CHP’den Erdoğan’a ‘yeni sivil Anayasa’ çıkışı

CHP’den Erdoğan’a ‘yeni sivil Anayasa’ çıkışı Engin Altay, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni sivil anayasa” çağrısına “Senin çöken tek adam rejimin anayasa yamasıyla kurtulmaz. Demokrasiyi tramvaya benzetenden demokrat olmaz, demokrat olmayan kafadan da sivil anayasa çıkmaz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Engin Altay, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesiyle ilgili  “Erdoğan önce liberallerin, sonra demokratların, daha sonra milliyetçilerin, en son muhafazakarların güven ve itimadını kaybetti. Şimdi Erdoğan, umudunu tarikat şeyhlerine bağladı… Şimdi güya muhafazakarların güvenini kazanmak için tarikat şeyhlerine İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını fiyonklayıp paketleyip gönderdi. Bunlar Erdoğan’ı kurtarır mı? Kurtarmaz. Batırır” yorumunu yaptı.

Altay’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

FİYASKO KONGRESİ OLARAK BİTTİ:

Kongre ‘manifesto kongresi’ olarak ilan edildi, fiyasko kongresi olarak bitti. Kaba ve ana değerlendirmemiz budur. Erdoğan, bu kongrede otoyollardan, havaalanlarından bahsetti, ama bu otoyollardan geçecek para millette yok. Erdoğan millet bahçelerinden bahsetti, ama milletin gidecek parasının olmadığını atladı. Erdoğan’ın manifestosunda, işçi, memur, çiftçi, emekli, din görevlisi, öğretmen, hemşire, polis; aşı, sağlık çalışanlarına vefa ve gençler yok.

GÖZÜNÜ YASTIK ALTINA DİKTİ:

Toplumun bütün kesimleri ekonomideki sıkıntıyla ilgili olarak bir ışık bekledi. Erdoğan, millete yastık altını gösterdi. Gözünü milletin yastık altı birikimine diktiğini açık açık söyledi. ‘Ekonomiyi ben bitirdim, siz yastık altındakileri çıkarın, belki ülke kurtulur’ dedi. Büyük ülkelerle aşık atan Erdoğan, batırdığı ekonomiyi milletin yastık altı birikimiyle kurtaracağını dile getiriyor. ‘Aile kurun’ diyor. İyi de gençlerin işi yok, aşı yok. Sen aile kurun diyorsun, dalga geçer gibi. Milli gelirimiz 891 milyar dolar idi, tek adam rejimine geçtiğimizde; şimdi 717 milyar dolar. Kişi başına gelir 10 bin 694 dolar idi şimdi 8 bin 500 dolar. Bu göstergeler bile ekonominin tıkanması, milletin huzurunun bozulmasına yeter zaten. İşsizlik 6 milyon iken 11 milyon işsizimiz var. Herhalde haberin yok. Enflasyon sen tek adam olarak idare etmeye başladığında yüzde 12’idi, iki de bir başkanını değiştirdiğin TÜİK rakamlarına göre yüzde 17 18, sokakta pazarda yüzde 30. Sen kalkmışsın masal anlatıyorsun, millet bunları yemiyor.

DEMOKRAT OLMAYAN KAFADAN SİVİL ANAYASA ÇIKMAZ:

Erdoğan, ‘geldiğimizde huzurumuz kaçıktı’ diyordun. Kaçık maçık huzur var idi, şimdi huzur yok. ‘Yeni, sivil anayasa’ diyor. Senin çöken tek adam rejimini anayasa yamasıyla kurtulmaz. Ayrıca demokrasiyi tramvaya benzetenden, ‘işimize gelmeyen yerde ineriz’ diyenden demokrat olmaz, demokrat olmayan kafadan da sivil anayasa çıkmaz. Sen önce mevcut Anayasa’yı çiğneme, yargıya talimat verme, devleti çürütme… Sora AİHM kararlarına uy. AYM kararlarına uymayan ilk derece mahkemeleriyle ilgili işlem yaptır. Osman Kavala’yı rehin tutar gibi cezaevinde tutma. Biz de bir parça demokrasiyi içselleştirmeye başladığını düşünelim. Sonra Boğaziçililerden özür dile. Yetmez… Cumartesi Annelerinden, Soma işçilerinden, Berkin Elvan’ın annesinden de özür dile. Metin Akpınar’dan Müjdat Gezen’den özür dile. Bunları yapmadan senin ağzına sivil anayasa ifadesi bile yakışmaz.

FETÖ’NÜN BOŞALTTIĞI ALANI YENİ TARİKATLARA TERKTİR:

Türk Silahlı Kuvvetleri, harp okulları ile yüksek okullara girişleri değiştirdi. Yenisinde, ‘terör örgütü ve milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen gruplara iltisak bulunmamalıdır.’ Nerede iltica? Kararı kim verecek? Biz FETÖ ile çekincelerimizi söylerken methiyeler düzüyordunuz sonra terörist yaptınız. İltica faaliyetlere yeşil ışık yakmaktır. FETÖ’nün boşalttığı alanı yeni tarikatlara terktir. 15 Temmuz darbesinden hiç ders alınmadığının göstergesidir. Aydınlanmaya defanstır. Biz böyle okuyoruz. Herkesin dilinde tüy biten ikazı yapıyoruz.

BUNLAR ERDOĞAN'I KURTARMAZ, BATIRIR:

Erdoğan’ın daha önce Milli Görüş gömleğini çıkardığını biliyoruz. ‘Papaz elbisesi giyeriz’ dediğini de hatırlıyoruz. Erdoğan, artık papaz elbisesine de gerek duymuyor. Erdoğan, kutuplaştırma ve ötekileştirme politikasını terk etti. Yerini başka bir şey aldı. Yerini kin ve nefret siyaseti aldı. Kutuplaşma ve ötekileştirmenin gitmesi güzel, ama kin ve nefret siyasetinin alması çok vahim. İstanbul Sözleşmesi’nin tutumu papaz elbisesini çıkardığının resmidir. Erdoğan siyasetinin kin ve nefretinin aldığının resmidir.

İstanbul Sözleşmesi’nin durdurulması, Türkiye’nin modern dünyaya sırtını dönmesinin resmidir. ‘Neden böyle bir karar aldı’ diye sordular. Erdoğan önce liberallerin güvenini kaybetti. Erdoğan sonra demokratların güvenini kaybetti. Erdoğan daha sonra milliyetçilerin güven ve itimadını kaybetti. En son Erdoğan muhafazakarların güven ve itimadını da kaybetti. Şimdi Erdoğan, umudunu tarikat şeyhlerine bağladı. Nasıl MHP kurultayına paketleyip fiyonklayıp HDP kapatılmasını ve Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini fiyonklayıp hediye etti. Güya milliyetçilerin güvenini kazanmak için. Şimdi güya muhafazakarların güvenini kazanmak için tarikat şeyhlerine İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını fiyonklayıp paketleyip gönderdi. Bunlar Erdoğan’ı kurtarır mı? Kurtarmaz. Batırır.

KADINLAR İNDİRECEK:

Hiçbir cumhurbaşkanı şu iki sözü etmedi: ‘Ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum’ demedi. ‘Kadın cinayetleri abartılıyor’ demedi. Niye feshetti? Battı, batan gemi tıkaç tutmaz, batıyor, son bir umutla ömrünü uzatmak için böyle bir ucube karar aldı. Türkiye’de 42 milyon kadın o postu Erdoğan’a dar eder. Erdoğan’ı o posttan güvenerek söylüyorum, kadınlar indirecektir.

DEVLETİN İMAMI, MEMURU SİYASET YAPIYOR:

Şimdi başımıza imam vesayeti çıktı. İmamlar, iktidara ayar vermeye, Meclis’in en büyük partisinin grup başkanvekiline ayar vermeye başladı. Devlete artık seçilmişler değil, atanmışlar siyaseti idare eder hale geldi. Siyaseti seçilmiş yapar. Devletin atanmış imamı, memuru siyaset yapıyor. Siyasetçi ne yapıyor, milletimizin takdirine bırakıyorum.

SALON LEBALEP, 83 MİLYON ISSIZ:

Salon lebalepti ama 83 milyon ıssızdı. Manifesto kurultayı olarak ilan ettikleri kongrede, suç ortağı sayısını artırarak kongreyi tamamladı. Osmanlı’dan kalma bir adet vardır. Eski sadrazam görevi bırakırken üç zarf bırakır. Erdoğan için üç zarf hikayesi yaşandı, iki zarfı da açıldı. Yeni sadrazam sıkışınca açsın. Göreve başlayan sadrazam birinci zarfı açar şöyle yazar, ‘senden öncekileri kötüle.’ Sanıyorum Erdoğan, etmediği lafı bırakmadı, kötüledi. Bir süre böyle idare etti, olmadı. Olmayınca da ikinci zarfı açtı. ‘Etrafını kötüle’ yazmıştı, önceki sadrazam. Millet baktı, suç eskilerde değil, sen de bu sefer Abdullah Gül, Bülent Arınç, Merkez Bankası Başkanları da dahil kötüledi. Yetmedi, ekonomik kriz vardı, eskileri kötüledi; ekonomik buhran var etrafını kötüledi. Şimdi ekonomik felaket var.

Erdoğan, üçüncü zarfı açıyor. (Kendinden sonra gelecekler için sen de üç zarf hazırla yazılı zarf gösterdi.) 83 milyon, Erdoğan’ın daha fazla huzuru bozmasına, kin ve nefret siyasetiyle kaotik ortam açmasına müsaade etmeyecektir. Kongreyle büyük hayal kırıklığına uğrayanlara şunu söylüyorum: Erdoğan’a rağmen Türkiye büyük bir ülkedir. Bu ülke ile bu millet, çok kısa sürede çözecektir. Yeter ki aziz milletimiz emaneti ehline versin.

"CHP’den Erdoğan’a ‘yeni sivil Anayasa’ çıkışı" haberi, 24 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 24 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP’den Erdoğan’a ‘yeni sivil Anayasa’ çıkışı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP’den Erdoğan’a ‘yeni sivil Anayasa’ çıkışı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  2. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  3. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  4. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  5. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  6. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  7. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  8. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  9. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  10. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  11. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  12. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  13. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  14. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  15. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  16. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  17. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  18. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  19. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  20. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
Politika Haberleri