Çin, insanlı Ay misyonlarında iki yeni uzay aracı kullanacağını duyurdu
Çin, insanlı Ay misyonlarında iki yeni uzay ... Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA), 2030 senesinde başlamayı planladığı yeni Ay görevlerinde kullanılacak taşıyıcı mekiğin adının "Mıngcou" ve iniş aracının adının "Lanyüe" olduğunu duyurmuş bulundu.
Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA), yeni Ay görevlerinde kullanılacak taşıyıcı mekiğin adının "Mıngcou" ve iniş aracının adının "Lanyüe" olduğunu duyurdu. "Mıngcou", Çin'in uzay programında yeni bir personel taşıyıcı mekiği olarak, taikonautların Ay ve diğer uzay görevlerine nakledilmesinde kullanılacak.
Planlara göre, Mıngcou adlı bu iki modelin, Çin'in kendi uzay istasyonuna personel taşıyan Şıncou (kutsal gemi) mekiklerinin yerini alması hedefleniyor. 9 metre uzunluğunda, 4,5 metre genişliğinde ve 22 ton ağırlığında olması öngörülen personel mekiği, üç taykonotu taşıyabilecek kapasitede olacak.
"AY'I KUCAKLAMAK"
Lanyüe adı verilen iniş aracının, "Ay'ı kucaklamak" anlamına gelen Çince bir isme sahip olacağı planlanıyor. İniş aracı iki parçadan oluşacak: biri Ay modülü, diğeri ise ateşleme modülü olacak. Tahmini olarak 26 ton ağırlığında olan iniş aracının, tek seferde iki taykonotu ve 200 kilograma kadar ağırlıktaki bulgu araçlarını Ay yüzeyine indirmesi hedefleniyor. Araçların isimleri, bir uzman grubu tarafından, kamuoyundan gelen yaklaşık 2 bin öneri arasından seçildi.
Mıngcou adı, Çin'in Ay'a insanlı seferleriyle başlayacak yeni uzay macerasını temsil eden bir isim olup "düş gemisi" anlamına gelmektedir.
Lanyüe ise "Ay'ı kucaklamak" anlamına gelen bir isimdir ve adını Çin'in kurucusu Mao Zıdong'un 1965'te yazdığı bir şiirde geçen bir ifadeden almaktadır.
Bu araçların adları, Çin'in kainatın keşfine ve Ay'a yolculuğa yönelik duyduğu tutku ve özgüvene atıfta bulunmaktadır.
KEŞİF GÖREVLERİ VE ÜS KURMA PLANI
Çin, 2030 yılına kadar Ay'a insanlı sefer düzenleyerek yüzeyine ayak basmayı hedefliyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CMSA), Ay'da tamamen işlevsel bir araştırma üssü kurmayı amaçlayan üç aşamalı bir planını açıkladı.
"Uluslararası Ay Araştırma Üssü" (ILRS) adı verilen proje kapsamında, istasyonun temel halinin oluşturulması için ilk aşamada, 2028'e kadar 3 keşif görevi gerçekleştirilecek.
Bu çerçevede, 2024 yılında Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak amacıyla "Chang'e 6", 2026'da Ay'ın güney kutbunda keşif yapmak için "Chang'e 7" ve 2027'de doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için testler yapmak için "Chang'e 8" görevleri planlanıyor.
İkinci aşamada, 2030 ile 2040 arasında Ay'da araştırma üssünün inşası için beş insanlı sefer gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Üçüncü aşamada ise 2040 ile 2050 arasında ILRS'yi bir uygulama odaklı üsse dönüştürmek için daha ileri altyapı çalışmaları yapılacak.
İstasyonun, 2050'ye kadar Mars, Venüs ve ötesindeki uzay görevlerini destekleyebilecek çok yönlü bir araştırma üssü haline getirilmesi hedefleniyor.
"Çin, insanlı Ay misyonlarında iki yeni uzay aracı kullanacağını duyurdu" haberi, 25 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Çin, insanlı Ay misyonlarında iki yeni uzay aracı kullanacağını duyurdu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çin, insanlı Ay misyonlarında iki yeni uzay aracı kullanacağını duyurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.