CHP'li Sarı: 2015'te çıkarılan kanundaki doğalgaz depolama tesisleri bile tamamlanmadı

CHP'li Sarı: 2015'te çıkarılan kanundaki doğalgaz depolama tesisleri bile tamamlanmadı

CHP'li Sarı: 2015'te çıkarılan kanundaki doğ... CHP'li Sarı, HaberTürk ekranlarında Kübra Par'ın sunduğu Açık ve Net programının konuğu oldu.

CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz'de yeni keşfedilen gaz rezerviyle ilgili vatandaşa '2023 müjdesi' açıklaması hakkında, toplam rezervin Türkiye'nin 11-12 yıllık ihtiyacına karşılık geldiğini ifade etti. 2023'te günlük 10 milyon metreküp gaz rezervinin kullanır hale geleceğini hatırlatan Sarı, "Bu da yıllık 3.6 milyar metreküp yapar. Yani Türkiye'nin 1 yıllık ihtiyacının yüzde 5'i kadar. Bunu küçümsemiyorum, faturaları etkileyemeyecek çapta olduğunu anlatıyorum." dedi

Erdoğan'ın doğalgaz rezervleri duyurması hakkında, "Sevindirici bir gelişme biz muhalefet olarak bunu destekliyoruz" diyen Müslim Sarı, "Türkiye'nin kendi yerli kaynaklarına sahip çıkması, bu kaynakları potansiyele çevirmesi, bunları çıkartması, ekonomiye katkı sağlaması tüm bunlar güzel gelişmeler ancak büyük resme baktığımız zaman durum çok farklı. Az önce sordunuz ya 'faturaları ne kadar etkileyecek?' diye işte bu kadar büyük etki yaratacak bir gelişme değil." ifadelerini kullandı.

"Çıkarılan gaz Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 5'i"   

Yapılan projeksiyonlara göre Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının 55-60 milyar metreküp olduğunu vurgulayan Sarı, "Toplam 710 milyar metreküp doğalgaz çıkartılırsa ve hiç yurtdışından kaynak kullanmazsak 11 yıl 12 yıl yetebilecek kadar doğalgaz rezervi keşfetmiş bulunuyoruz. Birincisi Bunu küçümsemiyorum, faturaları neden etkileyemeyecek çapta olduğunu anlatıyorum. İkincisi 2023'te günlük 10 milyon metreküp gaz rezervi kullanır hale gelecek. Bu da yıllık 3.6 milyar metreküp yapar. Yani Türkiye'nin 1 yıllık ihtiyacının yüzde 5'i kadar. 2027’de maksimuma çıkacak çıktığında ise günlük 40 milyon metreküp olacak. Erdoğan o yüzden 'ben bunu sanayiye vermeyeceğim, tamamını hanelere vereceğim diyor." diye konuştu.

"Vatandaş vaatlere değil faturasına bakacak"   

Keşfedilen gazın 2023’ün ilk çeyreğinden sonra sisteme gireceğini hatırlatan Sarı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kış geçmiş olacak ve vatandaş gerçeği görecek; faturalarında indirim olacak mı olmayacak mı buna bakacak. Yani vaatler, sözler de bir yere kadar. Ne diyecek vatandaş? bir sonraki sene faturalar düşecek diye şimdiden sana oy mu verecek. Şuana bakacak vatandaş, şu anki faturalarına bakacak."

"İndirim olacak algısı yaratmak doğru bir yaklaşım değil"   

Tüm bunları doğalgaz keşfini küçültmek için söylemediğinin altını çizen Sarı, "Kuşkusuz bunlar çok önemlidir. Az önce siz dediniz ya 'siyaset üstü değerlendirdiğimizde çok olumlu' diye. Biz de siyaset üstü bakmak isteriz bu meseleye. Bunu bir seçim propagandası haline getirmek, 'faturalarınız ucuzlayacak' demek ve vatandaşlara hemen sanki ocak ayında indirim olacakmış hissi yaratarak bir politik algı yaratmak doğru bir yaklaşım değil" dedi.

"2015'te çıkardığımız kanunun gereğini daha yerine getirmedik"   

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arz güvenliği ile ilgili geçmişte yaptığı açıklamalara da dikkat çeken Sarı şunları kaydetti:

"Erdoğan iki tane doğalgaz deposundan bahsediyor. 'Biz 2023 hedefleri çerçevesinde yıllık doğalgaz ihtiyacımızın 5 de biri kadar depolama yapma ile ilgili olarak kanun çıkarttık' diyor. Yani ne demek '20 milyar küp doğalgaz depolama tesisi kurmalıyız ki doğalgazda arz güvenliği sağlayabilelim.' Bugün 4.5 milyar ile övünüyor. 2023'e kaldı şurada 5 gün 4.5 milyar ile övünüyor ve diyor ki bu 4.5 milyar artı boru hatlarıyla biz gaz merkezi olacağız. Biz zaten 2015’de çıkarttığımız kanunun gereğini bile daha doğalgaz depolama tesisleri olarak gereğini yerine getirmemişiz"

"CHP'li Sarı: 2015'te çıkarılan kanundaki doğalgaz depolama tesisleri bile tamamlanmadı" haberi, 28 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 28 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Sarı: 2015'te çıkarılan kanundaki doğalgaz depolama tesisleri bile tamamlanmadı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Sarı: 2015'te çıkarılan kanundaki doğalgaz depolama tesisleri bile tamamlanmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  2. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
  3. 15:10 Japonya'da Dolar Karşısında Yen Değer Kaybı Endişesi: Yetkililerden Uyarı ve Hazırlık Sinyali
  4. 15:07 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Kararlılık Artıyor
  5. 15:05 Gönül Dağı Setinde Taciz Skandalı: Mahkeme Kararı Açıklandı!
  6. 15:03 Dondurma Kaşığı İle Çikolatalı Kurabiye Tarifi!
  7. 14:57 Saç Derisi Sorunlarına Doğal Çözümler: Sağlıklı Saçlar İçin Yöntemler!
  8. 14:56 Bu 5 Şehir Tehlikede! Meteoroloji İki Gün Boyunca Uyardı: Tehlikeli Hava Durumu Kapıda!
  9. 14:54 Beyaz Eşya Seçimi Kabusa Dönmesin! Yeni Evlenecekler Dikkatli Olsun!
  10. 14:53 Kayıp Klimt Tablosu: Viyana'da Açık Artırmada 32 Milyon Dolara Satıldı
  11. 14:52 Fenerbahçe, Beşiktaş derbisi için hazırlıklara devam ediyor
  12. 14:49 Ekrem İmamoğlu: "Kanal İstanbul projesi ihanettir"
  13. 14:48 Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!
  14. 14:47 Unlubitlerin Yaydığı Virüs, Batı Afrika'daki Kakao Üretimini Tehdit Ediyor
  15. 14:45 Arizona Mahkemesi, 2020 Seçimine Müdahale Davası: Giuliani ve Meadows Dahil 18 Kişiye Dava Açıldı
  16. 14:38 Galatasaray'ın Transfer Hareketi: Davy Klaassen İle Anlaşma Sağlandı!
  17. 14:34 Ankara'yı Yarın Yağmur ve Rüzgar Kasıp Kavuracak! Şiddetli Fırtınaya Karşı Hazırlıklı Olun!
  18. 14:33 Küresel Isınma Avrupa'da Sivrisinek Kaynaklı Hastalıkları Artırıyor: Uzmanlar Uyarıyor
  19. 14:29 Çocukluk İstismarı ve Beyin: Yapay Zeka İncelemesi, Travmanın Genç Beyinleri Nasıl Etkiliyor?
  20. 14:25 Orta Akdeniz'de Düzensiz Göç: 23 Nisan Kazasıyla Ölü Sayısı 510'a Yükseldi
Politika Haberleri