CHP’den seçim barajı açıklaması

CHP’den seçim barajı açıklaması

CHP’den seçim barajı açıklaması AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajıyla ilgili yaptıkları çalışma hakkında yaptığı açıklamada barajla ilgili "5 ile 10 arasında bir şey olacak" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada “Bir iktidar seçim kanunuyla oynamaya başlıyorsa gidici olduğu içindir. İlk seçimde gidecekler" dedi. İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise, "Ortada net bir çalışma yok. Doğmamış çocuğa don biçiliyor" ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, dün katıldığı bir televizyon programında seçim barajıyla ilgili yaptıkları çalışmayı açıkladı. AKP’li Yazıcı, yüzde 10 olan seçim barajıyla ilgili "5 ile 10 arasında bir şey olacak" dedi. Yazıcı kesin bir rakam veremeyeceğini ancak “barajın bir noktaya ineceğini” ve seçim sistemi için “daraltılmış bölge” uygulamasının getirildiği bir sistem üzerinde çalışıldığını kaydetti.

Yazıcı şu ifadeleri kullandı: “Türkiye'de yüzde 10 barajı uygulanıyor. Dünyada en yüksek barajı uygulayan ülke Türkiye... Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde çıta yüksek. Barajın çok anlamı kalmamış durumda ama herkesin parti kurması gibi bir gelenek de oluşabilir. Bunların denetlenmesi, takip edilmesi gibi konulara Cumhuriyet Başsavcılığı bakıyor. Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde bir çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak. Bir rakam söylemem çok doğru olmaz, baraj bir noktaya inecek.”

“Bu sistemde barajı neden savunuyorlar”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AKP’nin çalışmasına ilişkin partisinin tavrını açıkladı. Erkek şunları kaydetti: “Darbe tortularından kurtulalım diyoruz. 12 Eylül darbesinin en büyük tortusu seçim barajıdır. Ama AKP darbe hukukundan yararlandı 19 yıldır. Seçim barajı kanunla düzenleniyor. Kanunu değiştirecek sayıları vardı. Bugün gördüğümüz de gayri ciddi bir açıklamadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni savunuyorlar. Bu sistemde hükümet Meclis dışından oluşuyor. Bu sistemde barajı neden savunuyorlar? Referandum sürecinde bu sistemde baraj olmayacağını söylüyorlardı. Hani bu sistemde baraj olmayacaktı?” Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte yeni bir koalisyonun oluştuğunu söyleyen Erkek, “Bu sistemde kapalı kapılar arkasında yürüyen bir koalisyon var. Bu durum daha etik dışı.” dedi.

“Bir iktidar seçim kanunuyla oynamaya başlıyorsa gidicidir”

Parlamenter sistemde, temsilde adaletin sağlanabileceği düşük bir barajın tartışılabileceğini söyleyen Erkek, “Çünkü parlamenter sistemde hükümet Meclis içinden çıkar. Bu sistemde baraj neden olsun? Hükümet Meclis içinden çıkmıyor ki” ifadelerini kullandı. AKP ve MHP’nin ana omurgasını oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın tek dertlerinin “iktidarımızı nasıl koruyabiliriz” olduğunu kaydeden CHP’li Erkek, “Bir iktidar seçim kanunuyla oynamaya başlıyorsa gidici olduğu içindir. İlk seçimde gidecekler” dedi.

“İktidara geldiğimizde yeni anayasayı yapacağız”

CHP’nin parlamenter sistemde, yüzde 3 ya da yüzde 5 gibi makul bir barajı öngördüğünü, bu sistemde barajı savunmanın anlamı olmadığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AKP’nin yeni seçim barajı önerisini Meclis kürsüsünde eleştireceklerini söyledi. İlk seçimde iktidara geleceklerini kaydeden CHP’li Erkek, “AKP yeni Anayasa, demokratikleşme hamleleri yapamaz. Ama biz ilk seçimde iktidar olacağız ve demokratikleşmeyi de yeni Anayasa’yı da yapacağız” ifadelerini kullandı.

İyi Parti Genel Sekreteri Poyraz: Akp kendi temsilini arttırmaya çalışıyor

İYİ Parti Genel Sekreteri Av. Uğur Poyraz ise Cumhuriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, AKP’nin çalışmasında net bir tablo olmadığını, Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı olan MHP’nin de bir çalışma yaptığının açıklandığını söyledi. Poyraz, “Ortada net bir çalışma yok. Doğmamış çocuğa don biçiliyor” dedi. Av. Poyraz, AKP’li Yazıcı’nın açıkladığı çalışmayla ilgili olarak şunları kaydetti: “AKP’nin kendi temsilini arttırmaya, vatandaşın iradesini kendi lehine nasıl arttırabileceğine yönelik bir çalışma. Bu iktidarda olan AKP için normaldir. Ancak millet olan bitenin farkında, bunun yanıtını verecektir.” İYİ Parti Genel Sekreteri Poyraz, AKP’nin seçim barajı çalışmasıyla ilgili “Bu tarz konularda netleştikten sonra yorum yapmak daha iyi olacaktır” dedi.

"CHP’den seçim barajı açıklaması" haberi, 12 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 12 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP’den seçim barajı açıklaması haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP’den seçim barajı açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri