Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz konuştu: Emekli Maaşlarına Zam, Kabine'de Ele Alınacak!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz konuştu: Emekli Maaşlarına Zam, Kabine'de Ele Alınacak!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz konuştu: Eme... "Tasarruf sahipleri altınlarını, evde tuttukları zaman hiçbir getirisi olmuyor ne dövizin ne altının... Tasarruf sahibine bir defa bir getirisi olmuyor."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "SSK, Bağkur ve memur emekli aylıklarını dengeye taşıyacağız. Bunun için kanuni düzenleme ihtiyacı var. En düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira için ne yapabileceğimizi çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Kabine'de ele alınacak. Emeklilerin yanında olmaya devam edeceğiz" diye belirtti.

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Ekonomi Haber Müdürleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

CEVDET YILMAZ KONUŞTU

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, şu şekilde konuştu:

"Bakarsanız 2003 sonrası döneme hem enflasyon düştü hem büyüme arttı yani bu olmayacak bir şey değil pratikte de tarihte de olmuş şeyler bunlar. Teorik olarak belki matematiksel birtakım şeyler olabilir burada 'trade off' dedikleri 'ya o-ya bu' gibi bazen tercihler tartışılabilir, fakat genel doğru bu olabilir, fakat konjonktür, durum, siyasi ortam tüm bunlar fiili gelişimleri farklılaştırabilir. Bunu biz yaşadık yani teorik bir şeyden bahsetmiyorum. 2003'ten sonraki dönem 2002'den sonra bakın o 5 yıla hem enflasyon düştü hem büyüme arttı aynı dönemde oldu. Bu demek ki oluyor. Ama bunun olması için dediğim gibi hem büyümenin kompozisyonu önemli hem de güven ortamı, mesela dış piyasalardan gelecek, dış dünyadan gelecek katkı ki önümüzdeki dönem gene bazı arkadaşlarımız söylediler dünyada enflasyonla mücadelenin belli bir aşamasında bir kırılma bekleniyor, dünya için söylüyorum, daha genişleyici bir çerçeveye doğru gidebilir. Bir taraftan da Türkiye'deki bu disiplinli yaklaşım daha fazla sermayeyi Türkiye'ye cezbedebilir ve bunun getireceği bir büyüme ortamı görebiliriz. Özellikle doğrudan yatırımlarda, yatırım ortamını iyileştirerek yapacağınız emekler. Yine yapısal reformlar mevzusunda attığınız adımlar, güven ortamı anlamında yaptığınız emekler, tüm bunlar büyüme perspektifinizi de güçlendirici emekler, dolayısıyla olmayacak iş değil, fakat tabi ki kolay değil, onun da altını yeniden çizmek isterim.

Dolayısıyla şu an itibariyle ben farklı bir öngörüde bulunmanın doğru olduğunu düşünmüyorum, fakat Merkez Bankamız tabii ki kendine göre değerlendirmeler yapar, yeniden bakar. Beklentilerin teknik çalışmalardan biraz daha yüksek olması normal, çünkü beklentiler biraz geçmişe göre şekillenir. Bu biraz zaman alacak elbet, fakat o beklentileri kırma yönünde bir süreç içinde olduğumuzu da ifade edebilirim. Enflasyonla çok yönlü, koordineli bir şekilde mücadelemiz devam edecek. Bir taraftan para politikaları, bir taraftan maliye politikaları, diğer taraftan yapısal reformlar tüm bunlarla birlikte enflasyon bizim için çok çok öncelikli bir sorun mücadelemizi devam ettireceğiz."

"Altınları, evde tuttukları zaman hiçbir getirisi olmuyor ne dövizin ne altının"

"Tasarruf sahipleri altınlarını, evde tuttukları zaman hiçbir getirisi olmuyor ne dövizin ne altının... Tasarruf sahibine bir defa bir getirisi olmuyor. Makroekonomi anlamında da bu tasarrufların üretken alanlara destek olmasına engel olmuş oluyoruz. Ben bazen söylüyorum, Amerika dolarını evinizde tutuğunuzda Amerika'ya sıfır faizle kredi açmış oluyorsunuz, yani hiçbir bedel almadan Amerika'ya sonuçta sıfır faizle bir kredi vermiş oluyorsunuz. Bu diğer dövizler için de geçerli, altın için de geçerli. Burada sorunumuz şu: İnsanlar altın alır, döviz alır, başka bir şey alır onunla ilgili bir yorum yapmıyorum. Sisteme dahil olmalı bunlar, bir şekilde bu tasarruflar üretken alanlara kanalize edilebilmeli ve bu yolla hem makroekonomimize katkıda bulunmalı bu kaynaklar hem de bu tarz şeyleri elinde tutan tasarruf sahiplerine daha fazla getiri sağlamalı, ikisini aynı anda gözeten bir yaklaşım olmalı."

Kira yüzde 24 sınırı

"Bu evlerde yüzde 25 kira limiti; bunu tartışıyoruz zaman zaman. Burada aslolan, enflasyon düşürmek tabi, enflasyonu düşürürseniz bu tür konulara da çok fazla ihtiyacınız kalmaz. Esas köklü çözüm enflasyonu tabi ki düşürmek; biz de bu perspektifle hareket ediyoruz. 2024'te bir dezenflasyon yılı, özellikle yıl ortasında belirgin az önce söylediğim gibi bir düşüş bekliyoruz."

Emekli zammı

"SSK, Bağkur ve memur emekli aylıklarını dengeye taşıyacağız. Bunun için kanuni düzenleme ihtiyacı var. En düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 lira için ne yapabileceğimizi çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Kabine'de ele alınacak. Emeklilerin yanında olmaya devam edeceğiz."

"Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz konuştu: Emekli Maaşlarına Zam, Kabine'de Ele Alınacak!" haberi, 12 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz konuştu: Emekli Maaşlarına Zam, Kabine'de Ele Alınacak! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz konuştu: Emekli Maaşlarına Zam, Kabine'de Ele Alınacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:11 Londra'da Kılıçlı Saldırı: 2 Polis ve En Az 5 Kişi Yaralandı
  2. 15:56 Fenerbahçe Beko, Monaco karşısında!
  3. 15:56 Altınay Savunma Teknolojileri, F-16'lar İçin Çoklu Bomba Salan Sistemi Geliştiriyor
  4. 15:52 Endonezya'da Ruang Yanardağı Yeniden Patladı: Alarm Seviyesi Yükseldi, Havaalanı Kapatıldı
  5. 15:48 Şiddet İddialarına Savunma: TikTok Fenomeni 'Karagül'den Şok Açıklama
  6. 15:45 Kızılcık Şerbeti'nde Olay! Doğa ve Giray öpüştü!
  7. 15:44 Fenerbahçe Beko, Kritik Maç Öncesi Hazır
  8. 15:39 Ankara'da ekmeğin fiyatı arttı
  9. 15:38 Özel Tasarruf Genelgesi'ne sert eleştiri: "İsrafın kaynağı olanlar israfı durduramazlar"
  10. 15:38 Gelin Damada Öyle Bir Şov Yaptı Ki! Resmen Dansöz Oldu!
  11. 15:37 Kolombiya'da Helikopter Kazası: 9 Asker Hayatını Kaybetti
  12. 15:35 Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon itirafı geldi: "Tahminlerimizin üzerinde!"
  13. 15:34 Fenerbahçe'den İsmail Kartal ve Dzeko çıkışı!
  14. 15:34 Bakan Özhaseki: Sene Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edilecek
  15. 15:28 IBAN'a para gönderme cezası belli: Fiş başına rekor ceza!
  16. 15:28 Ensar Vakfı, İsrail'le ticareti inkar etmeye çalışırken doğruladı
  17. 15:27 Ünlü Model Didem Soydan'dan Bornozlu Haller!
  18. 15:27 Genç Sadâ Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması
  19. 15:23 Görsel Kişilik Testi: Kendine Güven mi, Endişe mi?
  20. 15:18 Kibariye'den İhanet İddialarına Skandal Sözler ile Savunma!
Ekonomi Haberleri