGİZ HOLDİNG GELDİ

Kaz Dağları’nda siyanürlü altın araması yine tüm Türkiye’nin tepkisini çeken büyük bir doğa katliamı olarak kayıtlara geçti.

Kanadalı Alamos Gold isimli şirketin bölgedeki tüm doğal yaşantıyı alt üst eden ve 200 bin ağacın kesilmesi ile sonuçlanan maden faaliyetleri, Kanadalı şirketin maden ruhsat süresinin dolması ile sonlanmıştı.

Ancak ortaya çıkan boşluğu Cengiz İnşaat doldurdu.  Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Muratlar, Hacıbekirler ve Halilağa köyleri çevresinde, Kaz Dağları ekosistemi içinde bakır madeni bulan Truva Bakır İşletmeleri A.Ş., 2019 yılında Cengiz Holding'e 55 milyon dolara satıldı.

Cengiz Holding’in ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi’ önümüzdeki Nisan ayında faaliyete geçirecek. Bu projenin gerçekleşeceği alan ise Alamos Gold’un talan ettiği alanın tam 3 kat büyüklüğünde.

 

"Cengiz Holding kendisini ağaca benzetti, katlettiği ağaçları unuttu!" haberi, 21 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 22 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cengiz Holding kendisini ağaca benzetti, katlettiği ağaçları unuttu! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cengiz Holding kendisini ağaca benzetti, katlettiği ağaçları unuttu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:00 Demet Akalın, Zuhal Topal ile ilgili yıllar sonra itirafta bulundu
  2. 10:38 Nico Hulkenberg: Audi için yarışmak özel olacak
  3. 10:24 4 askeri görmek herkesin harcı, 5. askeri bulmak ise üstün zeka ister: Sadece 9 saniyeniz var
  4. 10:20 Sevgililerin tartışması kanlı bitti! Kadın, erkeği bıçaklayarak öldürdü
  5. 09:59 Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
  6. 09:52 Türkiye kişi başı gelirde alt ligde
  7. 09:48 Mersin'de 450 milyonluk yasa dışı bahis operasyonu
  8. 09:38 Canlı yayında gözaltı: Kızlarını 100 bin TL'ye sattılar
  9. 09:31 Dev banka iflas etti, kapatıldı: İflasın maliyetini 667 milyon dolar
  10. 09:25 Euroleague'in deneyimli hakemi hırsızlık yaparken yakalandı
  11. 09:21 İYİ Parti'de kurultay günü: Salona seyirci alınmıyor
  12. 09:15 Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak: Özgür Özel açıkladı
  13. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
  14. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  15. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  16. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  17. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  18. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  19. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  20. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
Gündem Haberleri