Deniz Zeyrek yazdı: Ahlatlıbel Zirvesi’nden ne çıkacak?

Deniz Zeyrek yazdı: Ahlatlıbel Zirvesi’nden ne çıkacak?

Deniz Zeyrek yazdı: Ahlatlıbel Zirvesi’nden ... ''Ahlatlıbel Zirvesi'nin gündemini anlatmadan önce gizli kahramanlarından söz etmek gerek''

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi…

Bu altı parti, Türkiye'nin demokrasisi “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e geçme konusunda uzlaştılar. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu, bugün saat 19:00'da Çankaya Belediyesi'nin Ahlatlıbel'deki tesisinde buluşacak ve yemek yiyecek.

Ahlatlıbel Zirvesi'nin gündemini anlatmadan önce gizli kahramanlarından söz etmek gerek. CHP'den Muharrem Erkek, İYİ Parti'den Bahadır Erdem, DEVA Partisi'nden Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi'nden Bülent Kaya, Demokrat Parti'den Bülent Şahinalp ve Gelecek Partisi'nden Ayhan Sefer Üstün tam dört aydır görüşmeler yapıyordu.

Altı genel başkan yardımcısının gündeminde, sadece güçlendirilmiş parlamenter sistem değil, güçlü demokrasi için temel ilkeler, bağımsız yargı, kamu yönetimi, siyasi ahlak gibi başlıklar da vardı. Görüşmelerde ayrıca herkesin merak ettiği “Birlikte yapılacak ilk genel seçimler ve ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra neler yapılacağına dair bir yol haritası” da netleştirildi.

Neticede, Ahlatlıbel Zirvesi için 22 sayfalık bir metin hazırlandı.

Metne göre yol haritasının en önemli ayağını, seçimlerden sonra seçilecek Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Yeni Anayasa'nın yazılması oluşturacak.

İlk seçimlerden sonra, devleti yeniden yapılandıracak bir stratejik ekip oluşturulacak. Ekipte, liyakate göre devleti iyi bilen, hukuk devleti ilkelerine bağlı kamu görevlileri yer alacak.

Bu ekip, bozulduğu söylenen hukuki düzen, ekonomik düzen, yoksullukla mücadele gibi konularda devletin yeniden yapılandırılması için atılacak adımları belirleyecek.

Bir başka adım da AK Parti döneminde yerel yönetimlere atanmış kayyumlara son verilmesi olacak.

Metnin içeriği şimdilik saklanıyor. Altı muhalif lider bugünkü yemekte metnin üzerinden geçecek ve en son halini verecek.

★★★

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün yaptığımız telefon görüşmesinde, ortak metin üzerinde mutabakat sağladıklarını söyledi. Yemekte metin üzerinde konuşacaklarını, bir tarih belirleyeceklerini ve o tarihte altı lider bir kez daha kamera karşısına geçerek metni kamuoyuna açıklayacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, söz konusu toplantıya sivil toplum kuruluşlarının da davet edileceğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu'na “Ahlatlıbel'deki toplantıda Cumhurbaşkanı adayı da konuşulur mu” sorusunu da yönelttim.

Cevabı, “Gündemimizde bu yok. Ben şahsen bu konuya girmem. Diğer arkadaşların gireceğini de sanmıyorum. Aday belirleme, üçüncü aşama. Zamanı gelindiğinde konuşulur” oldu.

Belli ki dört partili Millet İttifakı, Ahlatlıbel Zirvesi'nin ardından altı partili bir ittifaka dönüşecek ve kısa süre içinde yol haritasını kamuoyuna duyuracak.

Bu arada muhalefet zirvesinde HDP yok ama HDP de demokratik parlamenter sistemi destekliyor. Haliyle ilk yapılacak genel seçimlerde TİP gibi diğer sol partilerle ittifak yapması beklenen HDP, Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet bloğuna dışarıdan destek verebilir.

Ahlatlıbel Zirvesi'nden ve ortak metnin açıklanmasından sonra geriye sadece muhalefetin adayını belirlemek kalacak. O aşamanın da erken seçim olmazsa 2023 başında gerçekleşmesi bekleniyor.

“Zam geri alınana dek sürecek”

Kemal Kılıçdaroğlu'yla elekrtik faturasını ödememe kararını da konuştuk. “Amacım, insanların faturalar nedeniyle yaşadığı derin acıya ortak olmaktı. Onların sözcüsü olmak istedim” dedi. İstanbul'da elektrik faturasını vitrinine asan bir esnafa hemen maliyeci gönderildiğini anlatan Kılıçdaroğlu“Ne zamana kadar ödemeyeceksiniz” soruma “Hükümete geri adım attırmak istiyorum. Zamlar geri alıncaya dek faturaları ödemeyeceğim” dedi.

"Deniz Zeyrek yazdı: Ahlatlıbel Zirvesi’nden ne çıkacak?" haberi, 12 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Deniz Zeyrek yazdı: Ahlatlıbel Zirvesi’nden ne çıkacak? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deniz Zeyrek yazdı: Ahlatlıbel Zirvesi’nden ne çıkacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  2. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  3. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  4. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  5. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  6. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  7. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  8. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  9. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
  10. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
  11. 16:59 Fenerbahçe'de eski yönetici Şekip Mosturoğlu aday oldu!
  12. 16:57 Çernihiv'e Yapılan Hava Saldırısında Ölü Sayısı 18'e Yükseldi
  13. 16:53 AB Liderler Zirvesi: Yatırım ve Rekabet Gücü Gündemde
  14. 16:46 Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılmayacak
  15. 16:40 İbrahim Tatlıses'ten şok sözler; ‘Yok öyle beleşten bir hayat’
  16. 16:32 Uğur Dündar'dan babalık davasıyla ilgili şok sözler!
  17. 16:21 Nafaka Kriz Ahu Yağtu'ya Eski Eşi Cem Yılmaz'dan Sert Uyarı Geldi!
  18. 16:13 Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlandı!
  19. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  20. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
Politika Haberleri