Deprem bölgesinde "bataklık ateşi" hastalığı uyarısı: Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir

Deprem bölgesinde

Deprem bölgesinde "bataklık ateşi" hastalığı... "Tifo, kolera, dizanteri gibi riskler olabilir"

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, 11 ilde yıkıma neden olan depremler sonrası insanların çadır, konteyner gibi yaşam alanlarında aynı ortamda kalabalık olarak kaldığına dikkati çekti. Doğal afetler sonrası gelişen enfeksiyonların ciddi halk sağlığı sorunu oluşturabileceğine değinen Prof. Dr. Yalçın, salgın riskine karşı uyarıda bulundu.

Bir arada kalmanın getirdiği rahatsızlıklara dikkat

Solunum yolu enfeksiyonuna karşı tedbirli olunması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Yalçın, "En sık görülen, solunum yolu enfeksiyonları. Mevsim itibarıyla başta grip olmak üzere Covid-19 problem yaratabilir. Zatürre vakaları görülebilir. Uzun süre bir arada kapalı alanda kalmanın getirdiği rahatsızlıklar olabilir. Başka bir problem de uzun süre bir arada kalmak, tüberküloz riski taşıyor. Aynı yeri paylaşan bireyler arasında verem hastalığı varsa bulaşma ihtimali yüksek. Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada maske kullanımı çok önemli. Kişisel hijyen ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir" diye konuştu.

"Tifo, kolera, dizanteri gibi riskler olabilir"

İnsanların bir arada yaşadığı alanlarda hijyene önem verilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, şunları söyledi:

"El yıkamaya dikkat etmek gerekir. Yemek öncesi sonrası tuvalet ihtiyacının karşılanması sürecinde el hijyeni çok önemli. İkinci grup hastalık daha çok koşulların yetersiz olduğu bölgede, tuvalet ihtiyacının karşılandığı yerlerin yetersizliği gibi durumlardan dolayı hijyene dayalı hastalıklar oluşabilir. Mide bağırsak sisteminde gelişebilecek hastalıklara dikkat edilmeli. Bölgede tifo, kolera, dizanteri gibi riskler olabilir. Virüslerin oluşturduğu ishal vakaları görülebilir."

Hijyene dikkat

Prof. Dr. Yalçın, yara yeri enfeksiyonları, gazlı kangren, tetanoz gibi enfeksiyonların sıklığının artabileceği, hastaneye yatan vakalarda dirençli bakteriler ile oluşan hastane enfeksiyonlarının görülebileceğinden bahsetti. Güvenli gıda temininin önemine dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, "Beslenmeye dikkat edilmeli. Açık havada muhafaza edilip, pişirilen gıdaların bozulup bozulmadığını kontrol etmek gerekir. Konserve ve hazır gıda ürünlerinin son kullanma tarihinin geçmemesine önem gösterilmeli. Solunum yolu, mide bağırsak sistemi rahatsızlıklarından korunmak için hijyen ve kişisel korunma çok önemli. Açıkta tutulan yiyeceklerden dolayı alana gelebilecek eklem bacaklı, küçük hayvanların veya vahşi hayvanların oluşturabileceği hastalıklara dikkat edilmeli. Şüpheli ısırıklarda kuduza karşı dikkat edilmeli" dedi.

Hepatit a ve weil hastalığı uyarısı

Prof. Dr. Yalçın, bir arada yaşayanlar arasında kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, kabakulak, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının hızlı gelişeceğini söyledi. Temiz olmayan su kaynakları ve bu sularla yıkanmış gıdaların Hepatit A virüsünün yayılması için büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına karşı uyarıda bulundu. Paket su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, "Vahşi hayvanlardan, fare gibi kemirici hayvanlardan Weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir. İnsanlar dış ortamda bulunduğu için, dış ortamda yaşayan vahşi hayvanların olumsuzluklarından etkilenebilir. Antibiyotikle tedavi edilebiliyor. Özellikle yağmur suyu ve su birikintilerine dikkat edilmeli ve paket su tüketilmeli" diye konuştu.

Weil hastalığı nedir?

Weil hastalığı, domuz çobanı hastalığı, pirinç tarlası hastalığı, bataklık ateşi olarak da bilinen, leptospira cinsi bakterilerin oluşturduğu bir hastalık. Leptospiroz en çok yaz sonu, ilkbahar başında görülür. Leptospiroz, leptospira türü bakterilerin neden olduğu Weil hastalığı, 5-10 gün içerisinde sarılık, böbrek yetmezliği, hemoraji, hipotansiyon ve komaya kadar giden bulgulara neden olmaktadır. En sık bulaşma yolu, mikrobun bulaşmış olduğu sularla temas sonucu derideki yaralardan, ağız, burun ve göz mukozalarından mikrobun alınmasıdır. Hastalık enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşabilmektedir. Hasta hayvanın idrarının bulaştığı yerde bakteri haftalarca, aylarca canlı kalabilir. Yabani ve evcil hayvanlar bu bakteriyi taşıyabilmektedir. Bu hayvanlar arasında sığırlar, atlar, köpekler, kemirgenler ve yabani hayvanlar yer almaktadır.

"Deprem bölgesinde "bataklık ateşi" hastalığı uyarısı: Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine nede." haberi, 23 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 23 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Deprem bölgesinde "bataklık ateşi" hastalığı uyarısı: Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine nede.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Deprem bölgesinde "bataklık ateşi" hastalığı uyarısı: Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine nede.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:50 YSK'nin AKP temsilcisinden kayyım yorumu!
  2. 10:46 Gebze’de hayvan hakları için 'adalet nöbeti' devam ediyor
  3. 10:44 Trabzon Uzungöl halkı HES projesine karşı ayakta
  4. 10:41 Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit etmişti; Yunus Emre Geçti hakkında yeni dava
  5. 10:37 Zam Beklentisi Yükseliyor: Asgari Ücret İçin Çarpıcı Tahminler!
  6. 10:37 İhlas Holding'ten Rekor Yatırım: Türkiye ve Kırgızistan Arasında 7 Milyar Dolarlık Enerji Anlaşması
  7. 10:37 Sözler havada kaldı: deprem fonuna kaynak aktarılmadığı ortaya çıktı
  8. 10:35 Emlak Sektöründe Şok: Ünlü Yatırımcı İflas Etti!
  9. 10:35 TCMB Faiz İndirimi Yolda mı? HSBC’den Önemli Değerlendirme
  10. 10:34 Tavuklarınızdaki Mor Renk Değişikliklerine Dikkat: Sağlık Tehlikesi Sinyali!
  11. 10:32 Tüm vergi, harç ve cezalara zam yağacak
  12. 10:26 DEM Parti'li Bakırhan: 'Organize bir siyasi lince maruz kalıyoruz'
  13. 10:15 Ev Sahiplerine Yeni Dönem: Artık Kiracı Onayı Gerekecek!
  14. 10:14 Doğanın Yıkıcı Gücü: Hatay'daki 4 Metrelik Yarık Görenleri Şaşırttı!
  15. 10:10 Ankaralı Turgut’un Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Entübe Edildi
  16. 10:04 İş İnsanı Recep Ataş'ın Kayboluşu: Ortağı Cinayeti İtiraf Etti!
  17. 09:58 İznik Gölü’nde Kuraklık Felaketi: Balıkçı Tekneleri Karada Kaldı!
  18. 09:54 SpaceX’te Helyum Sızıntısı Alarmı: Starlink Fırlatmaları Ertelendi!
  19. 09:52 Emekli Promosyonlarına Kasım Düzenlemesi: Banka Banka Yeni Tutarlar!
  20. 09:51 Araç Sahipleri için Güncel Durum: 5 Kasım 2024 Benzin ve Motorin Fiyatları!
Sağlık Haberleri