Çin Büyükelçisi Xie Feng: Çin, istikrar ve emniyet sunacak bir kaynak

Çin Büyükelçisi Xie Feng: Çin, istikrar ve emniyet sunacak bir kaynak

Çin Büyükelçisi Xie Feng: Çin, istikrar ve e... Çin'in ABD Büyükelçisi Xie Feng, dünyanın karmaşık bir dönemden geçmiş olduğu günümüz ortamında Çin'in, azca bulunan istikrar ve oldukça gereksinim duyulan emniyeti sunacak bir kaynak bulunduğunu ifade ederek, Beijing'in Washington ile diyaloğa her vakit açık bulunduğunu belirtti.

WASHİNGTON, 8 Haziran (Xinhua) -- Çin'in ABD Büyükelçisi Xie Feng, dünyanın karmaşık bir dönemden geçtiği günümüz ortamında Çin'in, az bulunan istikrar ve çok ihtiyaç duyulan emniyeti sunacak bir kaynak olduğunu ifade ederek, Beijing'in Washington ile diyaloğa her zaman açık olduğunu belirtti.

Xie, yeni görevine başlaması nedeniyle Çarşamba günü ABD-Çin İş Konseyi'nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikteki konuşması sırasında söz konusu açıklamayı yaptı.

Çin'in politikasının açık ve şeffaf, izlediği yolun ise net olduğunu söyleyen Xie, "Başka ülkeleri istila etmek veya hegemonya kurmak genlerimizde yok. Ne dünyaya egemen olma ne de başkalarına meydan okuma niyetindeyiz" dedi.

Çin'in ekonomik toparlanmasının sağlam ilerlediğini ve parlak fırsatlar sunduğunu söyleyen Xie, ülkedeki devasa pazarın, iyi işleyen sanayi sisteminin, yüksek kaliteli iş gücü ve öngörülebilir iş ortamının Çin'e yeri doldurulamaz bir nitelik kazandırdığına işaret etti. Xie, Airbus'ın kısa süre önce Tianjin'de ikinci bir üretim hattı inşa etme planını duyurduğunu, Tesla'nın da Shanghai'da bir mega fabrika kuracağını açıkladığını hatırlattı.

Çin'in eşi görülmemiş fırsatlar yaratacak dışa açılım politikasındaki kararlılığının altını çizen Xie, Çin'in aynı zamanda dünyanın en büyük mal tüccarı, doğrudan yabancı yatırımcılar için en doğru adres ve küresel bir üretim merkezi olduğunu vurguladı.

50'den fazla ülke ve bölgenin ana ihracat pazarı, 140'tan fazla ülke ve bölgenin ise büyük ticaret ortağı olan Çin'in uluslararası sanayi ve tedarik zincirlerine derinden entegre olduğunu belirten Xie, Çin'in kapılarını kapatması için hiçbir neden olmadığını vurguladı.

Çin'in barışçıl kalkınma yolunda ilerlediğini ve dünyada kilit rol oynadığını kaydeden Xie, Çin'in barış için bağımsız bir dış politika izlemeye devam ettiğini, ayrıca Çin'in insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum inşa etmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Xie ayrıca, Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Rusya'yı ziyaret ettiğini ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile telefonda görüştüğünü, ayrıca Çin hükümetinin Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui'nin Ukrayna ve dört farklı ülkeyi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki ilişkinin yeniden kurulmasında oynadıkları rolden memnun olduklarını söyleyen Xie, Çin-Orta Asya Zirvesi'nin başarılı geçtiğini, ayrıca Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi'nin memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Büyükelçi, Çin-ABD ikili ilişkilerine ilişkin ise Beijing'in her zaman Washington ile diyaloğa açık olduğunu belirterek, ikili ilişkinin her yönüyle idare edilmesinin asli önem taşıdığını ifade etti.

Xie, Çin ve ABD'nin bir zamanlar 100'den fazla diyalog mekanizmasına sahip olduklarını, fakat herkesin bildiği nedenlerden dolayı bunların rafa kaldırıldığını belirtti. ABD'nin son zamanlarda üst düzey temasları artırıp Bali gündemine geri dönme niyetini dile getirdiğini belirten Xie, riski azaltmanın ve ilişkileri istikrara kavuşturarak iyileştirmenin bir yolunu bulma yönündeki umudundan da bahsetti.

Xie, diyaloğun karşılıklı saygıya dayanması ve gerçek sonuçlar hedeflemesi gerektiğine işaret etti. Karşı tarafı yaptırım listesine koyarken diyalog ve işbirliği arayışına girmenin kesinlikle doğru bir yol olmadığını belirten Xie, tarafların sadece kendi iyiliğini hesaba katmasıyla yürütülen diyaloğun da işe yaramayacağını sözlerine ekledi.

"Çin Büyükelçisi Xie Feng: Çin, istikrar ve emniyet sunacak bir kaynak" haberi, 08 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Çin Büyükelçisi Xie Feng: Çin, istikrar ve emniyet sunacak bir kaynak haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çin Büyükelçisi Xie Feng: Çin, istikrar ve emniyet sunacak bir kaynak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:21 Husiler, Aden Körfezi’nde bir İsrail gemisini vurduklarını açıkladı
  2. 09:17 İsias Otel davası ikinci duruşması bugün görülecek: Kıbrıslı aileler 3 talepte bulunacak
  3. 09:08 Cem Yılmaz'dan Hasan Can Kaya'ya gönderme
  4. 09:04 İnsan sağlığının hiçe sayılıyor: Et ve Süt Kurumu'nun ithal etlerinde yönetmeliğe aykırı uygulama
  5. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı
  6. 08:50 Cemaat içerisindeki bölünme milyonlarca liralık vurgunu ortaya çıkardı
  7. 08:47 THY’deki huzur hakları dudak uçuklatıyor
  8. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  9. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  10. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  11. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  12. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  13. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  14. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  15. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  16. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  17. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  18. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  19. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  20. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
Dünya Haberleri