Cep Telefonlarını 1 Yıl Şarjsız Kullanmak Mümkün Mü? ODTÜ’den Çığır Açan Buluş!
Cep Telefonlarını 1 Yıl Şarjsız Kullanmak Mü... ODTÜ ULTRAMEMS Araştırma Laboratuvarı’nın geliştirdiği "MEMS Nöristör", cep telefonlarının enerji tüketimini radikal şekilde düşürmeyi ve şarj süresini bir yıla çıkarmayı hedefliyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, teknoloji dünyasında çığır açacak bir buluşa imza attı. Prof. Dr. Barış Bayram liderliğindeki ULTRAMEMS Araştırma Laboratuvarı, cep telefonlarının enerji tüketimini minimum seviyeye indiren "MEMS Nöristör" cihazını geliştirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve YÖK tarafından desteklenen bu proje, insan beyninden ilham alarak enerji verimliliğinde devrim yaratmayı hedefliyor.
ENERJİ TÜKETİMİNDE ÇIĞIR AÇAN TEKNOLOJİ
Prof. Dr. Barış Bayram, beyin hücrelerinin hafıza ve işlem birimlerini entegre şekilde çalıştırmasından ilham alarak tasarlanan MEMS nöristörlerin, elektronik cihazlarda aynı performansı sağlayacağını belirtti. Bayram, "Cep telefonlarımızı her gün şarj etmek zorundayız. Ancak, transistörler yerine MEMS nöristör kullanıldığında, bir yıl boyunca şarj etmeye gerek kalmayacak" dedi.
Aygıtın, güncel üretim süreçleriyle tamamen uyumlu olduğunu vurgulayan Bayram, cihazın küresel firmalar tarafından hızlıca ticarileştirilebileceğini ifade etti. Bayram, nöromorfik işlemcilerin enerji tasarrufunu artırarak dünyanın karbon ayak izini azaltmaya da katkı sunacağını söyledi.
KİŞİSEL VERİLER DAHA GÜVENDE
MEMS nöristörler yalnızca enerji tasarrufu sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda veri güvenliğini de artıracak. Prof. Dr. Bayram, mevcut işlemcilerin yetersizliğinden dolayı birçok telefon işleminin yabancı sunuculara aktarıldığını ancak bu yeni teknolojinin, işlemleri tamamen cihaz içerisinde gerçekleştirerek kişisel verilerin korunmasını sağlayacağını belirtti.
ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİ
Mevcut yapay zeka sistemlerinin yüksek enerji tüketiminden dolayı ciddi bir soğutma problemi yaşadığını ifade eden Bayram, "Geliştirdiğimiz sistemler, enerji tüketimini ve ısınmayı minimuma indirecek. Bu sayede, sunucuları deniz yerine çöllerde bile çalıştırabileceğiz. Daha çevreci ve sürdürülebilir bir teknolojiye kapı aralıyoruz" dedi.
DÜNYA DEVLERİYLE İŞ BİRLİĞİ HEDEFİ
ODTÜ’lü araştırmacılar, geliştirdikleri MEMS nöristör cihazını HP, NVIDIA, Google ve Amazon gibi teknoloji devleriyle paylaşarak dünya çapında bir iş birliği ağı oluşturmayı hedefliyor.
Araştırma ekibinden Berre Vize, bu yeni teknolojinin sağlık, ulaşım ve finans gibi birçok sektörde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu alanda ülkemizi lider konuma taşımak için daha çok çalışacağız" dedi.
"Cep Telefonlarını 1 Yıl Şarjsız Kullanmak Mümkün Mü? ODTÜ’den Çığır Açan Buluş!" haberi, 03 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Cep Telefonlarını 1 Yıl Şarjsız Kullanmak Mümkün Mü? ODTÜ’den Çığır Açan Buluş! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cep Telefonlarını 1 Yıl Şarjsız Kullanmak Mümkün Mü? ODTÜ’den Çığır Açan Buluş! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 04 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.