CHP'li Gamze Taşçıer'den Sayıştay raporu tepkisi: Devlet soyuluyor, AKP seyrediyor

CHP'li Gamze Taşçıer'den Sayıştay raporu tepkisi: Devlet soyuluyor, AKP seyrediyor

CHP'li Gamze Taşçıer'den Sayıştay raporu tep... "Bu soygundan bir çıkarınız mı var?"

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'te soru önergesi verdi. Taşçıer soru önergesinde, "Devletin hazinesine bağlanan hortum öylesine devasa ki gizlenemiyor. Devlet soyuluyor, Adalet ve Kalkınma Partisi seyrediyor" dedi.

Gamze Taşcıer, Sayıştay'ın dün yayınlanan Sağlık Bakanlığı 2021 Yılı Denetim Raporu'nu Meclis gündemine taşıdı. Taşcıer, raporla ilgili, Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Taşcıer, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Şehir Hastaneleri’nde hasta garantisi olmadığına dair Erdoğan’dan Sağlık Bakanı Koca’ya, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı’ndan eline her mikrofon alan AKP’li milletvekiline kadar açıklamalar yaptılar. Bir değil, sayısız kez söylediler bunu. Ama yine bir Sayıştay Raporu’nda bir kez daha ispatıyla görüyoruz ki, Adalet ve Kalkınma Partisi halka alenen ve bile isteye yalan söylüyor. Şehir Hastanelerine verilen garantileri raporda açık ve net bir şekilde görüyoruz. Tek göremediğimiz ne kadar ödendiği. Onu da açıklamamak için kâğıt üzerinde nasıl türlü türlü numaralar yaptıklarının detayları var raporda. Hatta sadece hasta garantisi de değil, laboratuvar testlerine dahi verilen garantilerin tespiti yapılmış. Tüp bebek testleri için bile garanti kalemi belirlemişler, yüklenici şirketlere vatandaşın vergilerinden toplanan paraları aktarıyorlar. Bu açık ve net bir soygun düzenidir. Alınmayan hizmet için açıklamaya korktukları miktarlarda paraları Devlet’in kasasından alıp, bir avuç kişinin cebine koyuyorlar.

"Bu soygundan bir çıkarınız mı var?"

Şehir Hastaneleri’nin yapım sözleşmelerinde yer alan lakin şirketin yapmadığı ya da ekipman olarak temin etmediği iş ve kalemleri toplam yatırım tutarından düşmemişler. Bu ne demek, yapılmayan iş ve temin edilmeyen ekipmanlar nedeniyle verilen hizmetlerde eksilmeler olmuş. Ama Bakanlık bunu tümüyle göz ardı edip şirketlere tam miktarda, yani olmayan şeyler sanki varmış gibi para ödemeye devam etmiş. Sadece bu da değil, sözleşmelere göre bu hastanelerin belli hizmetlerdeki enerji harcamalarının hesaplanması ve ilgili hizmetin alındığı görevli şirketlerden tahsis edilmesi gerekiyor. Yani ihaleye girerken şirketler kabul etmiş, harcadığımız elektriği, suyu, doğalgazın ücretini öderiz demişler. Ama bunun da tahsilatını yapmamışlar ve kamuyu bir başka yerden daha zarara uğratmışlar. Belirlenen ticari alanların sınırlarını aşıp kullanmış şirketler, ses etmemişler. İdarenin kullanması gereken depoları işgal etmişler, bedelini almamışlar. Sözleşme gereği şirketlerin yapması gereken hizmetler, mesela tıbbi görüntüleme gibi hizmetler kamu personeli eliyle verilmiş, buna da ses etmemişler. Devlet’in hazinesine bağlanan hortum öylesine devasa ki gizlenemiyor. Devlet soyuluyor, Adalet ve Kalkınma Partisi seyrediyor. Şu sorunun cevabını arıyoruz, bu soygundan bir çıkarınız mı var? Bu sorunun cevabını bugün alamazsak da, yarın iktidarımızda tüm bunları tek tek ortaya çıkaracağız. Kimse merak etmesin, Devlet’te hiçbir belge kaybolmaz.

"Açıkça kamu zarara uğratılıyor"

Şehir Hastaneleri’nde sözleşme gereği trijenerasyon sistemi kurdurtmuşlar, parasını ödüyorlar lakin birçok hastanede hiç kullanılmadan öylece bırakılmışlar. Sayıştay cihazların yüksek maliyetli olduklarının altını çizmiş ve atıl bırakılmasına karşın bir önlem alınmadığını tespit etmiş. Hatta Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü 2018’de bir rapor yazıp gerekli teknik personel bulunmadığı için hastanelerin devreye girmesine rağmen cihazların kapalı vaziyette beklediğini belirtmiş. Buna rağmen yıllar geçmiş, hala bu cihazlar atıl vaziyette bekletiliyor. Yani açıkça kamu zarara uğratılıyor. Biz CHP olarak gelecek nesillerden dahi çalan, halk sağlığını önceleyen değil, birilerinin zenginliğine zenginlik katmayı önceleyen bu modeli ortadan kaldıracağız. Kamucu sağlık sistemini devreye alacağız. Tüm bu soygunların da hesabını halk adına soracağız.”

CHP'li Taşcıer'in Bakan Koca'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

1. Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2021 yılı Denetim Raporu’nda, İdare tarafından Şehir hastanelerinde görevli şirkete taahhüt edilen talep garantilerinin nazım hesaplar kullanılarak muhasebeleştirilmediği ve bilanço dipnotlarında gösterilmediği ifade edilmiştir. Şehir Hastaneleri’nde ‘garanti’ olmadığı yönünde defalarca kez tekrarladığınız beyanlarınız göz önüne alındığında, Sayıştay olmayan bir şeyi mi tespit etmiştir?

2. Sayıştay’ın bir önceki yıl Denetim Raporu’nda da yer verdiği üzere, KÖİ modeli kapsamında yapılan Şehir Hastaneleri için görevli şirketlere taahhüt edilen talep garantisi tutarlarının nazım hesaplar kullanılarak zamanında, tam, doğru ve gerçeğe uygun değerler üzerinden muhasebeleştirilip bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerektiğine dair tespiti yer almasına karşın, aynı tespit bu yılki raporda da yer almıştır. Bakanlığınız bu usulsüzlüğü gidermemekte neden ısrar etmektedir?

3. Bugüne dek Şehir Hastaneleri için ödenen garanti tutarları toplamda ne kadar olmuştur?


4. Sayıştay, Şehir Hastaneleri yapımlarında sözleşme gereği trijenerasyon sistemi kurdurulduğunu, ancak birçok cihazın bugüne dek hiç çalıştırılmadan atıl vaziyette beklediğini tespit etmiştir. Bu sistemlerin çalışması için gerekli teknik personel neden istihdam edilmemektedir? Bugüne dek bu sistemlerin atıl bırakılması nedeniyle oluşan kamu zararı ne kadardır?

5. Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde görevli şirket tarafından ihale şartlarında öngörülen ticari alana karşılık İdare’ye ödenmesi hüküm altına alınan bedelin, görevli şirketin Sözleşme’de öngörülenden daha fazla alanda ticari faaliyet ifa etmesine rağmen orantılı olarak arttırılmamasının sebebi nedir? Kamunun bu nedenle uğradığı zarar ne kadardır?

6. Bazı şehir hastanelerinde çamaşır, yemek, laboratuvar, görüntüleme ve sterilizasyon hizmetleri için kullanılan alanlarda görevli şirketlerin birim fiyat tekliflerine dahil olmasına rağmen ısıtma ve soğutma için kullanılan enerji tüketim giderlerinin tahsil edilmemesinin sebebi nedir? Kamunun bu nedenle uğradığı zarar ne kadardır?

"CHP'li Gamze Taşçıer'den Sayıştay raporu tepkisi: Devlet soyuluyor, AKP seyrediyor" haberi, 29 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 29 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Gamze Taşçıer'den Sayıştay raporu tepkisi: Devlet soyuluyor, AKP seyrediyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Gamze Taşçıer'den Sayıştay raporu tepkisi: Devlet soyuluyor, AKP seyrediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:36 Tatilcilere Müjde! THY 4 Günlük İndirim Kampanyası ile Hayallerinizdeki Tatile Ucuz Uçun!
  2. 23:22 Kızılcık Şerbeti'nin Yapımcısı Müjdat Gezen'e Olay Sözler İle Çıkıştı!
  3. 23:17 Alina Boz Hamile Mi? Alina Boz Bu Yüzden Mi Evlendi?
  4. 23:17 Otomobil sektöründe yeni dönem: Tüketicilerin mağduriyetine çözüm yolda
  5. 23:12 Aziz Yıldırım'ın Savaş Gemisi Denizlerde!
  6. 23:11 SON DAKİKA: Süper Lig'de sürpriz gelişme! Teknik adam istifa etti!
  7. 23:11 Sindirim için en iyi meyve!
  8. 23:09 Uzmanlar öneriyor: Kelle paça yerine bunu tüketin!
  9. 23:07 Çamaşır makinesini art arda 2 kez çalıştırmamalısınız!
  10. 23:05 Kırk yaşından sonra yaşamı tamamen değişecek üç burç!
  11. 23:04 Çamaşır suyu lekesi sizi üzmesin: Çat diye çıkaran yöntem!
  12. 23:01 Dahi misin? Kibriti 20 saniyeden daha kısa sürede hareket ettirerek bunu kanıtlayın!
  13. 22:59 Yalnızlık ömrü kısaltıyor!
  14. 22:56 Uzmanlardan maske takın uyarısı: İlkbaharda geri döndü!
  15. 22:54 Mahmut Usta’nın yıllara meydan okuyan çorba tarifi!
  16. 22:53 Bağırsakları motor gibi çalıştırıyor kabızlığa son veriyor!
  17. 22:51 Yemekten hemen sonra çay içmek zararlı mı?
  18. 22:43 Temmuz zammı öncesi memur ve emeklilere müjde! Yeni oranlar belirlendi
  19. 22:43 Üreticiler zor durumda! Önce gübre, şimdi de yem fiyatları artıyor
  20. 22:36 AKP’de yeni anayasa çatlağı oluşuyor!
Politika Haberleri