Demirtaş’a 'kimyasal silah' tweetleri gerekçesiyle dava açıldı

Demirtaş’a 'kimyasal silah' tweetleri gerekçesiyle dava açıldı

Demirtaş’a 'kimyasal silah' tweetleri gerekç... Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 'kimyasal silah' tweetleri gerekçe gösterilerek dava açıldı.

Demirtaş'ın avukatlarından yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz ay içerisinde, basın yayın organları ve özellikle de sosyal medya mecralarında yayınlanan görüntüler üzerine, Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarında kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddialar ortaya çıkmış, kamuoyunda tartışmalar yaşanmıştır. Nitekim katıldığı bir TV programında “bu iddiaların araştırılması gerektiğini” beyan eden TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, suç teşkil etmeyen bu ifadesi üzerine gözaltına alınarak tutuklanmıştır.  Bilindiği üzere her ne sebeple ve kime karşı olursa olsun kimyasal silah kullanımını mutlak suretle yasaklanmış bir yöntemdir. Kimyasal silah kullanımı bir tarafa, bu yöndeki iddiaların bile titizlikle araştırılması, ulusal ve uluslararası hukukun gereğidir." denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ortaya çıkan bu vahim iddiaların araştırılması veya araştırılmasına olanak sağlayıp gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sunmak yerine, bu iddiaları dile getirerek araştırılmasının gerekliliğine işaret eden kişi veya kurumların hedef alınarak idari ve yargısal linçe tabi tutulması ile karşı karşıya kalmış bulunmaktayız.

Kesin ve bağlayıcı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen halen Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan müvekkilimiz Sayın Selahattin Demirtaş, 19 Ekim 2022 tarihinde kişisel Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak, kimyasal silah kullanımının insanlığa karşı işlenen suçlar arasında yer aldığına işaret edip durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgede inceleme yapması gerektiğini belirtmiştir.

Sayın Demirtaş’ın bu açıklaması üzerine Milli Savunma Bakanlığınca, Sayın Demirtaş hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından suç duyurusunda bulunulduğunu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da bu başvuru üzerine soruşturma başlatıldığını; yine aynı beyanlar üzerine “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kişilik haklarına, onur ve saygınlığına saldırı” gerekçesi ile Sayın Demirtaş aleyhine 100.000 TL’lik manevi tazminat davası açıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Sayın Demirtaş’ın açıklaması tamamen ifade özgürlüğü kapsamındadır. Manevi tazminat davasına ve suç duyurusuna konu edilen ifadeler suç unsuru taşımadığı gibi, herhangi bir kişi veya kuruma yönelik haksız saldırı niteliğinde de değildir.

Açılan dava ve yapılan suç duyurusunun hukuk, akıl ve mantıkla izahı yoktur. İfade hürriyetini ve siyasal tartışma özgürlüğünü yargı eliyle boğma ve sindirme dışında bir anlam taşımayan bu yaklaşım, aynı zamanda müvekkilimiz Sayın Demirtaş’a karşı yıllardır süren organize ve kurumsal nefret pratiğinin en net örneklerinden biridir.

Sayın Demirtaş’ı, haklı olmasından aldığımız motivasyonla savunmaya devam edeceğiz!"

 

"Demirtaş’a 'kimyasal silah' tweetleri gerekçesiyle dava açıldı" haberi, 10 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Demirtaş’a 'kimyasal silah' tweetleri gerekçesiyle dava açıldı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Demirtaş’a 'kimyasal silah' tweetleri gerekçesiyle dava açıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Bütün kiri mıknatıs gibi çeken o yöntem: Kızartmalarda işinize yarayacak!
  2. 04:00 Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
  3. 03:58 Covid-19'un yeni varyantı 'FLIRT' ciddi vakalarla çıktı!
  4. 03:56 Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
  5. 03:54 Spotify'a 'telif' davası: ABD'de davalık oldu
  6. 03:53 Aracınıza kaynar su dökmeyi hiç denediniz mi?
  7. 03:47 200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
  8. 03:42 Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
  9. 03:39 Kamu çalışanlarının dikkatine: Servis kalktı, fazla mesai yasaklandı ve izinler kullandırılacak!
  10. 03:33 Düğünde geline dolardan yapılmış pelerin taktılar!
  11. 03:31 Yapay zekanın belirlediği Mersin’in en güzel ilçesi bakın hangisi?
  12. 03:29 18 Mayıs'ta tarihte neler oldu?
  13. 03:28 Yakıt alırken kontak kapatmazsak bakın ne oluyormuş!
  14. 03:26 Buket Aydın'ın yorumu tartışmaya sebep oldu: "İlk hesabı erkek ödemeli"
  15. 03:24 Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı geldi!
  16. 03:22 Bir aylık arabada 241 bin lira masraf çıktı
  17. 02:27 Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
  18. 02:25 Dünya'dan onay aldı: İşte Türkiye’nin en iyi hamur lezzeti!
  19. 02:04 Evdeki sineklerden kurtulmanın basit yöntemi!
  20. 01:46 Büyük derbiye saatler kala Fenerbahçe cephesinde beklenmedik bir şok yaşandı!
Yargı Haberleri