Çileğin şekli bozuldu: Sebebi hormon değil

Çileğin şekli bozuldu: Sebebi hormon değil

Çileğin şekli bozuldu: Sebebi hormon değil Antalya'da seralarda üretilen çileğin iri ve şeklinin bozuk olması, 'hormon mu kullanılıyor' sorusunu akla getirdi. Çilekteki şekil bozukluğunun, kış mevsiminin soğuk geçmesinden kaynakladığı belirtildi.Türkiye'nin örtüaltı...

Antalya'da seralarda üretilen çileğin iri ve şeklinin bozuk olması, 'hormon mu kullanılıyor' sorusunu akla getirdi. Çilekteki şekil bozukluğunun, kış mevsiminin soğuk geçmesinden kaynakladığı belirtildi.

Türkiye'nin örtüaltı yaş meyve sebze üretiminde öncü kent Antalya'da çilek üretimi çok yaygın. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde 8,50 TL ile 14 TL arasında satılan çileğin fiyatı, pazar ve marketlerde ise 15- 20 TL'yi buluyor. Antalya'nın yanı sıra Mersin ve Adana bölgelerinde üretilen çileklerde şekil bozuklukları dikkat çekiyor. Çilekteki şekil bozukluğu ve iriliği, tüketicide 'hormon mu kullanıyor' sorusunu akla getiriyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Onur Kurulu Başkanı Vahap Tuncer, bu sene yağışların ve kapalı gün sayısının fazla olması nedeniyle tüm sebzelerde verimde düşüklük ve kalitede bozulma yaşandığını söyledi. Tuncer, “Mesela biberde, hıyarda da şekilde bozulmalar, küçülmeler görüldü. Benzer görüntüleri seralarda yetişen çileklerde görmek mümkün" dedi.

Çilek meyvelerinin farklı şekillerde veya şekilsiz olmasının iklim koşullarından kaynaklandığını aktaran Tuncer, havaların soğuk gitmesi nedeniyle bitkilerin yeterince beslenemediğini de belirtti. Tuncer, “Verimde azalmayla birlikte şekil bozukluğu da yoğun olarak görüldü. Güneşli gün sayısı çok azdı, hava kapalıydı. Bu yıl çok sayıda don yaşandı. Soğuk havanın ve gece-gündüz sıcaklık farkının artması üzerine tüm sebzelerde olduğu gibi çilek ve diğer meyvelerde de şekil bozuklukları ortaya çıktı" diye konuştu.

Vahap Tuncer, havaların ısınmasıyla birlikte sera ürünlerinin daha fazla sulanıp, gübreleme olanağına kavuşacağını, günlerin uzaması ve güneşin yüzünü daha çok göstermesiyle bitkilerin daha çok fotosentez yapabileceğini belirterek, verim ve kalitede yaşanan sorunların da sona ereceğini kaydetti. Çilekte vatandaşın zannettiği gibi döllenmeyi sağlamak amacıyla hormon kullanılmadığını söyleyen Tuncer, "Çileğin iri olması, kamuoyunda hormon diye algılanıyor. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen çilek çeşitleri Amerikan kökenli türlerdir ve çok iri meyveleri olur. Bu nedenle iri meyve hormondan kaynaklanan bir durum değil" dedi.

İri meyveli ve şekil bozukluğu bulunan çileklere bakarak, 'hormonlu' diye tüketimden vazgeçilmesinin doğru olmadığını aktaran Vahap Tuncer, "Zaten bu dönemdeki çilekler seralarda üretiliyor, açık alanda üretim henüz başlamadı. O nedenle sera koşullarında üretilen çileklerin iri, gösterişli olmasında bir sakınca yoktur. Çilek fiyatlarının yüksek olmasının sebebi de soğuk havayla ilgili. Isıtma yoğun yapıldı ve maliyeti artırdı. Havanın soğuk olması hem verimi düşürdü, hem de düşük arz nedeniyle fiyatları artırdı. Nisan sonunda havaların ısınması ve açık alan üretiminin devreye girmesiyle fiyatlar düşecektir" diye konuştu.

"Çileğin şekli bozuldu: Sebebi hormon değil" haberi, 30 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Çileğin şekli bozuldu: Sebebi hormon değil haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çileğin şekli bozuldu: Sebebi hormon değil 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
    2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
    3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
    4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
    5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
    6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
    7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
    8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
    9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
    10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
    11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
    12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
    13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
    14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
    15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
    16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
    17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
    18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
    19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
    20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
    Haberleri