Çocukların önünde ‘Hikikimori’ tehlikesi

Çocukların önünde ‘Hikikimori’ tehlikesi

Çocukların önünde ‘Hikikimori’ tehlikesi Okul çağındaki çocukların önünde yeni ufuklar açan teknoloji tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar ekran bağımlığının bir yan etkisine daha dikkati çekti. Prof. Dr. Tuncay Dilci, çocukların ‘içeri çekilme, hapsedilmiş olma’ anlamına gelen ve Japonca bir terim olan ‘hikikomori’...

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, ‘içeri çekilme, hapsedilmiş olma’ anlamına gelen ve Japonca bir terim olan ‘hikikomori’ sendromu hakkında uyarılarda bulunmuş oldu. Prof. Dr. Dilci, yapay zeka ve algoritmik sistem vasıtasıyla dijitanaliz tekniği ile 2 bin 300 çocuk üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi.

Prof. Dr. Dilci, “Hikokomori, Japonya’da özellikle kendilerini dijital nesne kullanımına bağlı olarak izole eden ve benlik algılarında birtakım sıkıntılar yaşayan çocukların durum ifade eden bir kavramdır. Bu sendroma göre, sosyal yalıtım ve benlik algısında ciddi anlamda bir mesele yaşandığı yönünde bulgulara ulaştık. Çocukların şu anda maalesef yüzde 28’i, hikokomori sendromuna maruz kalmaktadır. Çocuklar genel anlamda videolu oyunlar oynayarak, odalarında zaman geçiriyor. Dış dünyadan zevk alamama gibi davranışlara yöneliyorlar. Bu olayın yaşam boyu devam etme riski var; bu tip çocukların dost ve sosyal ilişkisi olmayacak. İçine kapanma ile birlikte bir sosyal yalıtım durumu söz mevzusudur. Çevreyle etkili ve verimli iletişim kurmama, hatta ve hatta iletişimi kesme durumuyla bile karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Toplumsal anlamda önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Dilci, “Bu toplumsal anlamda özellikle psikososyal etkinliklerin yoğunlaştığı ve özellikle toplumu ilgilendiren sahalarda bu çocuklarımızı dijital nesneden uzak bir şekilde eğitmek ve yeniden rehabilite etmek durumundayız. Dolayısıyla aile içerisinde iletişimi güçlendirici, aile içi planlama ve dijital diyet diyebileceğimiz aile içinde iletişimi kuvvetli kılacak anlar oluşturmalıyız. Dijital nesnelerin olmadığı durumları ifade edecek yaşam biçimi benimsenmelidir. Okul ve iş ortamında da gene öğretmenlerimizin bu mevzuda çocuklarımıza rehberlik edecek ve onları aydınlatacak birtakım eğitim formatörleri yetiştirilmelidir. Bu genel anlamda sosyal becerisi zayıf ve içerisine kapanık çocuklarda daha çok görülür. Bu tip çocuklar mesleki yetişme mevzusunda yetersizlikler veya geride kalma ve gene toplumsal anlamda dışlanmaya maruz kalabilirler” diye konuştu.

"Çocukların önünde ‘Hikikimori’ tehlikesi" haberi, 27 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Çocukların önünde ‘Hikikimori’ tehlikesi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocukların önünde ‘Hikikimori’ tehlikesi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:02 Show TV'nin Bahar Dizisine İddialı Rakip! Kanal D'den Yeni Dizi Sürprizi!
  2. 00:01 Altın Sahipleri Dikkat! 2 Ay Sürecek Bu Olay Yarın Başlıyor! Hazırlıklı Olun!
  3. 23:58 MEB öğretmen atamaları belli oldu!: Proje okullarına başvuru tarihleri de açıklandı!
  4. 23:56 Tek ısırığı ile öldüren yılan görüldü!: İşte Türkiye'nin en zehirli yılanı!
  5. 23:54 Çinli kadınlar neden yalnızca kaynar su içiyor?
  6. 23:53 İşte Turkcell'in yeni yönetim kurulu!: Peki, hangi isimler atandı?
  7. 23:50 SPK 2 şirketin ilk halka arzını onayladı!: Peki, bunlar hangi şirketler?
  8. 23:48 Esnaf, emekli ve dar gelirli vatandaşlar için müjde geliyor!: Torba yasası belli oldu!
  9. 23:46 İşte bahçelerde eksik olmayan danaburnu böcekleri için etkili çözüm!
  10. 23:36 Tatilcilere Müjde! THY 4 Günlük İndirim Kampanyası ile Hayallerinizdeki Tatile Ucuz Uçun!
  11. 23:22 Kızılcık Şerbeti'nin Yapımcısı Müjdat Gezen'e Olay Sözler İle Çıkıştı!
  12. 23:17 Alina Boz Hamile Mi? Alina Boz Bu Yüzden Mi Evlendi?
  13. 23:17 Otomobil sektöründe yeni dönem: Tüketicilerin mağduriyetine çözüm yolda
  14. 23:12 Aziz Yıldırım'ın Savaş Gemisi Denizlerde!
  15. 23:11 SON DAKİKA: Süper Lig'de sürpriz gelişme! Teknik adam istifa etti!
  16. 23:11 Sindirim için en iyi meyve!
  17. 23:09 Uzmanlar öneriyor: Kelle paça yerine bunu tüketin!
  18. 23:07 Çamaşır makinesini art arda 2 kez çalıştırmamalısınız!
  19. 23:05 Kırk yaşından sonra yaşamı tamamen değişecek üç burç!
  20. 23:04 Çamaşır suyu lekesi sizi üzmesin: Çat diye çıkaran yöntem!
Sağlık Haberleri