Çiftçinin gübre isyanı büyüyor! Gübre fiyatları dolarla yarışıyor
Çiftçinin gübre isyanı büyüyor! Gübre fiyatl... Doların psikolojik sınır olan 10 lirayı hızla geçip 11 lira 27 kuruşa dayanması üretici için en önemli kalemlerin başında gelen gübre fiyatlarını da olumsuz etkiledi.
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Döviz arttıkça her şey zamlanıyor. Şu an dolar 1 dolar 11,2743 TL.Ürenin tonu ödeme tarihine göre 11,700 ile 12,300 Lira arasında değişiyor" diyerek artan maliyetlere dikkat çekti.
Merkez Bankası'nın faiz kararı sadece doları değil gübre fiyatlarını da uçurdu. Üre gübresinin tonu 11 bin lirayı aştı.
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım gübre fiyatlarında oluşan fahiş rakamlara dikkat çekti. 'Gübre dolarla yarışıyor' dedi.
Merkez Bankasının faiz indirim kararının ardından döviz kurları çıkmaya devam ederken, gübre fiyatları da yükselmeye devam ediyor. 16 ay önce bin 800 TL/Ton olan üre gübresinin fiyatı gelen son zamla birlikte 11 bin lirayı aştı.
Gübre fiyatlarına gelen fahiş zamlar, ülkenin tarımsal üretimini de olumsuz etkiliyor. Çiftçiler, artan fiyatlardan dolayı gübresiz ekim yapıyorlar. Bu durum da ülkenin tarımsal verimliliğini olumsuz etkileyecek.
DİĞER GÜBRELERE DE YENİ BİR ZAM GELECEK
Ziraat mühendisi Faik Toy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Üre gübresinin ton fiyatının 11 bin lirayı aştığını belirtti. Diğer gübre çeşitlerine ise yeni zamların geleceğinin bilgisini aldığını dile getiren Toy, şunları kaydetti: Tohum ekimini buğday ve arpada gübreyi %50 kısarak, yerli kırmızı mercimekleri ise tamamen gübresiz ekerek bitirdik, yabancı ot kontrolü için çıkış öncesi ilaçlama işlemlerini de bugün bitirdik. Kuraklık riski hala devam ediyor, bundan sonra yağmur yağışlarını bekleyeceğiz.
Gübre dolarla yarışıyor
— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) November 19, 2021
Döviz arttıkça her şey zamlanıyor
- Şu an dolar 1 dolar 11,2743 TL
- Ürenin tonu ödeme tarihine göre
11,700 ile 12,300 Lira arasında değişiyor
- Mazota 50 kuruş, benzine 52 kuruş zam bu gece yarısı yürürlüğe girecek. pic.twitter.com/FBFwTBd4s5
TÜİK GİRDİ MALİYETLERİNİ AÇIKLADI
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), eylülde yıllık bazda yüzde 27,79, aylık bazda yüzde 1,56 artış gösterdi.
Buna göre, endeks eylülde bir önceki aya göre yüzde 1,56, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 17,30, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,79 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 22,19 yükseldi.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 0,42, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 1,74 artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 23,23, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 28,55 artış görüldü.
ALT GRUPLAR
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırayla yüzde 10,20 ile tohum ve dikim materyali, yüzde 12,33 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 15,64 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırayla yüzde 71,47 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 43,67 ile bina bakım masrafları ve yüzde 42,28 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) olarak kayıtlara geçti.
Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 0,09 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 0,37 ile veteriner harcamaları oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 6,21 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 3,31 ile enerji ve yağlar olarak gerçekleşti.
Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 0,03 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) olarak belirlendi.
"Çiftçinin gübre isyanı büyüyor! Gübre fiyatları dolarla yarışıyor" haberi, 19 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 19 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan Çiftçinin gübre isyanı büyüyor! Gübre fiyatları dolarla yarışıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çiftçinin gübre isyanı büyüyor! Gübre fiyatları dolarla yarışıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.