CHP'den iktidara: Taliban hükümetini tanıdınız da haberimiz mi yok?

CHP'den iktidara: Taliban hükümetini tanıdınız da haberimiz mi yok?

CHP'den iktidara: Taliban hükümetini tanıdın... CHP, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, 19 kişilik bir teknik ekibin Kabil’de bulunduğu yönündeki açıklamasını muhalefet Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Dış İşleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

  1. Taliban hükümetini tanıdınız da haberimiz mi yok? 
  2. Kabil’deki bu teknik ekip hangi hükümet ile hangi anlaşma çerçevesinde orada bulunmakta?
  3. Güvenliklerini kimle konuşarak nasıl garanti altına aldınız?

“Tüm dünya aylardır Afganistan’ı konuşuyor, bizde Meclis’e ve muhalefet partilerine bir bilgi dahi verilmiyor” diyen Çakırözer, "Taliban yönetiminin aralarında kadınların, gazetecilerin de olduğu geniş toplum kesimlerine yönelik baskı politikalarını sürdüğü müddetçe, Türkiye’nin Taliban hükümetini tanıma anlamına gelecek hiçbir adım atmaması" çağrısında bulundu.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer TBMM’ye verdiği soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Türkiye’nin Afganistan’a yönelik politikaları hakkında sorular yöneltti. ABD yönetiminin terör suçlamasıyla aradığı isimlerin de aralarında bulunduğu yeni Taliban hükümetine ilişkin sorular yönelten Çakırözer, “Bu açıklanan kabineyi Türkiye Cumhuriyeti nasıl değerlendirmektedir? Bakan olanlar arasında Türkiye’nin terör listesinde yer alan isimler var mı? Temel hak ve özgürlükler, kadın hakları ve ülkedeki etnik grupların temsili açısından yeterince kapsayıcı mıdır?” diye sordu.

"Hangi yetkiyle oradalar"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 19 kişilik bir teknik ekibin Kabil’de bulunduğu yönündeki açıklamasını da anımsatan Çakırözer, Cumhurbaşkan Yardımcısı Oktay’a “Taliban hükümetini tanıdınız da haberimiz mi yok! Kabil’deki bu teknik ekip hangi hükümet ile hangi anlaşma çerçevesinde orada bulunmakta? Güvenliklerini nasıl garanti altına aldınız?” sorularını yöneltti.

"Kadınlara baskılar sürdüğü müddetçe iş birliği yapılmamalı"

AK Parti iktidarının Taliban ile işbirliği arayışlarını ve yemin törenine Türkiye’nin de davet edilmesini eleştiren Çakırözer, “Taliban aralarında kadınların, gazetecilerin de olduğu geniş toplum kesimlerine yönelik baskı politikalarını sürdürdüğü müddetçe, İŞİD ve El Kaide terör örgütleriyle, uyuşturucu ve göç ile mücadelede somut güvenceler vermedikçe Türkiye Taliban yönetimi ile hiçbir işbirliği yapmamalıdır. Taliban’ı tanımak, yemin törenine gitmek, havalimanı için teknik işbirliği yapmak gibi adımların hiçbiri şu aşamada atılmamalıdır” dedi

"Bir an önce TBMM’ye bilgi verin"

Soru önergesinde Oktay’a TBMM’ye ne zaman bilgilendirme yapılacağını da soran Çakırözer, “Tüm dünya aylardır Afganistan’ı konuşuyor. İktidar ABD ile Taliban ile gizli saklı görüşüyor. Avrupa ile Rusya ile Pakistan ile görüşüyor. Ama yüce Meclisimize, milletin temsilcileri olan partilere en ufak bilgi verme ihtiyacı yok. Onların görüş ve eleştirilerini alma ihtiyacı yok! Bir an önce TBMM’ye bilgi verin” dedi.

"O askerler gönderilecek mi?"

Türkiye’nin Taliban’dan önceki Afgan hükümeti ile anlaşmalar çerçevesinde Afgan ordusunun eğitiminde görev üstlendiğini anımsatan Çakırözer, “Bu işbirlği anlaşmalarının akıbeti ne olacak? Bu çerçevede Türkiye’de bulunan Afgan subaylarının akıbeti ne olacak?” sorularını da yöneltti.

Çakırözer, TBMM’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

Afganistan’da Taliban yönetiminin açıkladığı yeni kabineyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti nasıl değerlendirmektedir? Kadın hakları, ülkedeki etnik grupların temsiliyeti açısından açıklanan kabine yeterince kapsayıcı mıdır? Açıklanan kabinede Türkiye’nin terör örgütü üyesi olduğu için yaptırım uyguladığı isimler bulunmakta mıdır? Taliban yönetiminin terörle mücadele edeceğine inanıyor musunuz? Afganistan’da Taliban yönetiminin açıkladığı kabine ile diplomatik ilişkiler kurulması konusunda Türkiye’nin koşulları nelerdir? Türkiye ile Afganistan arasında yapılan işbirliği anlaşmaları nelerdir? Afganistan ile imzalanan uluslarası işbirliği anlaşmaları kapsamında Türkiye’de hangi illerde kaç Afgan vatandaşı bulunmaktadır? Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması kapsamında halihazırda Türkiye’de eğitim alan Afgan ordusuna mensup kaç subay, astsubay veya asker bulunmaktadır? Kara Harp Okulu’nda eğitim gören Afgan öğrenci sayısı nedir? Taliban’ın ülkede yönetimi ele geçirmesinin ardından bu askerlirin ve öğrencilerin akıbeti ne olacak? İşbirliği anlaşmaları kapsamında Afganistan’da bulunan Türk vatandaşı var mıdır? Varsa sayıları ve bulundukları bölgeler nelerdir? Kabil Havalimanı’ndaki 19 kişilik Türk ekibinin yasal statüsü nedir? Hangi anlaşma çerçevesinde oradalar? Yeni Taliban yönetimini tanıdık mı? Bu ekibin güvenliği garanti altına alındı mı? TBMM’ye Afganistan konusunda bilgilendirme ne zaman yapacaksınız?

 

"CHP'den iktidara: Taliban hükümetini tanıdınız da haberimiz mi yok?" haberi, 10 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'den iktidara: Taliban hükümetini tanıdınız da haberimiz mi yok? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den iktidara: Taliban hükümetini tanıdınız da haberimiz mi yok? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  2. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  3. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  4. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  5. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  6. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  7. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  8. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  9. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  10. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  11. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  12. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  13. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  14. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  15. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  16. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  17. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  18. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
  19. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  20. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
Politika Haberleri